SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuğunuza kulak verin  

Günümüzde çocukların daha çok beyinde dopamini arttıracak oyunları tercih ettiğine dikkat çeken Psikiyatrist Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, “Onlara

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2017 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2017 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çocuğunuza kulak verin  
Günümüzde çocukların daha çok beyinde dopamini arttıracak oyunları tercih ettiğine dikkat çeken Psikiyatrist Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, “Onlara sadece öğüt vermeyin, lütfen onları çok iyi dinleyin. Çocuğun kendini bulmasına yardım edin, sorumluluklarını öğretin ve özgüvenini geliştirmesi için destekleyin” dedi.

Canan GÜLEÇ

Çocukların, büyüme döneminde zeka geliştirici oyunlarla kişiliğini oluşturması ve hayatının devamında ‘hayır’ demeyi öğrenerek tehlikelerden korunması için ailelere çok görev düştüğünü anlatan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü ve Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, önerilerde bulundu. Bir zamanlar büyük küçük herkesi mutlu eden tombalanın şimdiki çocukları asla mutlu etmediğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çünkü onlar çok daha hızlı bir biçimde beyninde dopaminini artıracak oyunlarla mutlu oluyorlar” dedi.

GENÇLER EMEK VERMEYİ ÖĞRENMELİ

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılık ve madde kullanımında beynin yapısının bozulduğunu belirtti. ‘İnsanlar neden madde kullanıyor?’ sorusuna yanıt bulmaya çalıştıklarını anlatan Dilbaz, “Bu alanda çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim: Temel sorun buradan başlıyor, hayattan hazlar almayı anllık hazlar üzerine yerleştirdiğimizde yani uzun vadeli huzur yerine anlık hazları mutlu olmanın merkezine yerleştirdiğimizde, örneğin çabuk zengin olayım, hemen karnım doysun, hiç emek vermeden dersleri geçeyim dediğimizde bağımlılık yapan maddelere yönelmek anlamına geliyor ki gençlerle ilgili koruyucu önlemlere buradan başlamak gerekiyor. Gençlere emek harcamayı, çaba göstermeyi öğretmek bir şeylerle ilgilenirken haz almayı öğretmek gerekiyor.” dedi.

DOPAMİN ARTTIRAN OYUNLAR SEÇİYORLAR

Eskiden kış gecelerinde tombala oynandığını, en az yarım saatle 40 dakika arasında süren oyunda tüm ev halkının mutlu olduğunu ve sosyalleştiğini anlatan Dilbaz, "Şimdi hiç bir çocuğa tombala oynatamazsınız neden çünkü çok daha hızlı bir biçimde beyninde dopaminini artıracak oyunlarla beyni karşı karşıya gelmiş. Nasıl, bilgisayar karşısında bir düğmeye basıp birilerini, öldürerek güç kazandığında dopamini 100’e çıkıyorsa 40 dakika bekleyip de tombala oyunundan zevk almıyor” diye konuştu.

BEYİN GELİŞİMİ ÜNİVERSİTEYE KADAR SÜRÜYOR

Madde bağımlılığına başlamada en öncelikli etkenin merak olduğunu, deneme yaşının ise 15-25 arası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, "Beynin ön bölgesi üniversite dönemine kadar gelişiyor, gençlerde bu bölge henüz gelişmediği için çalışmıyor. Firen mekanizması yok, bana bir şey olmaz diye düşünüyor. Dolayısıyla bu dönemde dikkatli olmak lazım” dedi.

GENÇLER MADDEYİ ARKADAŞINDAN BULUYOR

Madde bağımlılığını önlemenin tek yolunun çocuğa hayır demeyi öğretmek ve sorumluluk bilincini aşılamak olduğunu belirten Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, "Çocuk arkadaşlarından çok etkileniyor. Tehlike çok yakınında. Çocuğa o yüzden hayır demeyi öğretmek, çocuğa kendini korumayı öğretmek son derece önemli" dedi.

ÇOCUĞUNUZU ÇOK İYİ DİNLEYİN

Madde bağımlılığının birtakım belirtilerine de dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocukta durgunluk, uykusuzluk, arkadaş çevresinin değişmesi, sürekli odasına kapanma gibi davranışların madde kullanımına ilişkin ipucu olabilir. Anneler babalar çocuklarını mutlaka çok iyi dinlemeli. Sadece öğüt vermemeli. Çocuklarını çok sevmeli ve bunu göstermeli. Bazı anne babalar ben onunla arkadaş gibiyim diyor. Hayır arkadaşı değilsiniz siz onun anne ve babasınız. Çocuğun kendini bulmasına yardım edin, sorumluluklarını öğretin ve özgüvenini geliştirmesi için destekleyin" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.