SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da 100 yıllık gelenek! Ramazanda çocuklar için oyuncak poğaçalar yaptı

Bursa'da bir fırıncı; "çocuklar oruca alışsın" diye tabanca, kama, telefon ve testiden oluşan oyuncak poğaçalar yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2022 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da 100 yıllık gelenek! Ramazanda çocuklar için oyuncak poğaçalar yaptı

Yerkapı Mahallesi'nde fırıncılık yapan Şeref Seymen, dededen kalan 100 yıllık geleneği sürdürüyor.
Fırıncı Seymen, hamura şekil vererek tabanca, telefon, testi, kama ve gemi dümeni şeklinde poğaçalar yapıyor. Ramazan ayında üretilen bu oyuncak şeklindeki poğaçalar aileler tarafından çocuklar "oruca alışsın" diye ve oruç tutan çocuklara mükafat olarak alınıyor.
Sadece Ramazan ayında üretilen bu şekilli poğaçalar çocuklar tarafından çok seviliyor. Ramazan ayına özel poğaçalar tanesi 4 lira satılıyor.
Ailesinin 1933 yılından beri fırıncılık ile uğraştığını ifade eden Seymen, "Osmanlı geleneğini yaşatıyoruz. Artık Bursa'da bu geleneği sürdüren fırıncı yok. Tabanca, testi, kama, telefon ve gemi dümeni gibi iftariyeliklerle birlikte simit makarna üretme geleneğini yaşatıyoruz. Satışlarımızdan da gayet memnunuz. Vatandaşlarımız bu iftariyeliklere ilgi gösteriyor. Genelde poğaçaları eskiyi bilen insanlar ve öğrenciler, çocuklar alıyor. Kız çocukları testi şeklinde olan poğaçaya, erkek çocukları ise silah ve kama şeklindeki iftariyeliklere ilgi gösteriyor. Küçüklüğümüzde oruç tuttuğumuzda ailemiz bize bu iftariyeliklerden getirirdi. Oyuncak yerine iftariyelik getirerek bizi ödüllendiriyordu. Şimdi de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.