SON DAKİKA
Hava Durumu

Piyango haramdır kaldırılsın!

Tam tanımıyla bir sokak kumarı olan piyangonun devlet eliyle oynatılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Milli Piyango’nun özelleştirilmesinin ardından Demirören Grubu’nun her gün yeni bir şans oyunu piyasaya sürmesi ve bunun reklamını yapmasına bir tepki de Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı’dan geldi. Şanlı, Piyango bileti ve şans oyunlarının kumar olduğunu ve dinen haram olduğunu belirterek, kaldırılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2020 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2020 18:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Piyango haramdır kaldırılsın!

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, yeni yıla girmeye sayılı günler kala piyango bayilerinin önünde uzun kuyruklar oluştuğuna dikkati çekti. Bir devletin en başta gelen görevlerinden birisinin de vatandaşlarının kumar ve benzeri haksız kazanç yollarına sapıp da tembelliğe ve kısa yoldan zengin olma hayaline kapılarak ruh ve beden sağlığının bozulmasının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Şanlı, “Ama ne yazık ki! Bizim ülkemizde Milli Piyango adı altında kumar oynatılarak milyonlarca vatandaş̧ çalışmadan kazanma, alın teri dökmeden servet sahibi olma yoluna teşvik edilmektedir” dedi.

REKLAMLARLA KUMAR TEŞVİK EDİLİYOR

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, kumar oynatılmasının yanı sıra bununla da yetinilmeyip yapılan reklam ve açıklanan ikramiyelerle halkın kumara teşvik edildiğini söyledi. Yılbaşı Piyangosu adı altında düzenlenen çekilişte 100 milyon lira ikramiye verileceği aylan öncesinden açıklanarak reklamının yapıldığına işaret eden Şanlı, “Vatandaşlarımıza adeta çalışmadan kazanma, kısa yoldan köse dönme isteği matah bir şeymiş̧ gibi sunuluyor ve alın teri ile çalışıp kazanma bir nevi anlamsızlaştırılıyor” ifadelerini kullandı.

UMUT İSTİSMARI YAPILIYOR

Yüz birlerce gencin imalat sektöründe büyük işçi açığı olmasına rağmen 30 gün çalışmanın sonucu alınacak asgari ücret yerine 100 milyon liranın hayalini kurarak boşta gezdiğini anlatan Şanlı, kamu eliyle umut istismarı yapıldığını, aynı kurumun şans online şans oyunlarıyla vatandaşları haram olan kumara özendirdiğini vurguladı. İnsanların bir umutla nafakalarını bu oyunlara yatı4rdığına dikkati çeken Şanlı, bir an önce devletin bu duruma el koyması gerektiğini vurguladı.

KUMAR HARAMDIR YASAKLANSIN

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, “Piyangonun, Toto, Loto, İddaa vb. şans oyunları oynamanın hükmü̈ nedir?” seklinde kendilerine sorulan soruya şu şekilde cevap verdiğini hatırlattı;  “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan Piyango, Toto, Loto, İddaa, müşterek , Ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş̧ kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş̧ ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü̈ değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Hz. Peygamber bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir.”

MİLLİ PİYANGO KALDIRILSIN

Başkan Şanlı, “İslam, bir taraftan helal kazanç̧ pesinde koşmayı Allah yolunda cihada denk sayarak alın teri ile elde edilen kazancın değerine dikkat çekerken; öbür taraftan faiz, kumar, hırsızlık gibi yollardan haksız mal edinmeyi yasaklamıştır. Başkalarına ait malları meşru olmayan yollarla almak ve yemek haramdır. Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak; Milli Piyango’nun kaldırılmasını istiyoruz. Hükûmetimizin her türlü̈ zararlı alışkanlıklar, kumar vb. kötülüklerle verdiği mücadele taktire şayandır. Buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere TBMM den Milli Piyango Kurumunun kapatılması ile ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyor ve talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.