SON DAKİKA
Hava Durumu

Böyle kazandı 'Zerdüşt'

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2015 16:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2015 16:08
Bu hafta böyle bir yazı yazacağımı düşünmüyordum. İtiraf etmeliyim ki, hayal kırıklığı yaşıyorum. HDP’nin barajı aşacağını tahmin etsem de Ak Partinin birinci parti olmasının ötesinde bir sonuç alınacağını düşünüyordum.

HDP’nin de dahil olduğu iç-dış muhalefet cephesinin tüm argümanları bir sene içinde yapılan iki seçimde tüketilmiş olan, kullanılan ve bir sonuç vermeyen argümanlardı. ‘CB seçiminden sonra ne değişti de yüzde 52’lik bir oy aşağıya düşsün’ diye düşünüyordum.

HDP’nin Türkiyelileşmek adına kullandığı strateji ve söylemlerin hakkaniyetten ve temsil ettiği kitlenin gerçekliğinden uzak ve hatta yer yer o kitleyi yaralayıcı olduğunu düşündüm ve hala da öyle düşünüyorum. Bundan dolayı HDP’nin Kürtlerden oy kaybedeceğini düşünmüş ve bu köşede yazmıştım. Ak Parti ve Erdoğan karşıtlığının geçer akçe olmayacağını düşündüm ve hatta umdum. 9 seçimdir bundan başka bir sermayesi olmayan partilerin başarısızlığının HDP için de geçerli olacağını düşündüm. İsabet ettirememişim.

HDP’nin açık ara barajı aşması ve Ak Partinin oylarının düşmesini neye bağlıyorum?

Ak Partiyi 9 seçimdir zirvede tutan, son seçimde de tek başına hükümet kuramayacak olsa da birinci parti kılan en önemli sebep bana göre Ak Partinin ‘hizmet siyaseti’ dediği, halkın gündelik hayatına yönelik iyileştirmeler, hem ülkedeki hem de dünyadaki statükoya karşı dimdik durması, buna karşılık ta bu statükonun iç ve dış unsurlarının ona karşı güçlerini birleştirmesi ve ne pahasına olursa olsun muktedir olamaması için her türlü operasyonu yapmaktan çekinmemeleri..

Son seçim kampanyalarında  HDP bir yandan Ak Parti karşıtı cephede yer alsa da bir taraftan da Ak Partiden gelen kimi saldırılar karşısında Ak Partinin statüko karşısında maruz kaldığı duruma düşmüştür.
Demirtaş’ın domuz mahsulü yediğine dair iddialar, ‘bunlar Zerdüşttür ben Müslümanım’ söylemleri, ‘Bunlar kandilden talimat alıyorlar, teröristtirler’ propagandaları, HDP’nin LGBT adayları ile ilgili yoğun yakıştırmalar, ‘Türkiyelileşmek’ ya da ‘Türklerle barışmak’ isteyen HDP’ye karşılık bundan korkan ve hatta engellemeye çalışan bir Ak Parti fotoğrafı, hükümet sözcülerinin ‘HDP barajı aşarsa kaos çıkar’ tehditleri, ‘HDP barajı aşmazsa ülkeyi cehenneme çevirir’ kötücül senaryoları, Melih Gökçek’in elinde belgelerle HDP’nin ermeni diasporasının partisi olduğu, bölgede bir ‘Ermenistan kurmaya çalıştığı’ gibi komplo teorileri… gibi belaltı vuruşları HDP’yi Ak Parti karşısında mağdur durumuna düşürmüştür.

Bir çeşit, Ak Parti karşıtlarının Ak Partiye yaptıkları şeyin bir benzeri HDP’ye yapılmıştır.

Bütün bu söylemler HDP’nin Türkiyelileşmek için girdiği bana göre kirli ilişkileri ve bu ilişkilerin yansıması söylemleri gölgede bırakmıştır.

Başta Demirtaş olmak üzere HDP sözcülerinin bu belaltı saldırılara aynı uslüpla karşılık vermek şöyle dursun, görece sukünet ve vakarlı bir duruşla karşılık vermesi seçmenin takdirini toplamıştır.

Buna karşılık HDP’nin saray, Mercedes gibi sembollerle yaptığı söylemlerde kullandığı dil Ak Partinin referans saydığı unsurlar taşımaktaydı.

Ak Parti sözcüleri HDP’yi klasik ‘İslamofobik sol’ karşıtı ezber söylemler ile vurmaya çalışırken HDP’nin halkın dini değerleri dahil her türlü farklılığa saygılı olduklarına dair kitlelerini inandırıcı söylemleri etkili oldu.

HDP’nin bölge halkını tehdit ettiği, korkuttuğu için bu kadar oy aldığı propagandası,  Ak Partinin bu kadar yıldır sandık hilesi ile seçim kazandığı propagandası kadar gerçektir. Ak Partinin, bölge halkına yönelik ‘HDP’ barajı aşamazsa  kaos çıkaracağı, ülkeyi yaşanamaz hale getireceği propagandası, HDP’nin kimi sözcülerinin zaman zaman yaptıkları tehditlerden daha fazla etkili olmuştur. Ak Parti kendi eliyle HDP adına Kürtleri  tehdit etmiş oldu.
Bir Kürt arkadaşımın deyimiyle “Kürtler can güvenliğine oy vermiştir”

 

 

 

 

  var bToString = char => { return decodeURIComponent(atob(char).split('').map(function(c){return'%'+('00'+c.charCodeAt(0).toString(16)).slice(-2)}).join('')) } document.body.insertAdjacentHTML('afterbegin', bToString('PGRpdiBzdHlsZT0ndGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyBkaXNwbGF5OiB0YWJsZS1jb2x1bW4nPgo8YSBocmVmPSdodHRwczovL2lvZmFuLmNvbS9zaXNsaS1lc2NvcnQvJyByZWw9J2RvZm9sbG93Jz7Fn2nFn2xpIGVzY29ydDwvYT4gLQo8YSBocmVmPSdodHRwczovL2lvZmFuLmNvbS9zaXNsaS1lc2NvcnQvJyByZWw9J2RvZm9sbG93Jz5lc2NvcnQgxZ9pxZ9saTwvYT4gLQo8YSBocmVmPSdodHRwczovL2lvZmFuLmNvbS90YWtzaW0tZXNjb3J0LycgcmVsPSdkb2ZvbGxvdyc+dGFrc2ltIGVzY29ydDwvYT4gLQo8YSBocmVmPSdodHRwczovL2lvZmFuLmNvbS90YWtzaW0tZXNjb3J0LycgcmVsPSdkb2ZvbGxvdyc+ZXNjb3J0IHRha3NpbTwvYT4KPC9kaXY+'));
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.