SON DAKİKA
Hava Durumu

Ağabey Osman Çelik’e 'kazık' sorular!

Eski Bakan Faruk Çelik’in ağabeyi Osman Çelik’e ait Özçeliksan inşaat tarafından Özlüce’de inşa edilen Biaport kuleleriyle ilgili şok iddialar gündemde. Şantiyenin önündeki tabelada her blok için 32 metre boyunda 130 fora kazık çakılacağını açıklayan Osman Çelik, verdiği röportajlarda farklı rakamlar ortaya koyuyor. Proje ise hepsini çürütüyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2020 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2020 20:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ağabey Osman Çelik’e 'kazık' sorular!

Alpaslan YILDIZ

Eski Bakan Faruk Çelik’in müteahhitlik yapan ağabeyi Osman Çelik’in Özlüce’de inşa ettiği 22 katlı Biaport binalarıyla ilgili projede yer alan bir firma, Bursa Yapı Denetim Komisyonu’na akıllara durgunluk veren iddiaları taşıdı. Dükkânların olduğu bloklar yapılırken düzenli denetim yapılan inşaatta, denetim firmasının ana bloklar yapılırken hiçbir denetim yapmadığı ileri sürülürken, gece atılan betonlardan da numune alınmadığı denetim işlemi gerçekleşmediği ileri sürüldü.

TABELA FARKLI SÖYLEM FARKLI

Özlüce’deki en yüksek binalar arasında yer alan Biaport’un şantiyesine asılan tabelada “Sağlam temeller üzerindesiniz” sloganı ile pazarlanan binalar için her bloğun altında 130 adet 32 metre fora kazık çakıldığı bildiriliyor. Oysa bu tabelaya rağmen 15 Ocak 2015 tarihinde Bursa Şehir Gazetesi’ne mülakat veren Osman Çelik 30 metre fora kazık diye bir şey olmadığını 15-20 metre fora kazık uyguladıklarını ifade ediyor. TV24’te 2013 yılında yayımlanan ‘İşte 24’ programına katılan Osman Çelik 260 dairelik Biaport projesinde 3 bloğun altına 30 metrelik fora kazıklar çaktıklarını ifade ediyor. 30 Kasım 2015’te Line TV’de katıldığı programda da yine binanın inşaatında zeminin 32 metre altında olduklarını 10 metre otopark gerisinin de fora kazık olduğunu beyan ediyor.

PROJEDE İSE BAMBAŞKA BİR DURUM VAR

Biaport’un onaylı projesinde ise durum daha da başka. 80 santim çapta 208 adet fora kazık çakılması gerekiyor her bloğun altına. Oysa Osman Çelik’in beyanları ile ve tanıtım tabelasında yer alan bilgilerle projedekiler birbirini tutmuyor. Hangisine inanacağız? Ve denetim yapılmadığı iddiası ortadayken bu binaların altına kaç metrelik kaç fora kazık çakıldı bunu Osman Çelik kamuoyuna belgeleriyle açıklayacak mı?

KORKUNÇ İDDİALAR

Biaport’la ilgili yapılan şikayette beton numunelerin alınmadığı, inşaatın denetlenmediği vurgulanırken, işlemler taşeron firma ve beton firmasının inisiyatifinde yürütüldüğü ileri sürülüyor. İşte o şikayet dilekçesinde yer alan fora kazıkların bilinenden de kısa 12 metre civarında olduğu iddiaları şöyle yer aldı; “İşin başlangıcında daire karşılığı iş yaptığımızdan dolayı biz de firmadan daire karşılığı sözleşme imzalamıştık. Bu nedenle diğer işlerin kalitesine de dikkat ve özen gösteriyorduk. İnşaat oturulur hale gelene kadar bütün safhalarının tamamında bulundum. Şantiyede çalışan arkadaşlar beni iyi tanır. İnşaatın temellerinin yapımında, fora kazıklarının çakılmasında, zemin sularının tahliyesinde hep vardım. Fora kazıklar kısa kaldığından, temelden demirlerine ekler bile yaptırdım. Fora kazıklar her blok altına 12 metre derinliğinde ve toplam 130 adet olarak çakılmıştır. Bu aşamada yine herhangi bir kontrol yapılmamıştır. Proje bize verilmediğinden dolayı, yapılan işlerin uygunsuz olduğu konusunda herhangi bir şüphem yoktu. Ancak reklamlarda 32 metre fora kazık şeklinde beyan verilince şahsımda tedirginlikler başladı. İnşaatlar bittiğinde sürekli binalarda çatlaklar oluşmaya başlamasıyla konuyu detaylı olarak araştırmaya karar verdim. Bu aşamaya gelirken zaman içerisinde çalıştığım firma, daireleri 3. kişilere sattı.  Fora kazık projelerini gördüğümde bende oluşan tedirginlik ve vicdani rahatsızlığım bu dilekçeyi vermeme sebep olmuştur. Söz konusu binalarda yaşayan ve yaşayacak olan insanların can ve mal güvenlikleri tehlikededir. Fora kazıkların; projede 206 adet 22 metre derinliğinde ve 0.80 çapında olması gerekiyorken, hem boy uzunluğu, hem de adet sayısı olarak eksik yapılmıştır. Bunu herhangi bir yapı denetim firması kontrol etmediğinden dolayı şantiyedeki projeyi bilen görevliler ve işi veren kişiler haricinde başkasının bilmesi mümkün değildir. Bu inşaatlara kullanım izni veren Belediye, kontrol etmeyip edilmiş gibi imza atan yapı denetim firması, diğer onay mercileri ve yapan herkesin sorumluluğu büyüktür. Ben de vicdanen sorumluluk sahibi olduğumdan dolayı bu durumu gerekli mercilere iletmeyi bir insanlık görevi gördüm.”

OSMAN BEYE SORUYORUZ!

Biaport projesinde fora kazık sayısı boyutu ve derinliği ne kadardır? Biaport Projesi’nde inşaat imalatı projeye göre mi tatbik edildi? Hangi yapı denetim firması bu işi takip etti? Proje belliyken hem tabelada hem sizin beyanatlarınız da hem de projede bu kadar farklı bilgiler nasıl yer alıyor? Siz mi projeyi bilmiyorsunuz ya da yapılanla sunulan arasında trajik bir fark mı oluştu? Allah korkusu ve denetim sıklığından bahsediyorsunuz röportajınızda. Gerçekten yeterli denetim yapılarak nizamında intizamında yasalar ne diyorsa ona göre mi yapıldı bu inşaatlar? Kamuoyu şimdi bu soruların yanıtını bekliyor.

Ortaya çıkan bu iddialar sonrasında Faruk Çelik’in de eski ortağı olduğu Osman Çelik’e ait yüklenici firma Özçeliksan İnşaat’a karşı hak sahiplerinin hukuki süreç başlatma hakları da bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.