SON DAKİKA
Hava Durumu

Dink davasında 'devlet sırrı' çıkmazı

Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast'ın yargılandığı davada TBMM'den gelen evrakların 'Devlet sırrı' o

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2014 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2014 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dink davasında 'devlet sırrı' çıkmazı





Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast'ın yargılandığı davada TBMM'den gelen evrakların 'Devlet sırrı' olup olmadığı aylardır netlik kazanamadı.

Görüş bildirmeyeceğini açıklayan MİT'ten mahkeme 'net görüş bildirmesini ya da bildirilecek merciyi açıklamasını' istedi. Gazeteci Hrant Dink’i öldürdüğü gerekçesiyle 22 yıl 10 ay hapis cezası alan Ogün Samast’ın 'terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ogün Samast katılmadı. Mahkeme daha önceki duruşmada, MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na oradan da mahkemeye gönderilen Hrant Dink'e ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgelerin 'gizli' ve 'çok gizli' ibareli olduğu ancak 'devlet sırrı olup olmadığına dair kendilerine bir bilgi verilmediğini belirtmişti.

Bu durumu MİT'e soran mahkemeye teşkilattan devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap gelmemişti.

Mahkeme ikinci kez tekrarladığı sorusuna yeni bir yanıt geldi. Ancak bu yanıtta mahkemeye tatmin etmedi. MİT, belgelerin devlet sırrı olup olmadığı sorusuna, 'belgelerin iddia niteliğindeki hususları içermesi nedeniyle devlet sırrı niteliğinde olup olmadıklarına ilişkin görüş bildirilmesinin mümkün olmadığı' yanıtını gönderdi. MİT’in bu yazısına rağmen mahkeme, net bir cevap aramaya devam ediyor. MİT’e yeni bir yazı yazılmasına karar veren mahkeme, 'söz konusu CD içeriğinin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının açık ve net olarak bildirilmesi, kendilerince bildirilemiyorsa bildirebilecek yetkili mercinin belirtilmesini' talep etti. Mahkeme, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen  Dink cinayetinin ana davasıyla Samast’ın davasının birleşmesinin talep edildiğini ancak henüz bir yanıt gelmediği de belirtti. Duruşma Ekim ayına ertelendi.

Kaynak: Al Jazeera



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.