Kovid-19'un kardiyovasküler sistem üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar, hastalığın kalp krizi riskini artırabileceğini göstermektedir. Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yayınlanan bir rapora göre, Kovid-19 geçiren bireylerde kalp krizi geçirme riski, genel popülasyona kıyasla %30-40 oranında artmaktadır. Bu artışın temel nedenleri arasında enfeksiyonun yarattığı inflamatuar yanıt, kan pıhtılaşma bozuklukları ve doğrudan kalp kası hasarı yer almaktadır.
Kovid-19, vücutta yaygın inflamasyona neden olarak damarların iç yüzeyinde hasar oluşturabilir. Bu durum, aterosklerotik plakların destabilizasyonuna ve sonuç olarak kalp krizine yol açabilir. Ayrıca, Kovid-19 enfeksiyonu sırasında gözlenen artmış kan pıhtılaşma eğilimi (hiperkoagülabilite) de kalp damarlarında pıhtı oluşumuna neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan bir çalışmada, Kovid-19'a bağlı olarak hastaneye yatmış hastaların %20'sinden fazlasında pıhtılaşma bozuklukları saptanmıştır.
Kovid-19'un kalp kası hücreleri üzerinde doğrudan etkisi olduğu da tespit edilmiştir. Virüs, ACE2 reseptörleri aracılığıyla hücrelere girer ve bu reseptörler kalp kası hücrelerinde de bulunur. Bu, virüsün doğrudan kalp kasına zarar verebilmesine ve miyokardit gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açabilmesine neden olur. Çin'de yapılan bir araştırmada, Kovid-19 hastalarının -20'sinde akut miyokardiyal hasar bulguları tespit edilmiştir.
(Sercan Uslubaş)