SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Aktaş'a uluslararası görev

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Politik Kurulu'na seçildi. Aktaş, DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağının 7. Fazı sürecinde görevli olacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2021 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2021 22:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başkan Aktaş'a uluslararası görev

Dünya Sağlık Örgütü’nün belediyelerle birlikte yürüttüğü, şehirlerde yaşayan ve çalışan insanların fiziki, psikolojik ve çevresel refahlarını geliştirmeyi amaçlayan uzun dönemli bir kalkınma girişimi olan DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağının Politik Kurulu oluşturuldu. Sağlıklı Şehirlerin DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki çalışmalarında politik önemi olan ve yeni ortaya çıkan konularda DSÖ Avrupa’ya danışmanlık ve liderlik sunacak olan kurul, belediye başkanlarından ve meclis üyelerinden oluşuyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kurucuları arasında olduğu ve Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yürüttüğü Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, üye olduğu tarihten bu yana içerisinde Avrupa’dan 100 civarında belediyenin yer aldığı ağ içerisinde önemli bir rol üstleniyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, DSÖ Avrupa Bölgesinden 16 şehrin belediye başkanı, meclis üyesi ve ulusal ağ başkanlarından oluşan Politik Kurula seçildi.
DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağının 7. Fazı sürecinde görev alacak Politik Kurulda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Newcastle (İngiltere), Asker (Norveç), Burgos (İspanya), Utrecht (Hollanda), Reykjavik (İzlanda), Cork (İrlanda), Brno (Çekya), Dresden (Almanya), Vologda (Rusya Federasyonu), Attica (Yunanistan),  Rennes (Fransa), Klaipeda (Litvanya), Malmö (İsveç), Helsinki (Finlandiya), Lodz (Polonya) şehir ve bölgelerinden Belediye Başkanları, Başkan Yardımcıları, Valiler ve Meclis üyeleri yer aldı.


DSÖ AVRUPA SAĞLIKLI ŞEHİRLER AĞI 7. FAZ HEDEFLERİ AÇIKLANDI
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı 7. Faz aşamasında 3 temel hedef yer alıyor; Herkes için sağlığı ve refahı geliştirmek ve sağlık alanındaki eşitsizlikleri azaltmak, ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte örnek oluşturarak liderlik etmek, DSÖ'nün stratejik önceliklerinin uygulanmasını desteklemek. Bu hedefler doğrultusunda sağlık ve refah için şehir diplomasisinden yararlanmak, yerel düzeyde politik uyumun sağlanması, ve belediye idareleri aracılığıyla sağlığı ve refahı teşvik etmek yönünde stratejiler uygulanacak. 


FİZİKSEL ORTAMLARIN DAHA SAĞLIKLI OLMASI HEDEFLENİYOR
Sağlıklı mekanlar ve ortamlar oluşturulması hedeflenen bu aşamada, yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek için sürekli çaba göstererek sağlığın desteklenmesi öncelik kazanıyor. Şehir düzeyinde, evler, okullar, işyerleri, eğlence ortamları, bakım hizmetleri ve yaşlı insanların evleri gibi insanların yaşadığı, sevdiği, çalıştığı ve oynadığı ortamların daha sağlıklı hale getirilmesi için çalışılacak. Kent yaşamının, fiziksel ve yapay çevreye, sosyal çevreye, hizmet ve desteğe erişim yoluyla sağlığı etkileyebileceği öngörülüyor. 


7. FAZ ÜYELİK BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ
Ayrıca 2019 yılında başlayan DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın 7. Fazına üyelik başvurularının sonuçları açıklanmaya başladı. Ağa Avrupa’dan 28 belediyenin başvuru süreci tamamlanırken, Türkiye’den ağa üye olarak kabul edilen dört belediye arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. Bursa, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Projesi 6. Faz çalışmalarında örnek gösterilmişti. Faz çalışmaları sonrası Bursa 199 il arasından dünyanın en sağlıklı-yaşanabilir 5. Şehri seçilmişti. 7. Faz çalışmalarına ilk başvuruda bulunanlar arasında olunacağını ifade eden Aktaş, hedefleri şöyle açıklamıştı: “Yedinci fazda, ‘toplum, mekan, gezegen, barış, refah ve katılım’ olmak üzere 6 ana tema üzerinde durulacak. Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa şehir sağlık profili güncelleme çalışmalarımızda sona yaklaştık. Bu konuda ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurum-kuruluşlarından elde edilen veriler ile oluşturulan sağlık göstergeleri, çevresel göstergeler, kentsel altyapı göstergeleri, sosyo-ekonomik göstergeler birbiri ardına kayıt altına alınıyor. Belirlediğimiz hedef doğrultusunda, belediye-üniversite işbirliği çerçevesinde hareket ediyoruz.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.