Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde yapılan geniş çaplı bir araştırma, kahve tüketiminin bilişsel işlevler üzerindeki olası olumsuz etkilerini mercek altına aldı. Çalışmada, uzun yıllar boyunca yüksek miktarda kahve tüketen yaşlı bireylerin, daha az kahve içenlere kıyasla hafıza ve dikkat gerektiren görevlerde daha kötü performans sergilediği tespit edildi. Araştırmacılar, günde 3 fincan ve üzeri kahve tüketiminin, yaşlanmayla birlikte gelen doğal bilişsel gerileme sürecini hızlandırabileceğini belirtti.
Yüksek miktarda kahve tüketen yaşlı bireylerde, Alzheimer ve diğer demans türlerinin gelişme riskinin arttığı gözlemlendi.
Özellikle 70 yaş ve üzeri bireylerde, kahve tüketiminin bilişsel işlevler üzerindeki olumsuz etkileri daha belirgin hale geliyor.
Günde 1-2 fincan kahve tüketimi ise bilişsel işlevlerde anlamlı bir kötüleşmeye yol açmıyor; bu miktar, genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratabiliyor.
Kahve, içeriğindeki kafein sayesinde merkezi sinir sistemini uyararak kısa süreli bir enerji artışı sağlasa da, uzun vadeli etkileri söz konusu olduğunda durum farklılaşabiliyor.
Kafein, uykuyu etkileyerek beynin kendini onarma sürecine de engel olabilir. Alzheimer Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir başka çalışma, düzenli olarak 3 fincan ve üzeri kahve tüketiminin, uykusuzluk sorununu tetiklediğini ve bu durumun beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguluyor.
(Sercan Uslubaş)