SON DAKİKA
Hava Durumu

Güzelyalı’da yine plan şoku!

Mudanya’da 5 yıldır adeta kangren haline gelen Güzelyalı İmar Planları ile ilgili Danıştay noktayı koydu. Planlar tamamen iptal ve yeniden yapılacak. Mudanya Belediyesi, 2018 yılında planların itiraz sonucu yürütmesinin durdurulması üzerine itiraz etmişti. Danıştay’ın kararı ile planlar sil baştan yapılacak. Ancak planlama alanının 4’de biri plan dışında kalmak zorunda!

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2020 22:11
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2022 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Güzelyalı’da yine plan şoku!

Alpaslan YILDIZ

Mudanya’da 5 yıldır adeta kangrene dönüşen Güzelyalı İmar Planları ile ilgili Mudanya Belediyesi’nin Danıştay’a yaptığı itiraz başvurusu reddedildi. Böylece 5 yıldır devam eden kaos yeni bir sürece girmiş oldu. Planların tamamen iptal olmasıyla birlikte Mudanya Belediyesi, yeniden bu bölgeler için plan yapacak. Bu da sürecin daha da uzaması ve mağduriyetlerin devam etmesine neden olacak. 

PLAN YAPMASI GEREKİRKEN…

Mudanya’da iki vatandaş tarafından ayrı ayrı açılan davalar neticesinde Mudanya Belediyesi tarafından yapma yetkisi Büyükşehir’e devredilmesinin ardından Mudanya Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan 1/1000’lik ölçekli imar planı Bursa 2. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi.
Güzelyalı imar planları ile ilgili yürütmenin durdurulması kararının verildiği 2018 yılında yeni İmar Planı hazırlıkları yapılması gerekirken bu planların yeniden yapmayarak, üst mahkemeye başvurulmasıyla süreç iki yıl uzamış oldu. Mahkemenin verdiği kararla da bölgede yaşanan mağduriyet daha da artmış oldu. 

MUDANYA İNİSİYATİF GRUBU İTİRAZ ETMİŞTİ

Mudanya Güzelyalı İmar Planları 2015 yılında yapılan itirazla mahkeme kararı ile durdurulmuştu. Daha sonra Mudanya Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi mahkemenin iptal gerekçelerini göz önünde bulundurarak yeni bir imar plana hazırlayarak askıya çıktı. Ancak bu plan da Altınkum’da bir müteahhitte verilen otel imarı nedeniyle bir kez daha yargıya gitti.  Mudanya İnisiyatif Platformu üyeleri Güzelyalı Altınkum’da yapılan otel inşaatı ve dayanağı olan 1/1000 ölçekli Güzelyalı Revizyon Uygulama imar planlarının iptali ile ilgili İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’ne dava açtı. Mahkeme de itirazı haklı bularak planlar için iptal kararı verdi. Mudanya Belediyesi ise yürütmenin durdurulması istemiyle 2019 yılında Danıştay’a başvurdu. İşte o başvuruyu görüşen Danıştay 6. Dairesi kararını 17 Şubatta verdi ve yürütmenin durdurulmasını gerektirecek bir durum olmadığına hükmetti. Böylece planların iptal olduğu kesinleşmiş oldu. 

İKİ BİNİ AŞKIN KONUT ETKİLENİYOR

Mudanya Belediyesi’nin teknik olarak çalışması ve çözmesi gereken imar planlarıyla ilgili sorunları mahkemeye taşıması nedeniyle uzayan süreç bölgede 2 bini aşkın konutu yakından etkiliyor. Mağduriyet hem müteahhit, hem yer sahibi hem de konut alan vatandaşı mağduriyetine yol açıyor. Tam 5 yıldır devam eden sorunun temelinde kişiye özel yapılan imar planlarından kaynaklanıyor. Planların ikinci kez iptal olmasının yegane nedeni Altınkum’da bir müteahhitte verilen otel ruhsatı. Hem sokakları kesen, hem kıyı kenar çizgisine takılan hem de diğer yapılaşmadan fazla kat imkanı sağlanan otelle ilgili itirazı Mudanya Belediyesi düzeltme yoluna gitmedi. 

SÜREÇ UZAYABİLİR

Mudanya Belediyesi’nin bu kararın ardından sorunu çözmek için yeniden bu bölgeye imar planı yapması gerekiyor. Belediye ihaleye çıkarak planı yaptıracak ve kendi meclisinden geçirecek. Daha sonra Büyükşehir Meclisi’ne sunulacak plan burada da onaylanırsa bir kez daha askıya çıkacak. Askı sürecinde sorun çıkmazsa sonrasında plan uygulanacak. Ancak önemli sorunlardan biri bölgede yapılacak planda yapılaşma olan bazı bölgelerin plan dışına çıkarılmak zorunda olması. Bu da belediyeyi oldukça zorluyor. Daha önce yapılan hataların düzeltilmesi oldukça güç bir hale geliyor.  Gözler şimdi tekrar Mudanya Belediyesi’nde bakalım belediye planlarla ilgili nasıl bir süreç işletecek. 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.