SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu kızlar metale söz geçiriyor 

►Canan GÜLEÇ Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Metal Teknolojisi Alanında okuy

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2018 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2018 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu kızlar metale söz geçiriyor 
►Canan GÜLEÇ

Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Metal Teknolojisi Alanında okuyan 9 kız öğrenci sektörün geleceğinde cinsiyet ayrımının tamamen ortadan kalkabileceğinin ışığı oldu. Atölye çalışmalarında başarılarıyla dikkat çeken kızlar, iş dünyasının başarılı kadınlarından destek bekliyor.

Sanayi şehri olan Bursa’da kaliteli ara eleman yetiştirilmesi konusunda yıllardır eğitim öğretim yapan Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Metal Teknolojisi Alanı’nda öğrenim gören kız öğrencilerin başarısı ile dikkat çekiyor. Bölümde öğrenim gören 208 öğrencinin 9’u kız. Metal Teknolojisi Alanının okulaçıldığından beri sektörün ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek konusunda gayretli çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Okul Müdürü Muzaffer Yilmaz, öğrencilerin ilgisinin de giderek arttığını belirtti.

Bu alana öğrenci taleplerinin her geçen gün arttığını anlatan Yilmaz, “2014 yılında yalnızca 22 öğrencinin kayıt yaptırdığı bu alanda, alan öğretmenlerince yapılan yoğun rehberlik ve yönlendirmelerle şimdi 208 öğrenci öğrenim görüyor. Kız öğrenciler de artık bu alana rağbet gösteriyor. Erkek mesleği olarak bilinen metal alanında 9 kız öğrencinin öğrenim görmesi, kızların bu alanda okumaktan mutlu olduklarını ve diğer öğrencilere rol model oluşturduklarının da bir göstergesi. Bu alandan mezun olan öğrenciler sektörde rahatlıkla yüksek ücretlerle iş bulabiliyor. Okul olarak Bursa sanayisine katkılarımız bundan sonra da devam edecek.” dedi. Değişen teknoloji, şartlar ve sektörün ihtiyaçları dolayısıyla okul olarak kendilerini yenilediklerini, kaynakçılık ve çelik konstrüksiyon dallarına ilave olarak bu yıl ısıl işlem dalını da açtıklarını açıklayan Yilmaz, özellikle ısıl işlem dalının açılması ile sektörün ihtiyaç duyduğu bu alandaki açığın kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.

İŞ POTANSİYELİ YÜKSEK

Isıl işlem bölümünün Bursa’da sadece kendi okullarında olduğunu anlatan Metal Alanı şefi Feridun Yüzügüldü de şunları söyledi:“Artık tüm sektörlerde genç kızlar, kadınlar hem mavi hem de beyaz yaka olarak çalışıyorlar. Isıl işlem dalının açılmasıyla iyi bir talep oldu ve 9 kız öğrencimiz şu an bu bölümde eğitim görüyor. Her ne kadar metal ve ısıl işlem sektörü kadınların çalışması için uygun bir alan gibi görülmese de burada önemli olan yaptığınız işi severek yapmak. Kızlarımızın da kendi ayakları üzerinde durması için onlara da bir fırsat verilmesi gerekiyor. Bugün okulumuzda ısıl işlem dalında eğitime başlandığını ve okul sonrası bu alanda iş potansiyelinin yüksek olduğunu tüm öğrencilere, Bursa’ya anlatmalıyız.”Sanayicilere de seslenen Yüzügüldü, “Sanayicilerimizin özellikle teknik ve mesleki okullara biraz daha yakından bakmalarını istiyoruz. Onların bize vereceği destek çok önemli” diye konuştu.

KIZLARIN ÖZGÜVENİ YÜKSEK

Metal Teknolojisi Alanı öğrencisi Derya Demir, Burcu Balkan, Seda Karatay, Sudenur Civcivoğlu, Gülyeter Kazikova, Nermin Işıkova, İrem Akyel, Gamze Cennet, Atiye İlksoybölüm tercihinde oldukça bilinçli davrandıklarını ve işlerini sevdiğini söyledi. Kızların iş dünyasındaki başarılı kadınlardan beklentileri ise staj dönemlerinde ve mezun olduklarında istihdamda kendilerine eşit hak tanınması.Bölümün ilk kız öğrencisi olan Derya Demir ve henüz ilk yılını okuyan Burcu Balkan, ısıl işlem bölümü için bu alana yöneldiklerini ve başarı elde etmek için kendilerine güvendiklerini belirtti. Sude Karatay ise, “Her ne kadar ısıl işlem erkeklerin yapacağı bir iş gibi görülse de, kızlar da artık her işi başarıyla yapıyor.” dedi.

Bölüm tercihinde bilinçli olarak sadece metali seçen Sudenur Civcivoğlu ise, “Bölüm tercihimde bilinçli olarak sadece metali seçtim. Tabii işimiz metal ve ateşle alakalı. İlk başta tereddüt yaşadımsa da zamanla alıştım ve heyecan duymaya başladım. Bu işi kızların da yapabileceğini göstererek, bu yöndeki önyargılarını yıkıyoruz. Bursa bu alanda ciddi bir sanayiye sahip. Geleceğimin açık olduğuna inanıyorum.” şeklinde konuştu. Azerbaycan’dan gelen Ahıska Türkü genç kızlar Gülyeter Kaziova ve Nermin Işıkova ise bölümü isteyerek tercih ettiklerini söyleyerek, ateş ve metalle uğraşmanın kendilerine cazip geldiğini aktardı. Kaziova ve Işıkova, bölümde kendilerini geliştirmek ve eğitimlerini yurtdışında da sürdürmek istiyor. Gamze Cennet, kadınların da erkeklerin yaptığı her işi yapabileceğini belirtirken, Atiye İlksoy okulda öğretmenleri tarafından da desteklendiklerini söyledi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.