Tüm yurt ormanlar için seferber

Yurdun çeşitli bölgelerinde çıkan orman yangınlarına profesyonel ekipler ve onların gözetiminde gönüllüler tarafından müdahale ediliyor. Bazı bölgelerde yangınlar hızlıca söndürülebilirken, Diyarbakır- Mardin arasındaki sınır köylerini saran alevlerle mücadelede hızlı sonuç alınamadı.  Hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 22:03

Bir yandan havaların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi diğer yandan da dikkatsiz piknikçilerin yasak ve kurallara uymaması nedeniyle artan orman yangınları can aldı. Mardin- Diyarbakır sınırında çıkan yangında 11 kişi hayatını kaybederken, 40’tan fazla kişi de yaralandı. Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan, Diyarbakır ve Mardin'in yanı sıra çevre illerden sevk edilen AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye, 112 Acil Sağlık ekipleri ile jandarma ekiplerinin ve vatandaşların müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında, soğutma çalışmaları sabah saatlerine kadar sürdü. Ekiplerin, geniş bir alanda yürüttükleri soğutma çalışması sona erdi. Bu arada, yangının etkili olduğu alan dronla görüntülendi. Görüntüde, soğutma çalışmalarına katılan helikopterin Göksu Barajı'ndan aldığı suyu yangının etkili olduğu bölgeye taşıması, Diyarbakır ve Mardin'de yangından etkilenen alanlar görülüyor.

YANGINA YÖNELİK HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Yangına ilişkin hasar tespit çalışması yürüten iki kentin Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ekipleri, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı kırsal Yetkinler ve Yücebağ mahalleleri ile Kelek mezrasında çalıştı. Hasar tespitin, yangından etkilenen Diyarbakır ve Mardin'deki tüm kırsal mahallelerde yapılacağı bildirildi. Bu arada, Diyarbakır ve Mardin'den yangın bölgesine sevk edilen itfaiye ekiplerince çekilen görüntülerde, rüzgarın çok şiddetli estiği, yangının geniş bir alana yayıldığı ve ekiplerin yangına müdahale ettiği yer aldı.

CAN KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN TAHLİYELER YAPILIYOR

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çöplük alanda çıkan ve ormana sıçrayan yangının ilerlemesini durduran ekipler, alevleri kontrol altına almaya çalışıyor. İlçeye bağlı Aladağ köyü yakınındaki çöplük alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanın fark edilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce olay yerine ekipler sevk edildi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle ormana sıçrayan alevlere havadan ve karadan müdahaleye başladı.

Yangın nedeniyle Aladağ köyü Kiremitoba Mahallesi tedbiren tahliye edildi. Mahalledeki 3 katlı bir ev, ahır ve yem deposu yanarak kullanılamaz hale geldi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da bölgeye gelerek söndürme çalışmasına ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Havanın kararmasının ardından yangının ilerlemesini durduran ekipler, yoğun çabalar sonucu alevleri kontrol altına aldı.

İzmir'in Bergama ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Ilgındere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, dün öğle saatlerinde çıkan yangına ekiplerin müdahalesi gece boyunca devam etti. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı. Bölgede çalışmalar devam ediyor.

Adana’nın Aladağ ilçesi Kökez Mahallesi'nde, tarlada anız yakılması sonucu yükselen alevler, yakındaki ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye 2 uçak, 2 helikopter, 11 arazöz, 85 personel ile itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin, havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

Elazığ’da Gezin köyü ile Tepecik köyü arasında ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. İhbar üzerine bölgeye, Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kahramanmaraş’ta ise Şekeroba ve Dedeler mahallelerinin kesiştiği bölgedeki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Dumanları gören çevredekiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğüne ait 20 arazöz, 5'i teknik 120 personel ile Büyükşehir Belediyesine bağlı 6 itfaiye ekibi sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle jandarma ekipleri çevredeki bazı evleri tedbir amaçlı tahliye etti. Yaklaşık 10 hektar alanda etkili olan yangın, jandarma ve mahalle sakinlerinin de desteğiyle 4 saat süren çalışma sonucu kontrol altına alındı. 

Söndürülen yangın yeniden alevlendi

Bursa'nın Büyükorhan ve Balıkesir'in Dursunbey ilçeleri arasındaki ormanlık alanda etkili olan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Büyükorhan'a bağlı kırsal Demirler Mahallesi yakınında dün akşama doğru bozuk orman alanında henüz bilinmeyen nedenle çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangına müdahale gece boyunca sürdü. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlara ait ekipler tarafından yürütülen çalışmada, Dursunbey'in kırsal Kuzköy Mahallesi'ne doğru yayılan alevlerin ilerlemesi gece saatlerinde durduruldu. Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Demirler Mahallesi'nde çıkan yangına AFAD koordinasyonunda 4 helikopter, 52 arazöz, 30 su tankeri, 2 paletli ekskavatör, 6 dozer, 1 greyder, 21 araç ve 655 personelle müdahale edildiği belirtildi. Açıklamada, "Sahada çalışan tüm ekiplerin özverili çabalarıyla yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Tüm hemşehrilerimize 'geçmiş olsun' dileklerimizi iletiyor ve orman bölgelerimizdeki yangın riskine karşı dikkatli olmalarını önemle rica ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.