SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu nasıl qardaşlık Socar

Bursagaz’la ilgili şikâyetlerin de feryatların da sonu gelmiyor. Geçmişte FETÖ’cü yapılanmanın göbeğinde yer alan Bursagaz’da vatandaşlarla firmaları karşı karşıya getiren uygulamalar, akıllara yine ‘vatandaşı tahrik etme girişimleri mi var’ sorularını getiriyor. Bursagaz’ın akşam yatıp sabah kafasına göre yaptığı uygulamalar, hem vatandaşı hem firmaları canından bezdiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2020 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu nasıl qardaşlık Socar

Bursagaz yönetiminin keyfi uygulamaları tepki çekmeye devam ediyor. TSE ve ilgili bakanlığın flexi standart değişikliğine gitmesinin ardından geçtiğimiz ay Bursagaz, birden bire yeni yönetmeliğe göre flexi kullanımı şartını getirdi. Ancak piyasada yeni standartta göre üretim yeterli değil ve üretici firmaların elinde de önce standartta göre üretilmiş flexi stoku vardı. İşin daha ilginç tarafı Bursagaz, adı geçen yönetmeliğin bir bölümü uygularken diğer bölümünü ise yeni yıldan itibaren uygulayacağını duyurdu.

PANDEMİ SÜRECİNDE FİRMALAR MAĞDUR OLDU

Bursagaz’ın keyfi uygulamaları nedeniyle piyasada faaliyet gösteren doğalgaz dönüşüm ve tesisat firmaları var olan sıkıntılarını katladılar. Yeni standartta göre flexi bulmakta zorlanan firmalar ile vatandaş karşı karşıya gelirken, hala daha çözülemeyen sorun nedeniyle kışa girerken doğalgazı olan bir çok konutta vatandaşların doğalgazları bağlanmıyor. İlgili bakanlığın araya girerek uygulama süresini uzatma imkanı var, ancak bakanlığın sorundan haberinin olup olmadığı meçhul. Bursagaz bu zorlamayı yaparken İzmir’in yönetmeliği uygulamadığı da biliniyor.

FİRMALAR GAZMER’İN SİTESİNDE YAYINLANIYOR

Doğalgaz dağıtım firmalarının üyesi olduğu GAZBİR isimli bir birlik var. Buna bağlı GAZMER isimli bir de şirket var. Bu şirket yetki alan firmaları internet sitesinden yayımlıyor. O listede yoksanız zaten Bursagaz o firmanın gazlarını açmıyor. Oysa bu ticari bir şirket ve yetki TSE ile birlikte ilgili bakanlıkta. Bir firmanın kanuni yetkisi olmamasına rağmen fiiliyatta bu firma üzerinden gerçekleşiyor işlemler. Bakanlık ve TSE burada adeta bay-pass ediliyor.

SORUN OLDUKÇA BÜYÜK

Bursagaz kontrolü kombi takıldıktan sonra yapıyor. Oysa 1 Ekim’den önce yüzlerce tesisat projeli yapılarak tesisatları yapılmış konutlar var. Bunlar şimdi yeni uygulamaya göre piyasada bulunması çok güç olan yeni yönetmelik kapsamındaki flexileri kullanmazlarsa gazları açılmıyor. Dahası sahadaki Bursagaz ekiplerinin keyfiyeti de devreye giriyor. Bazı ekipler gazın açılmasına izin verirken bazıları vermiyor. Öyle ki aynı sokakta bir ekip izin verirken bir ekip izin vermiyor. Bu da vatandaşla ilgili firmayı karşı karşıya getiriyor.

SKANDAL İDDİALAR VAR

Bursagaz aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin de ortak olduğu bir kuruluş. Ve aynı zamanda kamu hizmeti yapan bir kuruluş. Burada kışa girerken ortaya konulan tavır vatandaşları da firmaları da zor durumda bırakmaktan başka bir işe yaramıyor. Hali hazırda Bursa’da doğalgaz kullanan tüm aboneler eski yönetmeliğe göre takılmış flexileri kullanıyor. Yani üretim yeter noktaya gelene kadar buna müsaade etmek Bursagaz’ın elindeyken bunu yapmıyor. Keyfi uygulamalar aynı zamanda devlet ve belediyeyi de zor duruma sokuyor. Bursagaz’ın Büyükşehir Belediyesi’ni zarara uğrattığı iddiaları da kulaktan kulağa dolaşıyor.

İÇTEKİ YAPININ ESERİ

Bursa Şehir Gazetesi’ne konuşan yetkili bir firma sahibi, Bursagaz’da yönetimler değişse de içeride kemikleşmiş yapının bildiğini okuduğunu ileri sürdü. Bursagaz üst yönetiminin bu 3-4 kişilik grup tarafından yanlış yönlendirildiğini anlatan firma sahibi, gaz açma işlerinde rüşvet paralarının dahi döndüğünü ileri sürdü. Usulüne uygun yapılmayan tesisatlar için önce gaz açmaya izin verildiği daha sonra yapılan kontrollerde ceza uygulandığını anlatan firma sahibi, Bursagaz’daki uygulamalar nedeniyle sık sık hem firmaların hem vatandaşların mağdur olduğunu, firmaların büyük sıkıntılar içine girdiğini anlattı. Yine, vatandaşların gazının açılamadığını, dahası keyfi uygulamalar nedeniyle hem firmaların hem de vatandaşın zaman ve maddi kayba uğradıklarını ifade etti. Aboneliklerle ilgili de alınan teminat bedellerinin TL bazında alındığını, yıllar sonra aynı bedelin vatandaşa verildiğini, bu vatandaş aboneliğini değiştirirken ya da başka yere naklederken bile yeniden abonelik işlemi yapıldığını anlatan firma sahibi, kombisini değiştiren vatandaştan dahi yeniden tesisat projesi ve abonelik istendiğini aktardı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN ÇAĞRI

Sektör temsilcilerinin Bursagaz’a yaptıkları çağrı şöyle, “Bursagaz’ı, firmaların açtığı yeni gazlar ve vatandaşın taşınmalardan kaynaklı açtığı ikinci gaz açımlarında uyguladığı çifte standart nedeniyle, piyasada henüz yeterli seviyede bulunmayan, tüm Türkiye’nin olmayan fleks sorunundan dolayı çözüm olmaya davet ediyoruz. Socar merkezi yönetimini, İlgili bakanlıkları, TSE, EPK, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve Sivil toplum kuruluşlarını, Bursagaz tarafından yaşatılan bugünkü ve buna benzer sorunları acil çözmeye davet ediyoruz. Sahada yapılan usulsüz gazlandırmaları, sebepsiz ve karşılıksız uygulamalarından vazgeçmesi için Bursagaz yönetimini, bulunduğumuz pandemi döneminde olmayanı istemekten vazgeçmesi için anlayışa davet ediyoruz. Taahhütçü, toptancı ve üreticinin satamadığı ve yasaklanan yüzbinlerce Milli servetin çöpe gitmesine nasıl razı olacaksınız.” (Alpaslan Yıldız)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.