SON DAKİKA
Hava Durumu

Belediyeler tarıma sarılıyor bakanlık da üstüne düşeni yapmalı!

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2021 20:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2021 20:27

Tarım bundan sonraki süreçte gündemin ilk sıralarına doğru yürüyüşünü daha da hızlı bir şekilde sürdürecek.

Bu kapsamda son yıllarda ufaktan başlayan ve son bir iki yıldır daha da hassasiyet artan bu alanda, Bursa’da belediyelerin hareketlenmesi oldukça sevindirici.

Geçtiğimiz bir ay içinde her siyasi yelpazeden belediye başkanları ile gazetemiz için yaptığım söyleşilerde, hemen hemen tüm belediyelerin bu alanda proje üretiyor ve uygulama noktasında adım atıyor olması Bursa için sevinilecek ve gelecek için umut olacak gelişmeler.

Belediyeler özellikle tarım alanlarının üreticinin ekonomik ihtiyaçlarını sağlayacağı şartlara ulaşması için çaba harcıyorlar.

Bunun içinde alternatif ürünleri önce kendileri üretip örnek oluyor sonra çiftçileri teşvik ederek bu ürünleri ekmeye yönlendiriyor.

Mustafakemalpaşa Belediyesi örneğin iki ziraat mühendisi ile hem projelerini yürütüyor hem de mahalle mahalle bu mühendisler vatandaşlara giderek bilgi veriyor, tavsiyelerde bulunuyor. Doğru uygulamalar hakkında üreticilerin yanında oluyorlar.

Karacabey Belediyesi, örnek olsun diye lavanta bahçeleri oluşturuyor.

Üreticilere destek veriyor, kırsal mahallelerde önemli adımlar atarak üreticinin rahatlamasına ve daha azimli bir şekilde işine sarılmasına motivasyon sağlıyor.

Nilüfer Belediyesi iyi örneklerden birisi yine.

Kent bostanları ile şehirli nüfusu tarımla haşır neşir etmeye çalışırken, yine tarım alanlarında ciddi çalışmalar yapıyorlar.

Yenişehir Belediyesi örneğin tüm gücüyle köylünün üreticinin yanında durmaya dikkat ediyor keza İnegöl Belediyesi bir yandan sanayi ve ticaretin gelişmesi için çaba harcarken bir yandan da tarım alanlarıyla ilgili projeler üretiyor. Gemlik Belediyesi sera kuruyor mesela.

Büyükşehir Belediyesi ona keza. Bir çok alanda tarıma ve üreticiye destek olduğu gibi Tarım AŞ ile tarım ürünlerinin ihracatında da rol oynuyor.

Diğer belediyeler de karınca kararınca tarıma yakın duruyor. 

Alternatif ürünler, aromatik ve tıbbi bitkiler noktasında Bursa’nın her noktasında bir kıpırdanma var. Devletin destekleri, belediyelerinkiyle birleşiyor.

Bu noktadan sonra tarımda planlama ve doğru ürünlerle doğru toprağın doğru uygulamalarla buluşması kalıyor.

Tarım Bakanlığı işini gücünü bir kenara bırakıp tüm ülkeyi bir tarım planlamasının içine almalı.

Bir yıl sonra ülkenin neresinde ne üretilecek, ne kadar üretilecek, hangi alanlar tarım alanına dönüştürülecek ve üretimin pazarlarının dahi kontrol altında olacağı bir sisteme geçmesi gerekiyor.

Üretim ve planlamayı sağladıktan sonra tarım alanında bir kez daha baş kaldırıp dünya liderliğine ulaşması güç değil Türkiye’nin. Oldukça önemli bir yerdeyiz. Organize olursak çok daha önemli bir yerde olacağız.

Bu organizasyon için Tarım Bakanlığı, yerel yönetimlerin de katkısını göz önünde bulundurarak artık harekete geçmeli.

Türk tarımında ışık var ve yakın gelecekte atılması gereken adımlar atıldığında çok daha güçlü olacak. Gıda güvenliği ve tarımsal üretimi güçlü olan ülke her alanda çok daha güçlü olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.