SON DAKİKA
Hava Durumu

Bedenin şok hali: bayılma

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2022 20:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2022 20:41

Bazı insanlar hayatında hiç baygınlık geçirmemiştir belki ancak bu durumu kronik olarak yaşayanları da duymuşsunuzdur. Aşırı korku, ard arda yüksek kahkaha, ani ve kötü haberler gibi pek çok sebep bayılmayı tetikleyebiliyor. Genelde basit ve önlenebilir sebeplerden kaynaklanan bayılma hakkında Nöroloji Uzmanı Dr. Elvan Cevizci Akkılıç, uyarı ve önerilerde bulundu. 


Bayılmanın bazen kalpte ritim problemleri ve beyinde damar tıkanıklıkları gibi ciddi hastalıkların işareti de olabileceğine dikkat çeken Akkılıç, şöyle örnekler sıralıyor; “Bu nedenle özellikle herhangi bir tetikleyici faktörü olmayan, öncesinde baş dönmesi ile bulantı gibi bir belirti vermeyen ve tekrarlayan bayılmalarda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Örneğin, kalp damarı tıkandığında kalbin pompalama fonksiyonu bozuluyor ve bunun sonucunda beyindeki kan akımı azalıyor. Bu tablo da bilinç kaybına yol açıyor.  Eğer bayılmanın altında yatan etkenin kalp kaynaklı olduğu tespit edilemezse hastalık ilerliyor ve kalp krizi gibi hayatı tehdit eden sonuçlar gelişebiliyor. Bazen hiç ummadığımız reflekslerimiz nadiren de olsa bayılmayla sonuçlanabiliyor. Hapşırma, öksürme, ağlama, idrar yapma, aşırı korku veya ardı ardına atılan kahkahalar gibi uyaranlar beyne giden oksijen miktarını azaltarak bayılmaya neden olabiliyor.” 


Genelde tansiyon ya da şeker düşüklüğü nedeniyle olduğunu bildiğimiz bayılmalar için de yorumu var Akkılıç’ın, “Hipoglisemi; kan şekerinin, bir başka deyişle glikoz seviyesinin ideal değerinden daha düşük olması durumu olarak tanımlanıyor. Hipoglisemi sorunu yaşayan diyabet hastalarında bayılma sık görülen bir sorun. Bilinç kaybına ayrıca terleme ve ağız kuruluğu da eşlik ediyor. Özellikle kan şekeri düşüklüğünde bayılma ataklarına sık rastlanıyor. Bazen kan şekeri düşüklüğü çok ciddi boyutlarda olup, epileptik nöbete yol açarak bilinç kaybı sebebi olabiliyor” 


En hafif ve gündelik sebepten önemli sağlık sorunu belirtisine kadar pek çok nedeni var bayılmanın, ancak kısaca bedenin şok hali demek mümkün. Bu örnekler de bize gösteriyor ki bayılma halini ihmal etmemeli, bir uzman görüşü alarak tedbirli davranmalıyız. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.