SON DAKİKA
Hava Durumu

Azmin önünde engel yok  

Henüz 5 yaşındayken tırmandığı yüksek gerilim hattında elektrik akımına kapılması sonucu iki kolunu da kaybeden Yusuf Akgün, ağzıyla tut

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2017 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2017 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Azmin önünde engel yok  
Henüz 5 yaşındayken tırmandığı yüksek gerilim hattında elektrik akımına kapılması sonucu iki kolunu da kaybeden Yusuf Akgün, ağzıyla tuttuğu kalemiyle çizdiği resimlerle hayata tutundu.

32 yaşındaki ressam Akgün, engelli bir çocuk olarak yaşadıklarını ve hayat mücadelesini AA muhabirine anlattı. Kollarını kaybetmesinin ardından ailesinin, kendisini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bir çocuk yuvasına verdiğini belirten Akgün, ailesinden uzakta büyümenin ve engelli bir çocuk olarak tek başına hayata tutunmaya çalışmanın kendisi için çok zor olduğunu aktardı. Akgün, toplumun büyük çoğunluğunun engellileri, gelecek için umut vadetmeyen, pasif insanlar olarak gördüklerini ifade ederek çocukluğundan beri bu bakış açısını kırmak, toplumda yer edinebilmek ve engelli bireylerin de pek çok işi başarabileceğini göstermek için çabaladığını dile getirdi.

AĞZIYLA RESİM YAPIYOR

İlkokul öğretmeninin sınav yapmak için test kağıtlarını dağıttığı sırada, dalgınlıkla kendisinin önüne de kağıt bıraktığını söyleyen Akgün, "İlk kez o zaman kalemi ağzımla tuttum ve soruların cevaplarını işaretledim. Bu benim var olduğumu gösterdiğim an oldu ve heyecanım bu şekilde başladı." dedi. Akgün, 9 yaşına geldiğinde ilgi duyduğu çizgi romanların fantastik karakterlerini ve film oyuncularını ağzıyla tuttuğu kalemiyle resmetmeye çalıştığına işaret ederek şöyle konuştu: "İlk başta kolları olmadığı için hiçbir şey yapamayan bir çocuktum. Daha sonra çizgi romanlar okumaya, televizyonda Bruce Lee, Van Damme gibi oyuncuların hareketlerini izlemeye başladım. Onları resmetmeye ve taklit etmeye çalıştım. Farkında olmadan vücudumu geliştirmeye başladım. Örneğin, Jackie Chan'in filmlerinde ellerini kullanmadan akrobasi hareketleriyle giyinmesini veya kelepçeden kurtulmasını izlemek ben de bir şeyler canlandırdı. Ben de kıyafetlerimi giyerken kapı kollarını kullanmaya başladım."

 "ENGELLİLERE ÖRNEK OLMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞTIM"

Lise yıllarında, ağzıyla yön verdiği kalemiyle hem kendisi hem de arkadaşları için resimler çizmeye başladığını anlatan Akgün, "Resim öğretmenimiz çiçek vazosunu önümüze koyar 'Hadi çizin' derdi. Ben de hem kendim hem de arkadaşlarım için o vazonun resmini defalarca çizerdim. Aynı resmi yapa yapa resimdeki gölgeleri, olması gereken detayları keşfettim ve daha hızlı resim yapabilmeye başladım." dedi. Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümünden mezun olduğuna işaret eden Akgün, üniversitedeyken kendisi gibi engelli olanlara örnek olmak amacıyla ağzıyla yön verdiği kalem ve fırçalarla daha güzel resimler yapmak için daha çok çalıştığını vurguladı.

"YEŞİLÇAM'IN RENKLERİ" SERGİSİ AÇACAK

Yeşilçam aktör ve aktrislerinin portrelerinden oluşan koleksiyonunu "Yeşilçam'ın Renkleri" adıyla sergileyeceğini bildiren Akgün, serginin 3 Aralık "Dünya Engelliler Günü"nde Kızılay Metro sergi alanında açılacağını vurguladı. Akgün, yaklaşık 1,5 yıllık bir çalışmayla ortaya çıkan sergide 34 aktör, 25 aktris ve 1 çocuk oyuncunun portrelerinin yer alacağını bildirdi.  Oyuncuların portre çalışmasını yaparken mevcut fotoğrafları kullanmadığını kaydeden Akgün, oyuncuları, izlediği filmlerin duygusal sahnelerindeki görüntüleri durdurarak resmettiğini anlattı.

 "ENGELLİLER KENDİLERİNE İNANMALI"

Akgün, engellilerin kendilerini geliştiremedikleri takdirde hayatın zorluklarını yaşamaya mahkum olacaklarına işaret ederek "Engelliler zorluklarla mücadele ederlerse hem topluma hem de kendilerine katkı sağlarlar. Vizyon sahibi olurlar. Bugün örnek verebileceğimiz, önemli noktalara gelmiş, pek çok engelli büyüğümüz var." değerlendirmesini yaptı. Engellilerin öncelikle kendilerine inanmaları gerektiğinin altını çizen Akgün, "Çevrelerindeki insanlar onlara inanmasalar bile onlar yapmak istediklerini başarabileceklerine inanarak çalışmalılar." dedi.  (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.