SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’yı zehirleyen fabrikalar için gözler Vali Canbolat’ta

Termik santraller için filtre kullanımına geçmelerine yönelik tanınan süre 1 Ocak 2020’de doldu ve 5 termik santralin üretimi durdu. Şimdi gözler Bursa’nın havasını kirleten ve insanların zehir solumasına nede olan fabrikalara çevrildi. Vali Yakup Canbolat’ın termik santrallerin mühürlenmesinden sonra bacalarına filtre takmayan ve üç kuruş için insanları ve çevreyi zehirleyen tesisler için ne yapacağı merak ediliyor. 

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2020 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2020 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’yı zehirleyen fabrikalar için gözler Vali Canbolat’ta

Kemal Benek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülke genelindeki termik santrallere çevre yatırımlarını tamamlaması için tanınan süre 31 Aralık'ta sona erdi.  Soma,  Kütahya, Kahramanmaraş, Zonguldak ve Manisa’daki termik santraller mühürlendi ve üretimleri geçici faaliyet belgesi alana kadar durduruldu. Soma'da 20 bin vatandaşın evine sıcak su sağlayan termik santralde bakanlık yetkililerinin inceleme yaptığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri santralin gerekli şartları taşıyıp taşımadığını da denetledi. Yapılan denetlemelerin ardından yetkililer tarafından santralin kömür giriş kapıları mühürlendi. Öte yandan santralde çalışan işçilerin işten çıkarılmadığı ve işçilere 'mesaiye gelin' denildiği de öğrenildi.

BACALARINDA FİLTRE YOK

Zonguldak'ın Kilimli ilçesindeki Çatalağzı Termik Santralinin faaliyetleri, bacalarında filtre bulunmaması nedeniyle durduruldu. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çatalağzı beldesinde 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014'te özelleştirilerek Elsan Enerjiye satılan termik santrali denetledi. 2 üniteden oluşan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santralinin faaliyetleri, bacalarında filtre bulunmaması nedeniyle durduruldu. Ekipler, santraldeki iki bacanın bulunduğu kömür kazanlarını mühürledi.

KÜTAHYA’DA İKİ SANTRALE MÜHÜR

Kütahya merkeze bağlı Seyitömer beldesinde ve Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren termik santrallerin çalışmaları, "geçici faaliyet belgesi" alıncaya kadar durduruldu. Kütahya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, özel bir şirket tarafından işletilen merkeze bağlı Seyitömer beldesinde ve Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren termik santralleri denetledi. Denetimleri sonucunda ekipler, işletmelerin çalışmalarını "geçici faaliyet belgesi" alıncaya kadar durdurdu. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Afşin Elbistan Elektrik Üretim AŞ'nin çalışmalarının "geçici faaliyet belgesi" alıncaya kadar durdurulduğunu bildirdi.

BURSA’DAKİ FABRİKALAR NE OLACAK

Bursa Şehir Gazetesi’nin sık sık gündeme taşıdığı Bursa’daki fabrika bacalarıyla ilgili Çevre İl Müdürlüğü’nün sessizliğini koruyor.  Havayı zehirleyen fabrikalar kapatılsın! Bursa’da özellikle akşam saatlerinde ve gece fabrika bacalarından yükselen zehirli gazlar nedeniyle vatandaşlar nefes alamıyor. Kentin üç girişinde yer alan sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren ve kömür yakan fabrikaların filtre sistemlerinin olmaması nedeniyle zehirli gaz hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Vatandaşlar, insan sağlığını tehdit eden ve havayı zehirleyen fabrikalar filtre sistemleri kurulana kadar kapatılmasını istiyor. 

DEMİRTAŞ, KESTEL, GÜRSU VE ORGANİZE SANAYİ

Bursa’nın üç girişinde yer alan sanayi kuruluşlarının bir bölümünün tüm tepkilere rağmen patronların elini cebine atmak istememesi nedeniyle zehirli gazlar sürekli havaya salınıyor. Demirtaş, Kestel, Gürsu ve Organize Sanayi Bölgesi’nin çevresinde özellikle akşam saatlerinde vatandaşlar zehirli gazları soluyor, insan sağlığı yok sayılıyor. 

BİNDİKLERİ ARABALAR DAHA PAHALI

Denetimlerin yetersiz kaldığı ve sürekli süre uzatımları nedeniyle bir türlü takılmayan filtre sistemleri olmayınca, tüm zehir havaya bırakılıyor. Yaklaşık maliyeti 80-100 bin avro olan filtreleri takmaya ayak direyen sanayiciler, insan sağlığını hiçe saymaya devam ediyor. Yüzbinlerce avro verip lüks otomobiller alan sanayicilerin, on binlerce insanı ve çevreyi katleden zehirli dumana karşı yatırım yapmaya yanaşmaması da büyük tepki topluyor.  

FİLTRE TAKANA KADAR KAPATILSIN

Bursa’da havaya ve suya zehir karıştıran fabrikaların bir an önce kapatılması insan ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Fabrikalar fitre ve arıtma sistemlerini devreye alana kadar faaliyetleri durdurularak, zehir saçmalarının engellenmesi kamunun en önemli görevlerinden biri. Fabrikaları geçici olarak kapatarak sanayicileri filtre takmaya zorlamak yerine ek süre verilmesi insan sağlığının bu sanayicilerin para kazanmasından daha değersiz olduğunu da ortaya koyuyor. Bursa’da vatandaşların gözü kulağı Vali Yakup Canbolat’ta. Vali’nin bu duruma el koyarak, zehir saçan fabrikalarla ilgili sert tedbir alması isteniyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.