SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Pilotlar Günü'nde Otkum ve Avşar’a veda

Bursa'da dün henüz belirlenemeyen bir nedenle düşen eğitim uçağında bulunan pilot Furkan Otkum ve öğrenci pilot Murat Avşar'ın cenazeleri Bursa Adli Tıp Kurumu Morgunda yapılan otopsinin ardından ailelerine teslim edildi. Olayla ilgili konuşan acılı aile, uçağın düşme nedeninin detaylı incelenmesi ve ne kadar süre havada kaldığının incelenmesi için yetkililere seslendi. Diğer yandan 26 Nisan'ın Dünya Pilotlar Günü olduğu ve iki pilotun da bugün son yolculuklarına uğurlanacakları öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2022 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dünya Pilotlar Günü'nde Otkum ve Avşar’a veda

Olay, dün saat 15.00 sıralarında merkez Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül sokak üzerinde uçtuğu sırada evlerin üzerine düşerek yanmaya başladı. Öğretmen pilot Furkan Otkum ve öğrenci pilot Murat Avşar, düşme neticesinde olay yerinde hayatını kaybetti. Düşen Teknam-2002 marka uçağın YBS Sondaj ve Havacılık isimli şirketin sahibi Yenal Ahmet T.'ye ait olduğu ortaya çıktı. Yapılan ilk incelemelere göre uçağı 90 saatlik uçuşu tamamlamak için kiralayan kıdemsiz pilot Murat Avşar'ın kullandığı tespit edildi. 2 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili YBS Havacılık şirketinin sahibi Yenal Ahmet T., uçağın sivil havacılık uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen firma sahibi Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. gözaltına alındı. Emniyette ilk ifadelerine başvurulan 3 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Kırım ekibinin gece saatlerinde yaptığı inceleme çalışmalarının ardından uçağın enkazı sokaktan kaldırıldı.


Sabah saatlerinde cenazelerini almaya gelen pilot Furkan Otkum'un dayısı Ahmet Polat, uçağın uzun süre havada kaldığını hatta bir bilgiye göre İzmir'e gidip geri döndükten sonra aynı uçağı Furkan Otkum'a eğitim yapması için verildiğini iddia etti. Sözlerine şirket yetkililerine seslenerek devam

Dünya Pilotlar Günü'nde Otkum ve Avşar’a veda

Yunuseli Havalimanı yakınlarında düşen eğitim uçağında hayatını kaybeden pilotlar Furkan Otkum ve Murat Avşar, Dünya Pilotlar Gününde son yolculuklarına uğurlandı. Olayla ilgili YBS Havacılık şirketinin sahibi Yenal Ahmet T., uçağın sivil havacılık uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen firma sahibi Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. gözaltına alındı.


Bursa'da henüz belirlenemeyen bir nedenle düşen eğitim uçağında bulunan pilot Furkan Otkum ve öğrenci pilot Murat Avşar'ın cenazeleri Bursa Adli Tıp Kurumu Morgunda yapılan otopsinin ardından ailelerine teslim edildi. Olayla ilgili konuşan acılı aile, uçağın düşme nedeninin detaylı incelenmesi ve ne kadar süre havada kaldığının incelenmesi için yetkililere seslendi. Diğer yandan 26 Nisan'ın Dünya Pilotlar Günü olduğu ve iki pilotun da bugün son yolculuklarına uğurlanacakları öğrenildi.
Olay, önceki gün saat 15.00 sıralarında Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül sokak üzerinde uçtuğu sırada evlerin üzerine düşerek yanmaya başladı. Öğretmen pilot Furkan Otkum ve öğrenci pilot Murat Avşar, düşme neticesinde olay yerinde hayatını kaybetti. Düşen Teknam-2002 marka uçağın YBS Sondaj ve Havacılık isimli şirketin sahibi Yenal Ahmet T.'ye ait olduğu ortaya çıktı. Yapılan ilk incelemelere göre uçağı 90 saatlik uçuşu tamamlamak için kiralayan kıdemsiz pilot Murat Avşar'ın kullandığı tespit edildi. 2 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili YBS Havacılık şirketinin sahibi Yenal Ahmet T., uçağın sivil havacılık uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen firma sahibi Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. gözaltına alındı. Emniyette ilk ifadelerine başvurulan 3 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Kırım ekibinin gece saatlerinde yaptığı inceleme çalışmalarının ardından uçağın enkazı sokaktan kaldırıldı.


OTKUM’UN DAYISINDAN ÇARPŞICI İDDİA
Sabah saatlerinde cenazelerini almaya gelen pilot Furkan Otkum'un dayısı Ahmet Polat, uçağın uzun süre havada kaldığını hatta bir bilgiye göre İzmir'e gidip geri döndükten sonra aynı uçağı Furkan Otkum'a eğitim yapması için verildiğini iddia etti. Sözlerine şirket yetkililerine seslenerek devam eden Polat, "Bir uçağın kaç saat uçacağını bizim hocalarımız çok rahat söyleyebilirler. Aynı zamanda firmanın bir envanterinin olduğunun ve bu envanterde kaç adet uçağının olduğunu, uçakların hangi model olduğu rahat bir şekilde görülebilir.” dedi. 


Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni bir Furkan faciası olmaması adına söylüyorum. Bu insanlar bizim tepemizde uçuyorlar. Yani vasıflı mı vasıfsız mı nasıl bu aşamaya gelmiş. Bunların araştırılması gerekiyor. Bizim canımız gitti ama başka canların gitmesini istemiyoruz. Lütfen yetkililerin buna bir önderlik yapması gerekiyor. Uçağın havada uçması ve inmesi bir kontrole tabi olması gerekiyor. Bunları kontrol eden firmalar kimler? Kimler denetliyor. Son olarak çalışma mesaisine bakılırsa, Furkan'ın neden düştüğü ya da neden düşürüldüğü ortaya çıkacaktır. Furkan çok başarılı ve çok uçuş saati olan bir öğrenciydi. Furkan sevilen ve ayrıca herkesin onunla çalışmak istediği bir insandı. Burada ben şirketi suçlamıyorum ama suçlamak için elimizde donelerin olması gerekiyor. Bunlar nelerdir envanterdir. Bu uçak İzmir'e gidiyor. İzmir'den dönüyor. Tekrar Furkan'a veriliyor eğitim vermesi için. Bu doğru mu dur, değil midir bizim aldığımız bilgiler. Yetkililerden bir an önce bu konuyu aydınlatmasını istiyoruz.”


FİRMA YETKİLİSİ AÇIKLAMA YAPTI
Yunuseli Havaalanı yakınında düşen tek motorlu eğitim uçağının ait olduğu havacılık firması yetkilisi S.P. uçağı kullanan Murat Avşar'ın (32) lisansını yükseltmek için saat doldurma uçuşu yapmak amacıyla havalandığını bildirdi. Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta meydana gelen olayla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan S.P. Furkan Otkum'un (29) uçakta gözetmen pilot olarak bulunduğunu belirtti. Uçağı Murat Avşar'ın kullandığını aktaran S.P. "Murat Avşar da pilot. Lisansını yükseltmek için saat dolduruyordu. Saat doldurma uçuşu yapıyordu yani, 10 saat dolduracaktı. Bu 10 saat uçuştan sonra havayolları için eğitimine devam edecekti. Saat doldurmanız gerekiyor, sonrasında üst kura geçiyorsunuz." dedi. Uçağın tırmanışına ve kalkışına bakıldığında düşme sebebinin teknik arıza olmadığını savunan S.P. "Uçak içinde ne yaşandığını bilemiyoruz küle döndüğü için." değerlendirmesinde bulundu. 


“ÇOK MOTORLU UÇAKLAR DAHA GÜVENİLİR”   
Yunuseli Havalimanı yakınlarında tek motorlu uçağın düşmesi sonucunda 2 pilotun hayatını kaybettiği kazada incelemeler sürerken, Uçak Bakım Onarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul uçak kazaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pilotaj eğitimlerinin başlangıç evrelerinde, tek motorlu uçakların tercih edilmesinin sebebinin daha az beceri ve donanım gerektirdiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul, uygulamada oluşabilecek arızalarda çok motorlu uçakların daha güvenilir olduğunu da söyledi.


“BİR YIL İÇİNDE 14 ÖLÜMLÜ KAZA MEYDANA GELDİ”
İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Uçak Bakım Onarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul, hava araçlarında meydana gelen kazalardan sonra doğrudan elde edilmiş veri olmadığı durumlarda değerlendirme yapmanın doğru olmadığını vurguladı. Kul şunları ifade etti:


‘‘Sivil havacılık faaliyetleri içinde bir yılda ortalama 14 ölümlü kaza meydana gelmektedir. Bu kazalarda ise 350 civarında insan hayatını kaybetmektedir. Bu kazalara sebep olan onlarca madde sıralanabilir ancak en genel anlamıyla istatistikler gösteriyor ki 2005-2014 yılları arasında en fazla can kaybının yaşandığı kazalar; Uçuşta kontrol kaybı 1706 can kaybına, araziye kontrollü uçuş 804 can kaybına, kalkış ve inişte pist dışına çıkmak 771 can kaybına sebep olmuştur‘’ dedi.


TEK MOTORLU UÇAKLARIN YÖNETİLEBİLMESİ DAHA KOLAY
Sivil havacılık faaliyetleri içinde dünya çapında her bir milyon uçuşun sadece 3 tanesinde ölümlü kazalar meydana geldiği görülmektedir. Bu kazaların arasında eğitim uçuşlarının da yer aldığını belirten Kul, bu uçuşlarda, pilotaj eğitiminin başlangıç evrelerinde tek motorlu uçakların kullanılmasının sebebinin ise daha az bilgi ve beceri ile kullanılabiliyor olmasından kaynaklandığını söyledi. Ancak bir motor arızası durumunda çok motorlu uçaklar ile daha emniyetli uçuşların gerçekleştirilmesi de mümkün. Hava aracı kazalarının soruşturmaları cezai kapsamlı bir eylem olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul, bu soruşturmalarda paydaşların ceza alma korkusu olmadan olanca açıklığı ile süreci ve sürece olan etkilerini belirtebilmeleri havacılık emniyetinin daha da çok gelişebilmesi için oldukça önemli olduğunu belirtti.  

Sabah saatlerinde cenazelerini almaya gelen pilot Furkan Otkum'un dayısı Ahmet Polat uçağın uzun süre havada kaldığını hatta bir bilgiye göre İzmir'e gidip geri döndükten sonra aynı uçağı Furkan Otkum'a eğitim yapması için verildiğini iddia etti. Sözlerine şirket yetkililerine seslenerek devam eden Polat, " Bir uçağın kaç saat uçacağını bizim hocalarımız çok rahat söyleyebilirler. Aynı zaman da firmanın bir envanterinin olduğunun ve bu envanterde kaç adet uçağının olduğunu, uçakların hangi model olduğu rahat bir şekilde görülebilir. Yeni bir Furkan faciası olmaması adına söylüyorum. Bu insanlar bizim tepemizde uçuyorlar. Yani vasıflımı vasıfsız mı nasıl bu aşamaya gelmiş. Bunların araştırılması gerekiyor. Bizim canımız gitti ama başka canların gitmesini istemiyoruz. Lütfen yetkililerin buna bir önderlik yapması gerekiyor. Uçağın havada uçması ve inmesi bir kontrole tabi olması gerekiyor. Bunları kontrol eden firmalar kimler. Kimler denetliyor. Son olarak çalışma mesaisine bakılırsa, Furkan'ın neden düştüğü yada neden düşürüldüğü ortaya çıkacaktır. Furkan çok başarılı ve çok uçuş saati olan bir öğrenciydi. Furkan sevilen ve ayrıca herkesin onunla çalışmak istediği bir insandı. Burada ben şirketi suçlamıyorum ama suçlamak için elimizde donelerin olması gerekiyor. Bunlar nelerdir envanterdir. Bu uçak İzmir'e gidiyor. İzmir'den dönüyor. Tekrar Furkan'a veriliyor eğitim vermesi için. Bu doğrumu dur, değilmidir bizim aldığımız bilgiler. Yetkililerden bir an önce bu konuyu aydınlatmasını istiyoruz" diyerek sözlerine son verdi.


Diğer yandan Türkiye'nin ilk pilotu olma unvanına sahip Fesa Evrensev'in Türkiye semalarındaki ilk uçuşunu 26 Nisan 1912'de gerçekleştirmesi dolayısıyla 26 Nisan günü "Dünya Pilotlar Günü" olarak seçildi. Uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden Furkan Otkum ve Murat Avşar'ın Adli Tıp Kurumu Morgunda yapılan otopsilerinin ardından ailelerine teslim edildi. Ailesi tarafından teslim alınan Furkan Otkum'un cenazesi, İstanbul Kurtköy Mezarlığında kılınacak olan ikindi namazının ardından defnedileceği öğrenildi. Murat Avşar'ın cenazesi ise memleketi olan Mersin'e gönderileceği öğrenildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.