Pet şişeden içilen su mu plastik mi?

Pet şişeler, su ve diğer içeceklerin ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılan plastik bir malzemedir.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 16:06

Pet şişelerin kullanımı, su kirliliği ve plastik atık gibi çevresel problemlere yol açmaktadır. Ayrıca, pet şişelerden içilen suyun insan sağlığı için riskler oluşturabileceği de endişe kaynağıdır.

Pet Şişelerin Üretimi:

*Pet şişeler, etilen glikol ve tereftalik asit gibi petrokimyasallerden türetilen bir plastik türü olan PET (polyethylene terephthalate) malzemesinden üretilir.

*Bu petrokimyasaller, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan elde edilir.

*Pet şişe üretiminin çevresel etkileri arasında sera gazı emisyonları, su ve enerji kullanımı ve atık oluşturma yer alır.

Pet Şişelerde Bulunan Kimyasallar:

*Bisfenol A (BPA): BPA, polikarbonat plastiklerde bulunan ve endokrin sistemi bozabilir, kalp hastalığı ve kanser riskini artırabilir. Bazı pet şişelerde BPA bulunsa da, son yıllarda BPA içermeyen pet şişeler de üretilmektedir.

*Ftalatlar: Ftalatlar, pet şişelerde bulunan ve üreme sistemini bozabilir, astım ve alerji riskini artırabilir.

*Antimon: Antimon, pet şişelerde bulunan ve kanserojen olabilen bir metaldir.

Araştırma Bulguları:

2018 yılında yapılan bir araştırma, 1 litrelik pet şişedeki suda ortalama 240.000 mikroplastik parçacık bulunduğunu göstermiştir.

*2019 yılında yapılan bir araştırma, pet şişelerde bulunan kimyasalların suda çözünebileceğini ve bu kimyasalların insan sağlığı için risk oluşturabileceğini göstermiştir. 

*2017 yılında yapılan bir başka araştırma, pet şişelerden içilen suda mikroplastik parçacıklar bulunabileceğini göstermiştir. 

*2020 yılında yapılan bir araştırma, pet şişelerden içilen suyun, cam şişeden içilen suya göre daha fazla mikroplastik içerebileceğini göstermiştir. 

*2020 yılında yapılan bir başka araştırma, pet şişelerin zamanla kimyasallar saldığını ve bu kimyasalların sulara karışarak insan sağlığı için risk oluşturduğunu göstermiştir. 

Sağlık Riskleri:

--Endokrin sistem bozuklukları: Pet şişelerde bulunan kimyasallar, tiroid, paratiroid ve böbreküstü bezleri gibi hormon üreten bezlerin işlevini bozabilir.

--Üreme sistemi bozuklukları: Pet şişelerde bulunan kimyasallar, sperm ve yumurta hücrelerinin üretimini ve işlevini bozabilir.

--Kanser riski: Pet şişelerde bulunan kimyasallar, bazı kanser türlerinin riskini artırabilir.

--Mikroplastiklerin sağlık riskleri: Pet şişelerden içilen suda bulunan mikroplastik parçacıklar, sindirim sistemine ve diğer organlara zarar verebilir.

(Fatma Hatun Altıkardeş)