SON DAKİKA
Hava Durumu

Nilüfer’in önceliği eko-tarım

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, pandemi süreci nedeniyle özellikle ilçe belediyelerinin önemli sıkıntılar yaşadığını belirterek, bu belediyelere devletin kaynak aktarması ya da kaynak oluşturması gerektiğini söyledi.  Nilüfer’de birinci önceliklerinin tarım olduğunun altını çizen Erdem, bu alanda örnek projelere imza attıklarını anlattı. Erdem, yerel yönetimler yasasının da değişmesi gerektiğini vurguladı. 

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2021 21:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2021 22:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Nilüfer’in önceliği eko-tarım

Bursa Şehir Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Alpaslan Yıldız’ın sorularını yanıtlayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, tarımdan sanata, sosyal yardımlardan kaçak yapılaşmaya kadar düşüncelerini aktardı. Pandemi sürecinin kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini ancak 1 Temmuz tarihinden itibaren artık normal hayata adapte olmak için hazırlık yaptıklarını dile getiren Erdem, pandemi sürecinin Nilüfer Belediyesi’ne ekstra yükünün 13 milyar lira olduğunu kaydetti. Her gün onlarca CV geldiğini ve özellikle genç işsizlerin artmasının büyük bir sorun olarak ortada durduğunu anlatan Erdem, işçi çıkarma yasağının sona ermesinin ardından bu sayıların artabileceğine dikkati çekti.  


“GELİRLERİMİZ DÜŞTÜ”
Pandemi sürecinde belediyelerin gelirlerinin de düştüğünü bunun özellikle ilçe belediyelerini daha fazla etkilediğini anlatan Erdem, Nilüfer’de 4-5 organize sanayi bölgesi olduğunu, bu süreçte bunlardan gelecek vergilerin gelmediğini ve gelir kaybına uğradıklarını ifade etti. Hükümetin ilçe belediyelerine bir pay ayırması gerektiğini anlatan Erdem, ilçe belediyelerinin büyük bir kısmının ancak maaş ödeyebildiğini, diğer işlere kaynak ayıramadığını vurguladı. En çok şikayet edilen otopark meselesine de değinen Erdem, “Nilüfer’de 500 bin kişi yaşıyor. Her evde iki araç var neredeyse. Şöyle kabaca 700 bin araç var diyelim. Bunlar yolları kullanıyor otopark yok diye. Devlet bir kaynak oluşturursa, ilçelerde yapılacak otoparklar önemli bir sorunun çözümünü sağlar” dedi. Büyükşehir’le ilişkilerde herhangi bir sorun yaşanmadığını, iki belediyenin de birbirlerinin alanlarına müdahale etmediğini anlatan Erdem, sorunsuz bir çalışma dönemi geçmesi için gayret içinde olduklarını vurguladı. 


YETKİ KARMAŞASI ÖNLENMELİ
Büyükşehirlerde özellikle kent merkezlerinde ciddi bir yetki karmaşası olduğunu dile getiren Erdem, yerel yönetimler yasası ile bunun giderilmesi gerektiğini söyledi. Altyapı çalışmalarında dahi ilçe belediyelerinin de yetkili olması gerektiğini anlatan Erdem, altyapıyı UKOME sistemi üzerinden yıllık olarak planlanmasının hem kaynak israfı hem de daha hızlı ve sağlıklı hizmet için önemli olduğunu kaydetti. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, pandemi süreci nedeniyle stratejik planları güncelleyeceklerini belirtirken özellikle bu dönem tarım üzerinde durduklarını ve tarım alanında yaptıkları örnek çalışmalardan memnuniyet duyduğunu aktardı. Nilüfer’de öncelikle neyin eksik olduğunu ele aldıklarını ve burada geniş tarım alanları olan ilçede tarım alanına yoğunlaştıklarını vurgulayan Erdem, Nilüfer’de BUÜ ile işbirliğine giderek toprak analizlerini yaptıklarını ve önümüzdeki yıldan itibaren ilçede uydu kanalı ile nerede ne üretildiğini takip edeceklerini anlattı. Erdem, “Heyecan veren projelerden biri de Çiftçi Evi yaptık. İlaçsız tarım çalışması yapıyoruz. Aromatik bitkiler ekiyoruz. Çiftçilere eğitimler veriyoruz. NİLKOOP ve Nilüfer Bostan projeleri de sürüyor. Aralık ayına kadar sayılarını 8-10 civarına çıkaracağız” dedi. Konaklı Mahallesi’ndeki tarım arazileri üzerinde bir “Ekoçiftlik” projesi hakkında da bilgi veren Erdem,  “Toplam 117 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanan Ekoçiftlik bünyesinde, meyve-sebze bahçeleri, seralar, tıbbi-aromatik bitkiler merkezi, arıcılık, destilasyon, soğuk sıkım, bitki kurutma üniteleri, zeytin ve zeytinyağı işlikleri, konserve ve turşu, salça, sos, meyve sebze suyu yapım atölyeleri, sabun ve krem yapım atölyesi, agroekoturizm kampı gibi bölümleri içeriyor. NİLKOOP üyesi çiftçilerle birlikte tamamen ekolojik tarım koşullarında üretim yapılacak Ekoçiftlik’te üretilen ürünlerin satışı da NİLKOOP aracılığıyla yapılacak. İyi tarım uygulamalarının gerçekleştirileceği Konaklı Ekoçiftlik projesinin ilk adımı da bölgedeki sulama sorunu çözülerek atıldı. Konaklı’daki proje için 1500 tonluk sulama havuzu inşa edildi. Ayrıca 960 metrekarelik bir bölümde de 6 adet sera kurularak Park Bahçeler Müdürlüğü’nün kent içinde kullanacağı süs bitkilerinin üretimi için çalışmalara başlandı” dedi.


KAÇAK YAPILAŞMA VE İMAR
Bu dönem Nilüfer’in tamamını planlamayı da hedeflediklerini anlatan Turgay Erdem, Ekokent projesinin Ağustos ayında Büyükşehir Meclisi’ne geleceğini bundan sonraki 10 yılda bu bölgelerin altyapı üstyapı çalışmaları, kent içi alanların yapılması gibi çalışmalarla geçeceğini anlattı. Kaçak yapılaşmanın da önemli bir sorun olduğunu ve bürokrasinin burada en büyük sorun olduğunu vurgulayan Erdem, bürokrasinin uzaması nedeniyle verimli tarım alanlarının kaçak yapılaşma tehdidi altında kaldığını aktardı. Kaçak yapıların tespitiyle başlayan sürecin oldukça uzun sürdüğünü, en sonunda kaçak yapı tespiti yapılan yapıların yıkılacağını ancak süreç içerisinde imar barışı ile bir çoğunun da kurtulduğunu anlatan Erdem, “Radikal cezalar getirilmesi lazım. Kaçak yapı yapılan arazinin devlete irat olarak geçirilmesi gibi bir ceza getirilse kimse tek çivi çakamaz. Bu da iki satırlık bir kararname ile hemen uygulanabilir. Bitmiş bir binayı yıkmak oldukça zor. Ciddi bir mücadele veriyoruz ancak bürokratik süreçler bunun önünde büyük engel. Biz bir teklifte bulunduk. Ortak ekipler kuralım. Valilik de katılsın. Birlikte kontrolü yapalım yıkım araçları da ekiplerle gezsin. Tespit anında yıkım yapılsın diye. Ancak yasal altyapı nedeniyle bu da gerçekleşmedi. Biz örneğin köyleri birbirine bağlamak için yolları düzenliyoruz ancak bu düzenlemeler de kaçak yapılaşma tehdidini getiriyor. Sanki imar gelecekmiş gibi algılanıyor” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.