Şeker tüketimi, özellikle işlenmiş şeker ve fruktoz oranı yüksek olan ürünlerle arttığında, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri belirginleşiyor. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan geniş çaplı bir araştırma, çocukluk döneminde aşırı şeker tüketiminin vücut kitle indeksini artırarak obezite riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırma sonucunda, çocuk yaşta şeker tüketimini sınırlayan bireylerin, yetişkinlik döneminde daha sağlıklı kilolara sahip oldukları ve obezite riskinin %30 oranında düştüğü saptandı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan bir başka çalışma, erken yaşta yüksek şeker tüketiminin diyabet ve kalp hastalıklarına yol açan metabolik sendrom belirtilerini tetiklediğini gösteriyor. Çalışmada, çocukların şekerli içecek ve atıştırmalıklardan uzak durmalarının kan şekeri seviyelerini dengede tuttuğu ve ileriki yaşlarda tip 2 diyabet riskini %25 oranında azalttığı belirtildi. Uzmanlar, şeker tüketimini sınırlayarak kalp sağlığını korumanın, çocukluk çağında alınacak önlemlerle daha etkili hale geldiğini vurguluyor.
Diş sağlığı uzmanları, erken yaşta yüksek miktarda şeker tüketen çocukların diş çürüğü riskiyle daha fazla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak şeker tüketen çocuklarda diş çürüğü görülme olasılığı %70 daha yüksek. Diş hekimleri, şeker tüketiminin azaltılması ve düzenli ağız bakımı ile çocuklarda diş sağlığının korunabileceğini belirtiyor.
Çocuk yaşta şeker tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirten beslenme uzmanları, erken dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının yaşam boyu hastalık riskini azalttığını vurguluyor. Özellikle diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik rahatsızlıkların önlenmesinde, çocukluk dönemindeki şeker tüketiminin düşük tutulması büyük önem taşıyor.
(Sema Yüksel Güngörmez)