SON DAKİKA
Hava Durumu

Çifte Minareli Medrese tarihe ışık tutuyor

Erzurum'un sembolu haline gelen Çifte Minareli Medrese, tarihi dokusu ve geçmişiyle yerli ve yabancı turistelerin ilgisini çekiyor. Kent merkezinde

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2017 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2017 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çifte Minareli Medrese tarihe ışık tutuyor
Erzurum'un sembolu haline gelen Çifte Minareli Medrese, tarihi dokusu ve geçmişiyle yerli ve yabancı turistelerin ilgisini çekiyor. Kent merkezinde bulunan medrese, tarihe ışık tutuyor.

Selçuklu eseri olan Çifte Minareli Medrese, tarihi dokusu ve geçmişiyle yerli yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tarihi medresenin zemin katında on dokuz, birinci katında ise on sekiz odası bulunuyor. Mescit bölümü, öğrenci ve öğretmen odalarıyla da dikkat çeken Çifte Minareli Medrese, mimarisiyle de tarihe ışık tutuyor.  Erzurum'un sembolü haline gelen bir Selçuklu eser olan Çifte Minareli Medrese;  13. yüzyılın sonlarında yaptırıldı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırıldığı düşünüldüğü için eser Hatuniye Medresesi olarak da biliniyor. Yaklaşık 35 x 46 m boyutlarında olan medrese iki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubunun en önemli örneği olarak gösteriliyor. 26 x 10 m ölçülerindeki avlusu, dört yönden revaklarla çevrili. Avlunun her iki tarafında öğrenci ve öğretmen odaları sıralanıyor. Medresenin zemin katında on dokuz, birinci katında ise on sekiz odası bulunmakta. Girişin batısındaki kare mekân, mescid olarak kullanıldı. Güneyde ana eyvanla birleşen, altında mumyalığı bulunan kümbet, Anadolu'da çağdaşları arasındaki en büyük türbe olma özelliğine sahip. Gövdesi on iki köşeli olan kümbet dıştan külah, içten kubbe ili örtülü. Medrese'nin özellikle taç kapısında bulunan bezemeler, Selçuklu taş süslemesindeki derinliğin ve estetik anlayışın muhteşem örneklerini oluşturuyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.