Amerika Dişhekimleri Birliği'nin (ADA) son yayımladığı rapora göre, kürdan beslenme diş etlerinde akıntıya ve kanamalara neden olabileceği uyarısı yapılıyor. Araştırmalar, kürdanın diş etlerine fazla baskı kaybı, dişlerin etrafındaki dokuları genişletilebileceğini ve dişlerin gevşemesine yol açabileceğini gösteriyor. Uzun süreli ve yanlış kürdan kullanımı, diş eti çekilmesine ve diş kaybına neden olabiliyor.
Pek çok kişi, yemek artıkları veya plakları temizlemek amacıyla kürdan kullanıyor, ancak bu kapasitede, doğru teknikle yapıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Diş hekimleri, kürdanın yalnızca düzenli ve doğru şekilde kullanılması, bunun yerine diş ipi veya ağız duşu gibi daha güvenli temizlik yöntemlerinin tercih edilmesi yöntemi vurgulanıyor.
Son yıllarda yapılan klinik araştırmalar, kürdanın diş sağlığı üzerindeki zararlarını daha ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor. 2023 yılında yapılan bir araştırma, kürdan'ın uzun süreli erişimi dişlerde mikroskobik çatlaklara neden olabileceğini ve bu çatlakların dişin iç bölümündeki bölümlerin doldurulmasına yol açabileceğini buldu. Araştırma, kürdanın özellikle sert dişler ve köprüler gibi protezlerin üzerine daha fazla zarar verildiğini ortaya koydu.
Diş sağlığını koruyabilecek, ağız bakımında daha güvenli bir şekilde değişime yönelmenin önemine işaret ediyor. Diş ipi, ağız duşu ve düzenli diş fırçalaması, yemek artıkları ve plakların temizlenmesinde daha etkili ve dişlere zarar verme seçenekleri olarak öne çıkıyor. Ayrıca diş etlerini koruyarak dişlerin daha uzun süre sağlıklı kalması sağlanabiliyor.
(Dilvin Altıkardeş)