SON DAKİKA
Hava Durumu

İddialar vahim!

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı İlk kabul ve Ovaakça BSRM’de çıkan olaylar hakkında gazetemize ulaşan iddialara gör

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2014 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2014 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İddialar vahim!
Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı İlk kabul ve Ovaakça BSRM’de çıkan olaylar hakkında gazetemize ulaşan iddialara göre; kurumlara atanan yöneticiler yeterli eğitim ve deneyime sahip değil, 40 kişilik BSRM’de 33 kız kaçak, çocuklar bakıcı anne tarafından cinsel istismara maruz kalıyor.

 
Geçtiğimiz hafta, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Kız İlk Kabul (ilk adım) biriminde yaşanan isyan, “Kurumda neler oluyor?” sorusunu yeniden akıllara getirdi. Olayda, yurdun camlarını kırıp bileklerini kesen 4 genç kız hastanelik olurken bir bayan güvenlik görevlisi de yaralandı. “Dışarı çıkmamıza izin verilmiyor” diyen kızlar, binanın tel örgülerini aşıp sokağa atlarken, kuruma yakın evlerde yaşayan mahalle halkı da, “burada çocuklara kötü muamele ediliyor, hep kilit altında tutuluyorlar” dedi. Aynı kurum geçtiğimiz yıl da güvenlik zafiyeti nedeniyle yine kızlar tarafından yakılarak ağır hasar almıştı.

İLK ADIM NEDİR?

Olayın yaşandığı birim, normal bir kız yetiştirme yurdundan çok daha hassas bir konuma sahip. Polis tarafından bulunan kız çocukları, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çatısı altında ilk olarak bu birime yani “ilk kabul” diğer adıyla da “ilk adım”a getiriliyor. Burada, kız çocuğunun yaşadığı travmanın gözlemlenmesi, sorunlarına göre uygun bir yere yönlendirilmesi gerekiyor. İlk adım, genelde madde kullanımı ya da fuhuşla tanışmış çocukların getirildiği bir birim. Peşlerini bırakmayacak tehlikeler nedeniyle dışarıya çıkmadan kurum duvarları içerisinde barınmaları gerekiyor. Buradan bir sonraki aşamada ise Ovaakçada bulunan, Bakım Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderiliyorlar.

KIZLAR KURUMDA NEDEN İSYAN ETTİ?

Yaşanan isyan, kurumdaki ilk vukuat değil. 30 Ocak 2013 günü akşam saatlerinde, yine bu kurumda kalan kız çocukları, iddiaya göre güvenlik görevlisinin masanın çekmecesinde bıraktığı çakmağı bularak bir yangın çıkarmıştı. Yanan odalarda yataklar kullanılmaz hale gelirken, duvar ve tavanlar da büyük hasar görmüştü. Yaklaşık 1 ay evvel de Ovaakça BSRM’de barınan 3 kız, kayıplara karıştı. 16 yaşındaki B.Y. aynı yaştaki E.S. ve 13 yaşındaki F.K. hakkında polis arama çalışmaları başlattı. Olayların arkasında yurt görevlilerinin yeterli eğitim ve deneyime sahip olmaması ve yöneticilerin sık sık yer değiştirmelerinin yattığı iddia ediliyor. Buna örnek olarak da, Mart ayında Sevgi Evlerinde yaşanan eylemi göstermek mümkün. Kurum müdürünün yer değişikliğini duyan çocuklar son 2 ayda 7 defa müdür değiştiğini belirterek çözüm istemişti.

KURUMDA KEYFİ ROTASYON MU YAPILIYOR?

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı kurumlarda kalan bireylerin duygusal boşlukları nedeniyle, kendilerinden sorumlu olan yöneticilerin 2-5 yıl arasında görev yeri değişikliği yapılması uygun görülüyor. Oysa Bursa il müdürlüğünde 2 ayda bir görev değişimi yapılabiliyor. İddialar bu keyfi rotasyonun arkasında personelden sorumlu müdür yardımcısı Mustafa Cantürk ile çocuk ve aileden sorumlu müdür yardımcısı Murat Karaaslan’ın olduğu yönünde. Yaşadığı sıkıntıları BİMER’e yazan personelin ise 76. Madde kapsamında, yani yer değişikliğine sebep olacak bir hatası yokken yöneticinin tercihi ile, görev değişikliği yapılıyor.

BSRM KİMLERE TESLİM EDİLDİ?

Kurumun en hassas birimlerinden biri Ovaakça BSRM. Burada, ilk adım biriminde gerekli değerlendirmesi yapılan ve suça bulaşma eğilimi yüksek, ruhsal ya da fiziksel olarak istismar edilmiş kız çocukları kalıyor. Yüksek sorumluluk gerektiren birim, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hakkında açılan soruşturmalar bulunan H. Ö.’ye teslim edildi. Bir süre Sevgi Evlerinde müdür yardımcılığı yapan H. Ö.’in nasıl göreve getirildiği bilinmiyor. H. Ö.’in, BSRM’de gözetim ve bakım altında tutulan çocuklara MEB bünyesindeki öğrencilerle aynı muameleyi yapması ve kurumdan rahatça çıkmalarına izin vermesinin olayları başlattığı iddia ediliyor.

BSRM BAHÇESİNDE MANGAL PARTİSİ Mİ YAPILDI?

Yeri ancak emniyet ve kurum çalışanları tarafından bilinen, hassas konuma sahip bu birim hakkındaki bir diğer iddia ise, H. Ö.’nün ramazan ayında bahçede mangal yakarak misafirlerini ağırladığı yönünde. O gece çıkan olaylarda bir çocuk kırdığı cam ile kolunu keserek yaralanıyor. H. Ö.’in özel bir hastanede doktor olan eşi A. Ö. İse yaralı çocuğu kendi aracı ile hastaneye götürüyor. Devlet koruması altındaki bir çocuğun yanında resmi görevli olmadan ve tutanak tutulmadan böyle bir yolla tedavi ettirilmesi ise il yönetimince tepkiyle karşılanıyor.

TEMMUZ AYINDA GERİLİM TIRMANDI

H. Ö. dönemine dair iddialar arasında, kendisinin vaka toplantılarına katılmadığı, çocuklar için gönderilen vakıf ve dernek bağışlarını kendi çıkarına kullandığı, kuruma ait evrakları ortadan kaldırdığı yönünde. 2 Temmuz gecesinden beri BSRM kapısında polis aracı nöbet tutuyor. Çocukların camları kırarak kendisine zarar verdiği olayda ise o saatte görevli olmayan ve kurum dışında bulun bir personel sorumlu tutuldu.

BSRM’DE SADECE 7 ÇOCUK MU KALDI?

Birimde yaşanan olaylarla kaçak sayısı tırmanırken, giden her çocuk daha büyük suç ve mağduriyetler yaşayarak geri geliyor. Normal şartlarda 40 çocuğun barındığı BSRM’de sadece 7 çocuk kaldığı iddia ediliyor. Son 6 aydır çıkan olaylarda ise çocukların kendilerine zarar vermek için kırdığı camların faturası, 30 bin lira. Bu da birimde yaşananların büyüklüğünü ortaya koyuyor.

KAN DONDURAN CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI

BSRM hakkındaki b ir diğer iddia ise, birimde barınan kız çocuğunun bakıcı anne tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı yönünde. Hakkında soruşturma açılarak görevine son verilen görevli, H. Ö.’in yönetimi zamanında bir kız öğrenciyle birlikte şehir dışına gönderilmişti. Üniversite sınavını kazanan S. D. Adlı öğrencinin kaydını yaptırmak için yanında bir resmi görevli yerine usullere aykırı davranılarak bakıcı anne gönderildi. Isparta’da yurda kaydı yaptırılmayan S.D.’nin H. Ö. Ve A. Ö. çiftine ait çiçekçi dükkanının üst katında barındığı ve fuhuşa bulaştığı iddia edildi. Genç kızın, A. Ö. İle de arasında cinsel ilişki yaşandığı iddiası üzerine açılan soruşturma halen sürüyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.