SON DAKİKA
Hava Durumu

Tepki çeken tabela ve kabin kaldırıldı!

Bir vatandaşın Tuzcu Baba türbesinde çektiği fotoğraf sosyal medyada gündem olunca harekete geçen Bursa Valiliği, kabrin etrafındaki kabin ve tabelaları kaldırdı. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada da, "(Abdesthane ve tuvalet) İnşaat tamamlandıktan sonra konulan tabela ve yapılan eklentiler, Büyükşehir Belediyesi bilgisi dışında yapılmış olup söz konusu eklentiler kaldırılmıştır" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2021 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2021 22:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tepki çeken tabela ve kabin kaldırıldı!

Tuz Pazarı Camisi'nin yakınında yer alan Tuzcu Baba'nın kabrinin çevresindeki güvenlik kabini ile tuvalet tabelaları kaldırıldı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın ardından Bursa Valiliğince başlatılan çalışma kapsamında inceleme yapan yetkililer, kabin ve tabelalarının kaldırılmasına karar verdi. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Genel Sekreteri, Tuz Pazarı Esnafı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erol Çağlayan, AA muhabirine, 25 yıldır çarşıda ticaretle uğraştığını söyledi. Caminin çevresiyle ilgili 7-8 yıldır mücadele verdiğini belirten Çağlayan, şöyle konuştu: "Sosyal medyadaki fotoğraf doğruyu yansıtmıyor. Mevcut yer, caminin, kabrin uzağındadır. Fotoğrafta gözüken kulübe aslında bir lavaboyu andırıyor ama bir güvenlik kulübesidir. İçinde kamera sistemlerine ait ürünler vardı. Onu zaten oradan kaldırdık. Şu da bir gerçek ki orası, çok temiz bir görünüme büründü."

ABDESTHANE TABELASI ASILACAK
Çağlayan, buraya "abdesthane" yazılı tabelanın asılacağını dile getirdi. Konuyla ilgili olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu yetkilileriyle istişarede bulunduklarını aktaran Çağlayan, "Onlar da bir sakınca olmadığına kanaat getirdi. Her caminin yanında mutlaka bir abdesthane olmalı. Bu, bir ihtiyaçtır." dedi. Pazarcı Ercan Alınca da "Burasının yapılması, çok iyi oldu. Temiz, güzel hizmet veriyorlar. 'Bu zata saygısızlık oluyor.' denilmiş ama öyle bir şey yok. Tuvaletlerin mesafesi, kapılar, giriş yönleri farklı. Tuvaletler kabirle yan yana değil." ifadesini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN AÇIKLAMA
Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada ise Osmangazi’ye bağlı Orhanbey Mahallesi'ndeki Tuz Pazarı Camisi'nin güney kısmında yer alan ve Tuzcu Baba'nın metfun bulunduğu rivayet edilen ancak caminin kıble bölgesinde olduğu tam tespit edilemeyen bir kabrin yer aldığı belirtildi. Kayıtlarda kabir için üç ismin zikredildiği kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Bu isimlerden birinin de 1331'de vefat eden Tuzcu Baba olduğu düşünülmektedir. 1891 yılında Mecnun Dede Camisi kabristanına kabri taşınmış olan Tuzcu Baba'nın makam kabri kabul edilen bu alanın mülkiyeti Halil Ağa Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olup, çevresinde yer alan özel mülkiyetteki yapıların bulunduğu 5815 adadaki 3, 4, 12 ve 13 No'lu parseller, Büyükşehir Belediyesince kamulaştırılmıştır. Kamulaştırma ile söz konusu yapılar yıkılmış, Tuzcu Baba'nın metfun bulunduğu tek mezar, her iki sokaktan algılanacak şekilde yapılar kaldırılarak ortaya çıkarılmıştır." Açıklamada, 2 yıl önce bölge halkı tarafından, caminin ihtiyacı olarak abdesthane ve tuvaletlerinin bulunmayışı nedeniyle çevre düzenlemesiyle söz konusu gereksinimlerin karşılanmasının talep edildiği aktarıldı.

Bunun üzerine ilgili kurulun kararı doğrultusunda tarihi haritalardan yararlanılarak mezar (hazire) alanı olmayan bölümlerin belirlendiği ve bir hayırsever tarafından inşa ettirilen söz konusu yapıların 30 Mayıs 2020'de tamamlandığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İnşaat tamamlandıktan sonra konulan tabela ve yapılan eklentiler, Büyükşehir Belediyesi bilgisi dışında yapılmış olup söz konusu eklentiler kaldırılmıştır. Sosyal medyada fotoğrafı paylaşılan bölgede metfun bulunan Tuzcu Baba'nın, İstanbul'un fethine katılan Tuzcu Baba isimli zat ile alakası yoktur. İstanbul'un fethine iştirak ederek ordunun tuz ihtiyacının karşılanması konusunda gayretleri olan Tuzcu Baba'nın kabri, İstanbul Beşiktaş'tadır."
 


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.