SON DAKİKA
Hava Durumu

Apaçık ve dosdoğru yol…

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2020 20:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 20:36

Evliya değilim elbet. Hatalarım olmuştur, olmaktadır ve olacaktır da. Dua ettiğim zaman Rabbime hep “Beni apaçık ve dosdoğru yola yönlendir.” diye dua ederim. Aklıma hiç “Beni apaçık ve dosdoğru yoldan ayırma.” diye dua etmek gelmez. Çünkü o yolda yürüyor olduğum kesin değildir. Bilmeden, bazen de bilerek, sapma ihtimalim olabilir. Ben öyle yaptığımı düşünüyor olsam da durum farklı olabilir. Hata insana mahsustur. Önemli olan hatalarını görmek ve onları telafi cihetine gitmektir. Bence kendini sürekli dosdoğru yolda yürüyor görmek bir zafiyettir. Hep o dosdoğru yolda yürüyüp yürümediğini, sapıp sapmadığını kontrol etme ihtiyacı vardır. Böylelikle hata ihtimalini azaltabilirsiniz. 
İşte tam da bu nedenle aşağıdaki tahlillerimde de hataya düşüyor olmam ihtimal dâhilindedir. Sizlerden ricam bu tahlilleri değerlendirirken hata payımı da dikkate almanızdır. Şimdi gelelim meseleye;
Ekonomi Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın İnstagram üzerinden istifasını açıklaması bence büyük bir hata olmuştur. Sayın Başkanımız yerinde ben olsam buna ayrıca saygısızlığı da ilave edebilirdim. Yine de benim tecrübem Sayın Başkanımız kadar olmadığından onun bu durumu nasıl karşıladığını bilemem. Belki bunu gençliğine veya bizim bilemediğimiz başka nedenlere bağlayıp mevzuya o şekilde yaklaşmıştır. Zaman içerisinde her şey biraz daha iyi anlaşılacaksa da arada neler olup bittiğini belki de hiç tam olarak öğrenemeyeceğiz.
Burada sadece hassas bir konu üzerinde yorum yapabiliriz. Bu yazımız da zaten o mealde gelişecektir. Yorumu yapabilmek için öncelikle olanları biraz daha geriye giderek hatırlayalım;
Mevzu ekonomiyi ilgilendirdiği için önce Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınarak yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal’ın getirilmesiyle başlayalım. Bu kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından bir gün sonra Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın İnstagram hesabında bir istifa mektubu yayınlandı. Bu mektup şok etkisi yarattı. Önceleri bunun bir hacker işi olduğu düşünüldü. 
Ne var ki saatler geçiyor ve ağızları bıçak açmıyordu. Ne Sayın Albayrak ne de hükumet cephesinden bir açıklama gelmedi. Sabah ola hayrola denilerek sabah saatlerinde bir açıklama geleceği düşünüldü. Yine de istifayı eden koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomi bakanıydı. Hal böyle olunca spekülasyonlar da çil yavrusu gibi yayıldı. Gerek sui gerekse hüsnü niyetle har kafadan bir ses çıktı. Beklenen bir açıklamaydı. Bu açıklamanın gecikmesi muhalefetin ve dış güçlerin ekmeğine yağ sürüyordu. Nitekim, döviz kurları düşürülüverdi. Bunun verdiği mesaj ise çok açıktı.
Ertesi gün herkes Sayın Başkanımızdan bir açıklama beklese de bu beklenti boşa çıktı. Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik’in MYK sonrası açıklamalarında da bu konuya değinmemesi üzerine gazeteciler doğal olarak sordu. Verilen cevapta bazı ipuçları vardı. Sayın Çelik;
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde göreve getirme, görevden alma, istifayı kabul edip etmeme Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir. Sayın Cumhurbaşkanımız kendi takdirini, uygun gördüğü şekilde kamuoyuyla paylaşacaktır.” dedi.
Burada söylenilen “Göreve getirme, görevden alma, istifayı kabul edip etmeme Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir.” sözü açık seçik olmasa da bazı şeyleri bize anlatıyordu.
Ortada bir durum vardı ve bu durum krize dönüşmeye, daha doğru bir deyişle dönüştürülmeye çok yakındı.
Ancak, deneyimli bir siyasetçi olan Sayın Başkanımız gece saatlerinde imzaladığı atama kararıyla son noktayı koydu. Kararda şöyle deniyordu;
“Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının104 üncü ve 106 ıncı maddeleri gereğince atanmıştır.”
Bu atama kararı aslında çok şey anlatıyordu. Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesinden sonra İletişim Başkanlığı bir duyuru yayınladı. Bu duyuru sade olsa da bize çok şey anlatıyordu. Söyle bitiyordu duyuru;
“Bilindiği gibi, 8 Kasım 2020 Pazar akşamı, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, sosyal medya hesaplarından birinde sağlık nedenleriyle görevden affını isteyen bir açıklama yayınlamıştır. Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir.”
Bu açıklamada da görüldüğü üzere, istifa sadece sosyal medya üzerinden verilmişti.
İşin burasında yorum yapmamız gerekiyor.
Böyle bir istifa türü hafif tabirle nahoştur. Şimdi, kalkıp da “Ama Süleyman Soylu Twitter’dan istifa etmişti.” diyenler olacaktır. Sayın Soylu bu istifasını kabul edilmeme kaygısıyla sosyal medya üzerinden vermişti. Zaten bunun ardından Sayın Başkanımızla da bir görüşme yapmış ve istifası kabul edilmemişti. Sayın Soylu’nun istifası ardından sosyal medya adeta çalkalanmış ve destek mesajlarıyla istifa etmemesi de büyük bir çoğunluk tarafından talep edilmişti.
Şimdi durumun çarpıcı noktasına gelelim. Sayın Soylu’nun Sayın Başkanımızla bir akrabalık bağı yok.
Siyasette bazı şeyler affedilir. Ancak bu kişi ile akrabalık bağı olduğunda durum çetrefilli bir hal alır. Burada saygı unsuru önem kazanır. Hükumetinden istifa ettiğiniz kişi eğer sizin kayınpederiniz ise bu istifayı istişare ile verme mecburiyetiniz vardır.
Sayın Başkanımızın siyasi ve bir aile büyüğü olarak gösterdiği olgunluk takdire şayandır.
Bu yazı yazıldığı sıralarda gün yeni başlıyordu ve gazeteciler olayı henüz didik didik etmeye başlamamıştı. Mevzu belki de Sayın Başkanımıza sorulacaktır. Verilecek cevap ne olacaktır veya cevap verilecek midir? Bunu hep beraber göreceğiz.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.