Ekran izleme süresinin uzaması göz kuruluğu riskini artırıyor

Günümüzde dijital cihazların kullanımı hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelirken, bu durum göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 13:58

Uzun süre ekran başında zaman geçirmek, göz kuruluğu riskini ciddi şekilde artırıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, bu ilişkiyi destekleyen önemli bulgular ortaya koyuyor.

Journal of Clinical Ophthalmology'de yayımlanan bir çalışmaya göre, günde 6 saatten fazla ekran başında kalan bireylerde, gözyaşı buharlaşması %40 oranında artıyor. Bu durum, gözyaşı filminin bozulmasına neden olarak göz kuruluğu şikayetlerini beraberinde getiriyor. Araştırmada, dijital cihaz kullanıcılarının %60’ının göz kuruluğu belirtileri yaşadığı belirtiliyor.

Özellikle "dijital göz yorgunluğu" olarak adlandırılan bu durum, ekran kullanımına bağlı olarak göz kırpma sıklığının azalmasıyla ilişkilendiriliyor. Normalde dakikada 15-20 kez göz kırpılırken, ekran karşısında bu sayı 10'un altına düşebiliyor. Bu da göz yüzeyinin nemini koruyamamasına yol açıyor.

Araştırmalar, masa başında çalışanlar, öğrenciler ve uzun süre telefon kullanan bireylerin daha fazla risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca mavi ışığa maruz kalma da göz kuruluğunu tetikleyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılan açıklamada; "Ekran başında geçirilen sürenin artmasıyla göz kırpma refleksi azalıyor ve bu da göz kuruluğunu tetikliyor. Özellikle çocukların ve gençlerin ekran başında kontrollü zaman geçirmesi çok önemli." sözleri yer aldı.

(Ayşe Candan)