SON DAKİKA
Hava Durumu

Cargill yanlışından dönülmeli!

Hukukun yok sayılarak dayatma kararlarla Bursa’nın tüm kesimlerinin büyük itirazlarına rağmen İznik Gölü kenarında kurulan ABD’li Cargill’in fabrikasıyla ilgili mahkeme kararlarının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen plan maddesi büyük tartışmaya yol açtı. 

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2020 22:34
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2020 22:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cargill yanlışından dönülmeli!

(Alpaslan YILDIZ)

Aklıselim tüm vatandaşların ve tüm kesimlerin karşı çıktığı, ABD’nin karanlık şirketlerinden biri olan ve hem nesillerimizi hem çevreyi hem de İznik Gölü’nü yavaş yavaş öldüren Cargill’e artık göz yumulmamalı. Ülkemizin böğrüne saplanan Cargill’i Bursa’dan söküp atma fırsatı kaçırılmamalı.

Dönemin başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın büyük gayretleri ve İMF’nin gösterdiği sopa ile tüm yargı kararları ve belediye meclislerinin reddetmesine rağmen dayatma olarak inşa edilen ve 2000 yılından itibaren nişasta bazlı şeker üretimi yapan Cargill fabrikasının yer aldığı bölgenin planları mahkeme kararı ile iptal edildi. Bugüne kadar 1/1000’lik planlarını bile olmadığı ortaya çıkan Cargill fabrikasıyla ilgili mahkeme kararının ardından bölgede yeniden plan yapılmasıyla ilgili teklif Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışmalara sahne oldu. CHP-MHP ve İP’in red oyuna karşılık AK Parti oyları ile madde meclisten geçti. 

CARGİLL İKİ VALİYİ GÖREVDEN ALDIRDI

Türkiye’nin ekonomik krizle savaştığı 1999 yılında Dünya Bankası tarafından Türkiye’ye gönderilerek ekonomi bakanı yaptırılan Kemal Derviş tarafından yapılan baskının yanı sıra IMF’nin iyi niyet mektuplarında ilk sıradaki madde olan 3 ABD başkanının ajandasındaki birinci konu olan Cargill, bu baskılar nedeniyle Büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinden onay alamadığı için özel bir kanunla tepeden inme şekilde İznik Gölü’ne 6 kilometre mesafede kuruldu. Cargill’e karşı çıkan dönemin Valisi Orhan Taşanlar ile yargı kararını uygulayan Gazi Vali Nihat Canbolat bu şirketin baskılarıyla görevinde alındı. Canbolat’ın yargı kararları doğrultusunda kapattığı fabrika, FETÖ’cü Vali Şahabettin Harput tarafından göreve başlar başlamaz tekrar açıldı. 

HEM NESİLLERİ HEM ÇEVREYİ YOK EDİYOR

Türkiye’de şeker pancarı üretimine büyük darbe vuran ve sağlığa zararları artık net olarak görünen nişasta bazlı şeker üreten Cargill, hem nesillere büyük zarar veriyor hem de çevreye, İznik Gölü’ne ve Türk üreticisine darbe indiriyor. Yurtdışından Türkiye’ye girişi yasak olan GDO’lu mısır ithal ettiği ileri sürülen Cargill’in kuruluş aşamasında Bursa ayağa kalkmış, başta Baro olmak üzere meslek odaları, sivil toplum örgütleri, kamuoyu aylarca eylemler yapmış. Hukuk yoluna başvurulmuştu. Ancak gerek yerel mahkemeler gerekse Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlar ne yazık ki uygulanmadı, uygulanamadı. 

“HER KARARINIZA EVET DERİM”

Cargill’le ilgili plan maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında söz alan CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, “Hiçbir il ve ilçe meclisi tarafından geçirilmeyen, devletin en yüksek kademeleri tarafından kerhen ve bir bilek güreşi sonucu geçirilen ve Türkiye’nin yenilmesiyle sonuçlanan bu konu tekrar önümüzde arkadaşlar. Kendi adıma bundan sonra ne getirirseniz getirin hepsine evet demeye hazırım ama bu maddeye hayır demeniz kaydıyla. Şahsım adına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından herhangi biri, gerekirse cumhurbaşkanımız ya da çocuklarından biri ya da sade bir vatandaşlardan biri Cargill benzeri bir fabrikayı Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde bir yerde kurabilsin ben bundan sonra her şeye evet diyeceğim. Bu kadar acı ve ironik durumdayız” ifadelerini kullandı. 

KOMİSYON BAŞKANI: “YENİ BİR ŞEY VERMİYORUZ”

İlgili komisyon başkanı ise yaptığı açıklamada, mahkemenin Cargill’le ilgili 1/25 binlik planları iptal ettiğini, getirilen yeni bir şey olmadığını, çalışan bir fabrika olduğunu ve sadece onunla ilgili planın yenilendiğini kaydetti. Yeni bir şev verilmediğine dikkati çeken komisyon başkanı, ilgili kurumlardan da alınan görüşler çerçevesinde buraya plan yapıldığını vurguladı. Teknik bölümün dışındaki tartışmaya ise yorum yapmayacağını ifade eti. Tartışmaya Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da katılarak konunun teknik bir durum olduğunu ve siyasi sahaya çekilmemesi gerektiğini savunurken, Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan ise Cargill’in 70 ülkede faaliyet göstermesine rağmen kendi ülkesi ABD’de tesisi olmadığına dikkati çekerek, “Bu fabrikaya izin verebilmek için Karsak Köyü 3 aylığına Gemlik’e verildi. Orada encümenden karar çıkarıldıktan sonra tekrar Orhangazi’ye geçirildi. Bu lekeyi gizlemek için 1/100 binlik planlar yapıldı. Cargill’in 20 yıldır kapısında grev çadırı var. Kaç istihdam oluşturmuş bölge halkından. Bu konuda iptal edilen 25 binlik planlar sonrası gündeme geldi. Binlik planı da yoksa buna red vermek hepimizin boynunun borcu olmalı” dedi. Tartışmaların ardından madde CHP-MHP ve İP’in hayır oylarına karşılık, oy çokluğu ile kabul edildi. 

ABD’NİN KARANLIK ŞİRKETİ CARGİLL

1999 yılından beri Bursa’nın gündeminden düşmeyen ABD merkezli Cargill, dünyanın en büyük 10 şirketinden biri olmasına rağmen, borsaya kota olmaması ile dikkat çekiyor. 1865’de kurulan şirket,  bugün yıllık cirosu ile ABD’nin en önemli şirketlerinin başında yer alıyor. 70 ülkede fabrikaları olan firmanın ABD ve gelişmiş ülkelerde fabrikası olmaması ise karanlık yanını gözler önüne seriyor. 

ABD ŞİRKETİ’NE GÖZ YUMMAYALIM!

Cargill’in, Türkiye Cumhuriyeti devletine baskı kurdurarak yaptığı İznik Gölü kenarındaki fabrika için yeni bir fırsat doğdu. İzin verilen dönemin altından çok sular aktı. Artık şeker şurubun zararlarını 20 yıl öncesine göre çok daha net biliyoruz. Amerika parasını ödediğimiz uçakları teslim etmezken, biz onun karanlık Şirketi Cargill’in güzelim İznik gölünü ve ürettiği şeker şurubu zehirle insanımızı yavaş yavaş öldürmesine artık izin verilmemeli. Türkiye, Cargill’in Bursa’ya insanımıza ve nesillerimize daha fazla zarar vermesinin önüne geçilmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.