Yale Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yaşlanmanın doğrusal olmadığını ve insan yaşamının belirli dönemlerinde hızlandığını öne sürüyor. Araştırmaya göre, 34, 60 ve 78 yaşları, yaşlanmanın hızlandığı kritik dönemler olarak belirlenmiş durumda. Bu yaş gruplarında, vücutta yaşlanma ile ilişkili biyomarkerlar (biyolojik göstergeler) ani bir artış gösteriyor.
Araştırma, vücudun bu kritik yaş dönemlerinde daha hızlı biyolojik değişikliklere uğradığını ve bu değişimlerin metabolizma, bağışıklık sistemi ve hücresel yenilenme gibi süreçleri etkilediğini ortaya koyuyor. Örneğin, 60 yaşında bağışıklık sisteminin zayıflaması, yaşlanma sürecinin bu dönemde hızlanmasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
34 yaş: Bu yaş, genellikle insanların yaşamlarının en verimli dönemi olarak görülür. Ancak bu dönemde, vücutta hücresel yenilenme hızında bir azalma gözlemlenmiştir. Bu, vücudun yaşlanma sürecine ilk defa daha belirgin bir şekilde girmeye başladığı bir dönem olabilir.
60 yaş: Yaşlanma ile ilgili birçok fizyolojik değişikliğin başladığı bu dönemde, bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve kronik hastalık riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu, yaşlanma sürecinin hızlandığı bir diğer kritik dönemdir.
78 yaş: Bu yaş grubunda, vücudun biyolojik sistemlerinde genel bir yavaşlama görülür. Hücresel yenilenme, metabolizma ve diğer hayati süreçlerde belirgin bir düşüş yaşanır, bu da yaşlanmanın bu dönemde zirveye ulaşmasına neden olur.
Bu bulgular, yaşlanmanın sadece zamana bağlı lineer bir süreç olmadığına, aksine yaşamın belirli dönemlerinde hızlanıp yavaşladığına işaret ediyor. Yaşlanmanın bu şekilde dalgalı bir süreç olması, biyolojik saatin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Eğer yaşlanmanın hangi dönemlerde hızlandığını bilirsek, bu süreçleri yavaşlatmak veya tersine çevirmek için müdahale edilebilir.
Örneğin, belirli yaş dönemlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılacak hedefli tedaviler, yaşlanmayı yavaşlatmada etkili olabilir. Ayrıca, bu bulgular anti-aging (yaşlanma karşıtı) tedavi ve teknolojilerin geliştirilmesinde yeni bir yol açabilir.
(Ayşe Candan)