SON DAKİKA
Hava Durumu

Çağlar'ın geçmişi

Bursa’ya çökmek isteyen rant çetesinin yok etmeye çalıştığı ve üzerine her gün başka oyun kurduğu Bursa Şehir Gazetesi’ne yönelik iftira ve karalama kampanyasına yazarlarını nöbete dikerek destek veren ve her gün FETÖ’cü konteyner medyasının yalan ve iftiralarından oluşan sakızı çiğneyen Olay Gazetesi’nin patronu Cavit Çağlar’ın hafızalardan silmek istediği geçmişini bir kez daha hatırlatalım.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2020 20:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2020 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çağlar'ın geçmişi

Olay’ın sahibi Çağlar, bankalardan sorumlu devlet bakanlığı döneminde verilen kredilerden, Egebank ve Etibank davasından tutuklanmasına, İnterbank’ın batırılmasından son kredi operasyonu olarak bilinen hayali ihracat soruşturmasına kadar geçmişte önemli davlarda sanık olarak yargılandı.

Gerek siyasi yaşamı gerekse iş yaşamı boyunca gerek Bursa gerekse Türkiye’nin gündeminde hep olan Cavit Çağlar, özellikle Süleyman Demirel’le tanıştıktan sonra hızlı yükselişi ile tanınan bir isim olarak geldi ülke gündemine. 1980’lı yıllarda devlet bankalarına olan borcu büyüyerek ödenemez hale gelen Çağlar’ın imdadına Süleyman Demirel’in iktidara gelmesi yetişmişti. "Demirel'in kara gün dostuyum, servetim ona feda olsun" diyen Cavit Çağlar, 20 Ekim 1991 seçimlerini takiben kurulan hükûmette Demirel tarafından bakan yapıldı. 1991-1992 yıllarında Cavit Çağlar Hazine'den ve Ziraat Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Çağlar'ın Ziraat Bankası’na 399 milyar liralık borcunu 176 milyar liraya indirdiği iddialarının sonunda o dönem Adnan Kahveci "Kamu bankalarının Cavit Çağlar'a teslim edilmesi, ciğerin kediye emanetinin belgesidir" demişti. 1 Haziran 1993 günü ANAP Genel Sekreter Yardımcısı ve İçel Milletvekili Rüşdü Kazım Yücelen, Devlet Bakanı Cavit Çağlar ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Çoşkun Ulusoy hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ancak 13 Ocak 1994’te dosyanın kayıp olduğu oraya çıktı.

BATIK BANKA SAHİPLERİNDEN BİR TEK O KAÇTI

Cavit Çağlar, onlarca bankasın hortumlandığı 1990’lı yılların ikinci yarısında İnterbank’ı satın aldı. Etibank’ta da Dinç Bilgin’in ortağı oldu. Bankalara yönelik başlatılan operasyonun ardından Etibank ve Egebank soruşturması kapsamında hakkındaki gıyabi tutuklama kararı çıkmadan önce Cavit Çağlar yurtdışına kaçtı. Türkiye, İnterpol aracılığı ile Çağlar için kırmızı bülten çıkarttı. 6 Aralık 2000 tarihinde gazeteci Can Ataklı ile görüşen Cavit Çağlar eşinin rahatsızlığı nedeni ile İsviçre’de olduğunu kendisinin de muayene olduğunu ve son dönemde yaşadığı olaylardan dolayı psikolojik tedaviden geçtiğini aktardı. TMSF’ye devredilen ve Yahya Murat Demirel‘in eski sahibi olduğu Egebank’la ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, İstanbul Nöbetçi 1 No’lu DGM’ye başvurarak 2 Ocak 2001 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasını sağladı.

ABD’DE YAKALANDI 5 MİLYON DOLAR TEKLİF ETTİ

Hakkındaki suçlamalardan dolayı kırmızı bültenle aranan Çağlar uzun süren bir takibin ardından Türkiye’den gelen eşini karşılamak için gittiği New York havalimanında 18 Nisan 2001 tarihinde ABD saatiyle 22.30'da gözaltına alındı. Manhattan Federal Mahkemesine çıkarılan Cavit Çağlar, avukatı aracılığıyla mahkemeye, New York'ta bulunan 4 milyon dolar değerindeki evini teminat gösterip, üzerine 1 milyon dolar nakit para koyarak 5 milyon dolar (6,1 trilyon lira) kefaletle serbest kalmak istese de mahkeme bunu kabul etmedi. Çağlar ikinci duruşmasında ise Türkiye’ye iadesini istedi. Çağlar, New York’ta ikinci kez çıkarıldığı 7. Bölge Mahkemesi’nde, yargıç Andrew J. Peck’ın salıverilmesi yönündeki talebi reddetmesi üzerine dile getirdi. Cavit Çağlar ikinci duruşmasında, sürpriz bir şekilde Türkiye’ye iade edilmesini talep etti. Mahkeme Çağlar’ın bu talebini kabul ederek işlemlerin başlatılması için konuyu Adalet Bakanlığına iletti. Çağlar, 28 Nisan 2001 tarihinde özel bir ekip tarafından Türkiye’ye getirildi ve tutuklanarak cezaevine konuldu ve 6 Şubat 2002′de tahliye edildi.

ETİBANK DAVASI VE NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

Etibank’ı çeşitli yöntemlerle 480 trilyon lira zarara uğrattıkları iddiasıyla bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ile eski bakan ve iş adamı Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına, 29 Ağustos Çarşamba 2001 günü İstanbul 6 No’lu DGM’de başlandı. Davanın ilk duruşmasında Cavit Çağlar Nergis Holding’in bankalarda 300 milyon dolar kredibilitesi olduğunu ve 7 milyon dolar için böyle bir yolsuzluk yapmayacağını savundu.  İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Temmuz 2005 tarihli kararında, bankanın zarara uğratılmasına ilişkin 'Nitelikli dolandırıcılık' suçundan Cavit Çağlar'ı 3 sene, Mustafa Çağlar'a 1,5 sene hapis cezasına çarptırdı. Çağlar İnterbank davasında da hapis cezası aldı.

NERGİS HOLDİNG’E SON KREDİ OPERASYONU

Cavit Çağlar’ın Kartal Cezaevinde yattığı günlerde bu kez Nergis Holding'e yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen “Son kredi” operasyonu ile Çağlar'ın oğlu Mustafa Çağlar ile dayısı Şükrü Şankaya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi göz altına alınmış sonrasında da yargılanmıştı.

TMSF BORCU GEÇEN YIL BİTTİ

Cavit Çağlar’ı batık bankalardan kaynaklanan borcu, yıllar süren sürecin ardından geçen yıl TMSF’nin borçların ödendiğinin açıklanmasıyla bitmişti. Ancak Çağlar’ın borcu ancak 600 milyon dolarlık bölümünün silinmesiyle ödenmiş oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.