Aile Hekimliğinde yeni dönem

Türkiye'de sağlık sisteminde önemli bir yenilik hayata geçiyor: Aile hekimlerine, hastalarının daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi adına görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri isteme yetkisi verilecek. Bu düzenleme, sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde sunulmasını amaçlarken, aile hekimlerinin rolünü de güçlendirmeyi hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2025 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2025 17:03

Aile hekimleri, Türkiye'deki birinci basamak sağlık hizmetlerinin teminatı olarak önemli bir görev üstleniyor. Bugüne kadar, aile hekimleri yalnızca temel sağlık hizmetlerini sunabiliyor, ancak hastaların daha ileri değerlendirme gereksinimlerinde ikinci basamağa yönlendirme yapıyordu. Yeni düzenleme ile aile hekimleri, hasta takibini daha etkin şekilde yapabilmek için gerekli olan görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerini doğrudan isteme hakkına sahip olacak.

   Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, bu yeni düzenleme, hastaların daha hızlı tanı almasını ve tedavi sürecine erken başlanmasını sağlayacak. Ayrıca, aile hekimlerinin hasta takibi üzerindeki etkisi artırılacak, böylece sağlık sistemindeki yükün önemli bir kısmı birinci basamağa kaydırılacak.

Aile hekimleri, hastalarını daha iyi bir şekilde değerlendirecek ve gereksiz hastane sevklerinin önüne geçilecek. Ayrıca, sistemdeki gereksiz tıbbi harcamaların azaltılması hedefleniyor.

Aile hekimlerinin isteme yetkisi verilecek testler arasında kan tahlilleri, idrar testleri, röntgen, ultrason, EKG ve bazı ileri düzey biyokimya testleri yer alacak. Bu tetkikler, hastaların mevcut sağlık durumlarının daha doğru bir şekilde analiz edilmesine yardımcı olacak.

Özellikle, kronik hastalıklar gibi uzun süreli tedavi gerektiren durumlarda erken tanı koymak ve tedavi sürecini başlatmak, hastaların yaşam kalitesini artıracaktır. Örneğin, diyabet, hipertansiyon, kanser gibi hastalıkların erken tespiti, ilerlemeden müdahale edilmesi açısından hayati önem taşıyor.

Yeni düzenleme, aile hekimlerinin bu tür tetkikleri doğru bir şekilde istemesi için gerekli eğitim ve altyapı desteğini de içeriyor. Aile hekimleri, sağlıkta dijitalleşme ile entegre olmuş sistemler sayesinde, test sonuçlarını anında değerlendirebilecek ve gerekirse tedavi sürecini yönlendirebilecek. Ayrıca, bu tetkiklerin doğruluğu ve güvenilirliği konusunda aile hekimlerine yönelik eğitimlerin artması sağlanacak.

   Görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinin aile hekimleri tarafından istenebilmesi, sağlık sistemine ek bir yük getirmemesi için sağlık sigortası ve geri ödeme sistemine de entegre edilecek. Bu tetkikler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak ve hastalar için ek bir maliyet oluşturmayacak. Bu sayede, sağlık hizmetlerine erişim daha adil hale getirilecek.

Bazı uzmanlar, aile hekimlerinin daha fazla sorumluluk almasının, kaliteyi artıracağını savunsa da, bazıları ise doğru tetkiklerin istenmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. 

(Fatma Hatun Altıkardeş)