SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa zehirleniyor

Bursa’da kamuoyunda sık sık tepkilere neden olan fabrika bacalarından çıkan zehirli duman için gereken önlemleri alıp, filtre takılmasını sağlayamayan Çevre İl Müdürlüğü, sanki konunun sorumlusu kendisi değilmiş gibi hava kirlilik oranlarının yüksek çıkmasında topu taca atıyor. Doğru düzgün denetim yapmayan havanın suyun ve toprağın zehirlenmesini izleyen kurum, görevini yapmak yerine akıl vermeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2019 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2019 00:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa zehirleniyor

Başta İstanbul yolu olmak üzere Kestel Gürsu ve Organize Sanayi Bölgesinin çevresinde özellikle akşam saatlerinde fabrika bacaları adeta zehir kusuyor. Birçok fabrika, bacalarına takması gereken filtreleri takmazken, bunun denetimini yapıp müeyyide uygulaması gereken Çevre Müdürlüğü ise oralı bile değil.

HAVA KİRLİLİĞİ SINIR DEĞERİNİN İKİ KATINDA

MÜSİAD’ın düzenlediği, çevre mevzuatı uygulamaları ve Bursa’daki hava kalitesinin ele alındığı konferansa katılan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın, "Bursa’da İnegöl dahil olmak üzere 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu var. 5 temel hava kirletici de kükürtdioksit, azotoksit, partikül madde (PM10), karbonmonoksit ve ozon olarak sınıflandırılmaktadır. Şu anda partikül madde (PM10) sınırının 2 katı üstündeyiz. Partikül madde, sanayi, yakıt yanması, tarım ve ikinci kimyasal reaksiyonlardan dolayı oluşuyor. Partikül maddede sınır 40 mikrogram/metreküp'tür. Bursa istasyonumuzda şu an ki partikül madde değeri yazın 71 mikrogram/metreküp, kışın 92 mikrogram/metreküp’tür. Ancak yaptığımız çalışmalarla 2015’teki rakamlara göre yüzde 20’lik bir düşüş sağladık. Hava kalitesi indeksine göre; 2018 yılı partikül madde hava kalitesi aşım verilerine baktığımızda ise Bursa istasyonumuzda iyi olan gün sayımız 23, orta kalitedeki gün sayımız 198 ve hassas gruplar için sağlıksız kalitede olan gün sayımız da 130’dur” dedi.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMALAR

Hava kirliliğinin birçok sebeplerinin olduğunu ifade eden Yalçın şunları söyledi: “Şehrimizin doğusunda Kestel, Barakfaki ve Uludağ Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeyinde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeybatısında Bursa ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi var. Batısındaysa Hasanağa, Kayapa, Çalı, Akçalar Sanayi Bölgeleri var. Yani neredeyse şehrimizin 3 tarafı da organize sanayi bölgeleriyle çevrili. Kömür kullanımı, yüksek ve rüzgarı kesen binalar, trafik yoğunluğu gibi sebepler de kirlilik sebebi. Şehrimizde hakim rüzgar yönü kuzey ve kuzeydoğudur. Güneyimizde de Uludağ olmasından dolayı kirlilik, sürekli bir döngü halinde kentimizde kalmaktadır. Son 5 yılda çok önemli çalışmalarla ciddi iyileşmeler olsa da hala istenilen seviyede değiliz."

BURSA’YI YENİDEN KURUN OLSUN BİTSİN

Öncelikli görevi olan denetim ve müeyyide uygulayarak hava kirliliğinin önüne geçmesi gereken Çevre Müdürlüğü, yaşanan kirlilikte hiç sorumluluğu olmadığını adeta ileri sürüyor. Görevini doğru dürüst yapıp fabrika bacalarına filtre taktırarak hava kirliliğinin büyük oranda önüne geçme imkanı varken bunu yapmayan kurum, “Taksileri dolmuşlari elektrikli yapın, raylı sistemi yaygınlaştırın diyerek akıl veriyor. Müdür Yardımcısı Yalçın, getirdiği önerilerle adeta Bursa’yı yeniden kurun demeye getiriyor.

“BACALI SANAYİ KURMAYIN”

Eylül ayında yapılan Mahalli Çevre Kurulu’nda, ısınma kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için 11 ilçede doğal gaza geçiş ile ilgili süreler belirlendiğini ifade eden Yalçın, "Ayrıca Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel ve İnegöl ilçelerinde katı ve sıvı yakıtla çalışan yeni tesis kurulmasına izin verilmemesine, mevcut tesislerde de doğal gaza geçişle ilgili süre verilmesine karar verildi. Ayrıca, taksi ve dolmuşların elektrikli araca dönüşümü sağlanmalıdır. Acilen alternatif yol güzergâhları planlanmalıdır. Yeni yapılarda yüksek katlı binalar yerine, yatay yapılaşmaya gidilmelidir. Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel'e yeni bacalı sanayi kurulmamalıdır. Organize Sanayi Bölgesi çevreleri tamamen ağaçlandırılmalı, kömür kullanımı azaltılmalı ve doğal gaza geçilmesine destek verilmelidir. Bina yıkım çalışmalarında sulu perdeleme sistemi kullanılarak tozun tutulumu sağlanmalı ve metro yaygınlaştırılarak sefer sayıları arttırılmalıdır" diye konuştu.

(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.