SON DAKİKA
Hava Durumu

Görükle’de rant isyanı!

CHP’li Nilüfer Belediyesi’ne bağlı Görükle’de yapılaşma olanca hızıyla devam ederken, rant oyunlarıyla ilgili iddialar ise akıllara durgunluk veriyor. İddiaya göre imar ve ruhsat uygulamalarının adamına göre yapıldığı Görükle’de usulsüz yapılara tek imza ile yapı kullanım izni veriliyor. Yine yeşil alanlar kanunsuz bir şekilde kullanılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2020 21:57
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2020 21:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Görükle’de rant isyanı!

Alpaslan YILDIZ

Nilüfer’de gün geçmiyor ki yeni bir imar ve rant oyunu ortaya çıkmasın. İlçenin önemli merkezlerinden biri olan ve üniversite yerleşkesinin de içinde olduğu Görükle’de, hızla devam eden yapılaşma ve rant oyunları, bölgede yaşayan insanların tepkisini çekiyor. Bazı müteahhitlerin arazinin daire sayısı belliyken fazladan onlarca daire çıkarttığı, usulsüz hale gelen bu binalara Nilüfer Belediyesi’nin tek imza ile yapı kullanma izni verdiği iddiası dilden dile dolanıyor.

100 DAİRE 130 DAİREYE NASIL ÇIKTI?

Görükle’de ikamet eden ve emlak danışmanlığı yapan Cengiz Günhan isimli vatandaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla yaşanan rant oyunlarını gözler önüne serdi.  Günhan’ın iddiasına göre, vatandaşın elinden alındıktan sonra özel parsel ve kat artışı yapılan planlarında olması gerekenden fazla imalat olan binalarda 100 daire yerine 130 daire çıkarılıyor. Nilüfer Belediyesi ise yasal olmamasına rağmen tek imza ile bu binalara oturma izni veriyor.

BİR KALEMDE SAĞLANAN RANT

Dumlupınar Mahallesi’nde 1.25 emsalle 130-140 daire çıkması gereken bir alanda tam 209 daire çıkarıldığını dile getiren Günhan, “79 daire müteahhitin fazla çıkarmasına göz yumulmuş. Bugün 250 bin çarpı 79 hesabını yaparsanız nasıl bir rant sağlandığı net ortaya çıkıyor. 1-25 emsal nasıl oluyor da 2.80 emsale dönüşüyor? Daireler kanunsuz bir şekilde 26 metrekareye kadar düştü. Ama Nilüfer Belediyesi bölgedeki bir grup müteahhitte göz yumuyor” ifadelerini kullandı.

YIKIM KARARI OLAN BİNALAR YIKILMIYOR

Bursa Şehir Gazetesi’ne konuşan Cengiz Günhan, kaçak ve usulsüz yapılan ve yıkım kararı verilen binaların da bölgede yıkılmadığına işaret ederek, “Soruyoruz neden bu binalar yıkılmıyor diyoruz. Nilüfer Belediyesi, yıkım için ihale açtık kimse girmedi. O nedeniyle yıkılmıyor cevabı veriyor.  Kanunu uygulaması gereken belediye, topu taca atıyor anlayacağınız” ifadelerini kullandı. İşin ilginç tarafı resmi yazıyla da bunu bildiriyor Nilüfer Belediyesi. İhaleye giren olmadığı için yıkamıyoruz diyerek, yıkmayacağını da bir anlamda ortaya koyuyor.

CAMİ İÇİN UYGULAMAYA İZİN VERİLMEDİ AMA

Görükle’de cami sokak üzerindeki bir parselde daha önce cami için yapılmak istenen uygulamaya belediye izin vermezken, burayı bir müteahhit aldıktan sonra buraya bir imar uygulaması yapılıyor evlere şenlik. Aynı adada diğer konutun yolunu keserek ve geçiş için 1 metre civarı bir yol bırakılarak inşaata ruhsat veriliyor. Vatandaşa sağlanmayan imkan belli müteahhitlere sağlanıyor ve burada vatandaş mağdur ediliyor. Cengiz Günhan’ın paylaşımının altına vatandaşların yorumu ise yaşanan trajediyi net bir şekilde gözler önüne seriyor. O paylaşımın altındaki yorumlardan biri, “Abi sizin o aradan semer takılı eşek geçmez bu planı yapana semer takip bir deneyelim bakalım o geçebilecek mi?” söylenecek söz bırakmıyor.

PARKLAR VE YEŞİL ALANLAR

Gezi parkında üç ağaç için kıyamet koparanlardan biri de Nilüfer Belediyesi yönetimi ve CHP yöneticileriydi. Ancak Nilüfer’de ve Görükle’de vatandaşların oturacağı, çocukların oynayacakları parklar müteahhit firmalar kanalıyla ranta kurban ediliyor. Bir yanda çevreci görüntüsü vermeye kalkan bu zihniyet öte yanda ne kadar yeşil alan ve park alanı varsa ranta kurban ediyor. Oysa yeşil alanlar üzerine yapılabilecek imalatlar belli ve bugünkü uygulamaların tamamına yakını kanunsuz.

GÖRÜKLE’DE VATANDAŞ RAHATSIZ

Görükle’de Hüseyin Akkuş’un belediye başkanlığı döneminde başlayan 1+1 daire furyası ve yoğun yapılaşma ile rant savaşları bugün çok daha sert bir şekilde devam ediyor. Özellikle bölgede mülk sahibi yaşlı insanların ikna edilerek ellerinden üç kuruşa alınan araziler yapılan imar değişiklikleri ile 2-3 katına el değiştiriyor. Bölgedeki hızlı ve çarpık yapılaşma vatandaşların tepkisini çekse de belediye vatandaşa değil ranta prim vererek bölgeyi adeta yaşanmaz bir hale getiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.