SON DAKİKA
Hava Durumu

Facialar göz göre göre geliyor

Balıkesir’de 5 kişinin can vermesine neden olan otobüsteki yangın faciası, gözleri karayolu taşımacılığına çevirdi. Sektördeki acıması

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2019 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2019 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Facialar göz göre göre geliyor
Balıkesir’de 5 kişinin can vermesine neden olan otobüsteki yangın faciası, gözleri karayolu taşımacılığına çevirdi. Sektördeki acımasız rekabet, ucuz malzeme ve taşeronluk sistemi yüz binlerce insanı kelle koltukta seyahat etmesine neden oluyor. Sektörde yeterince denetim olmaması ve standart uygulanmaması olası faciaların önünü açıyor.

Balıkesir’de önceki gün otobüste çıkan yangında, 5 vatandaş yanarak feci şekilde can verdi. Su ısıtıcısından çıktığı ileri sürülen yangın, şehirler arası ulaşımı sağlayan bu otobüsler ve firmalarına çevirdi gözler gözleri. Her yıl milyonlarca insan bu otobüslerle seyahat ediyor. Peki sektörün durumu ne? Bu tür faciaları Türkiye neden sık sık yaşıyor.

İŞTE KORKUNÇ İDDİALAR

Bildiğimiz birçok firma otobüsleri taşeron olarak çalıştırıyor. Otobüsler şahısların ve firmalar komisyon karşılığı bu otobüsleri bünyesinde çalıştırıyor. Otobüs firmaları gaddar bir rekabet ortamı içerisinde. Yüksek bedellerle gerçekleşen yatırımın geri dönüşünü alabilmek uğruna çalışanından ekipmanına kadar her unsurda alt sınırdan bir kalite yatırımı var. Otobüs firmalarının bire beş kazanmak adına ucuz, adi, servis dışı basit malzeme kullanmaları aç gözlülüklerinin faturasını vatandaşa canıyla ödüyor. Basit bir kıvılcımla otobüs komple yanıyor. Bu da bu araçların kolayca alev alan ve yanan malzeme ile donatıldığını zaten gözler önüne seriyor.

DEV SANIYORSUNUZ AMA…

Karayolu taşımacılığında, geçmişin marka devleri, bugün yerlerde sürünüyor. Filolarındaki araçların çoğu yaşlı. Kullanılan yakıt konusunda da, zaten bu araçlarla seyahat edenler görüyorlar nerelerden ne alındığını. Pahalı olması nedeniyle, motorin yerine, daha ucuz olan, merdiven altı üretilen ve araç yangınlarına neden olan kaçak yakıt kullanıldığı iddiaları zaten yıllardır kamuoyu gündemine sık sık geliyor. Bugün sektörün en bilinen markalarından biri olan Kamil Koç üst üste el değiştirirken, Pamukkale Turizm yakın bir zamanda iflasla gündeme gelmişti. Bunlar sadece iki örnek dahası diğerlerinin durumu da vaziyeti de aynı.



İŞTE SEKTÖRÜN İÇİNDEN YÜKSELEN FERYAT

Sektörün içinden gelen mesajlar durumun vahametini de gözler önüne seriyor. İşte sektörün içinde olan bir ismin yaptığı değerlendirme;  “Firmalardan bağımsız olarak geldiğimiz ve bulunduğumuz hal üzere yorum yapmak gerekir diye düşünüyorum. Otobüs firmaları gaddar bir rekabet ortamı içerisinde. Yüksek bedellerle gerçekleşen yatırımın geri dönüşünü alabilmek uğruna çalışanından ekipmanına kadar her unsurda alt sınırdan bir kalite yatırımı var. Bu aşamaya gelirken rekabet ve konfor tutkusunun sonuçlarına da odaklanalım.”

UCUZ OLSUN DİYE SONRADAN EKLEMELER YAPILIYOR

Sıfır alınan otobüslere yapılan bir sürü sonradan ilave, özellik ve elektronik ekleme var. Koltuk Kafalıklardaki ekranlar, koltuk aralarındaki şarj üniteleri derken pek çok kaliteli ve kalitesiz dokunuş geçiriyor otobüsler. Pek çok kullanıcının bilinçsizliği de eklenince zaman içinde teknik arızalara davetiye çıkarılıyor.

KONTROL YOK BAKIM YOK

Özellikle yaz döneminde uzun yol firmalarının çoğu vardıkları hedeften birkaç saat sonra tekrar geriye veya başka bir yöne seyahate başlıyorlar. Bu kısa arada ancak kaba bir temizlik haricinde ne ciddi bir kontrol ne de bakım görüyor araçlar. Personel sürekli yorgun ve gergin. Özetle bu gaddar piyasa şartlarında bu tip üzücü olaylarla karşılaşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.



SEKTÖRE BİR ÇEKİ DÜZEN ŞART

Sık sık kamuoyunda bu tür acı haberlerle gündeme gelen şehirlerarası otobüs taşımacılığıyla ilgili radikal tedbirler gerekiyor. Sektörde standartlar belirlenerek, sürekli kontrol mekanizmasının çalıştırılması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye bu acı haberleri almaya devam edecek gibi görünüyor.

Kemal BENEK
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.