SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir’de fırsatçılığa Vali bey dur dedi

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken, Yenişehir Kirazlıyayla’da Meyra Madencilik firmasının fırsattan istifade ağaç kesmeye kalkması vatandaşı ayağa kaldırdı. Jandarma ile vatandaş karşı karşıya gelirken yaşananlara müdahale eden Vali Yakup Canbolat çalışmayı durdurdu. 

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2020 21:28
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2020 21:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yenişehir’de fırsatçılığa Vali bey dur dedi

Yenişehir Kirazlıyayla’da yapımı planlanan ancak kamuoyunda uzun süre gündemi meşgul eden ve tepkilere yol çan maden ocağıyla ilgili skandal bir gelişme yaşandı. Meyra Madencilik millet canıyla uğraşırken fırsattan istifade bölgede ağaç kesmeye başlayınca köylüler ayaklandı.  Bölgede 6 bin metrekare arazide, maden ocağı yetkililerinin gizlice ağaç kesimine başladığını söyleyen köylüler ile jandarma arasında zaman zaman ufak gerginlikler yaşandı. 

ÖNCEKİ GÜN BAŞLADI

Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bir dönemde ve dünyanın artık farklı bir yöne gideceği anlaşılırken, Yenişehir’de yaşananlar akıllara durgunluk verdi. Uzun süredir bölgede maden işletmek isteyen Meyra Madencilik, kamuoyu koronavirüsle meşgul olurken Yenişehir’de sessiz sedasız ağaç kesmeye başladı. Bunu öğrenen köylüler, toplanarak bölgeye yürüdü ve maden ocağına asla izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Köylülerin harekete geçmesi üzerine bölgede jandarma geniş güvenlik önlemleri aldı. 

TEPKİLER DÜNDE ARTARAK SÜRDÜ

Maden ocağının bölgede ağaç kesimini engellemek için eylem yapan köy sakinleri sonucu ne olursa olsun maden ocağına izin vermeyeceklerini belirtti. Köylüler, “Bu maden ocağını köyümüze istemiyoruz. Daha önce olduğu gibi şimdi yine ağaç kesmeye başladılar. Dünya koronavirüs belasının altında ezilirken maden yetkililerinin tesisi yapmak için ağaç kesmelerini kabul etmiyoruz. Kasap et derdinde koyun can derdinde. Ne pahasına olursa olsun buna izin vermeyeceğiz. Bu köy bizim ve köyümüzün zehirlenmesine izin vermeyeceğiz” diye tepkilerini gösterdi. 

KAYMAKAM KÖYE GİTTİ

Olayların tırmanması üzerine Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’da Kirazlıyayla köyüne giderek vatandaşları sükunete davet etti. Köylüler Kaymakam Suat Seyitoğlu’nun köylülere virüs salgını nedeniyle çalışmanın durdurulacağını söylediği ifade edilirken, köylüler ise işlemin tamamen iptali için gerekenin yapılmasını istedi. Firmanın köy mezarlığının çevrilmesi için gönderdiği demirleri de köylü firmaya iade etti.

CANBOLAT ÇALIŞMAYI DURDURDU

Bölgede yaşananları an an takip eden Vali Yakup Canbolat, bölgedeki çalışmayı 15 gün süreyle durdurdu. Canbolat’ın koronavirüs mücadelesinin sürdüğü bir dönemde köylü ile devleti karşı karşıya getiren bu adımı durdurmasıyla birlikte şimdilik köylüler sakinleşirken, maden şirketinin peşini bırakmayacaklarını ve bölgede bu madenin çalışmasına izin vermeyeceklerini söylediler. Öte yandan şirketin daha önce buradan çıkaracağı madeni başka yerde işleyeceğini taahhüt etmesine rağmen burada işleme tesisi kurmak için adım atması kent yöneticilerinin de tepkisine neden oldu. 

AYDIN: DEVLET NE DERSE O

Bursa Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, devletin vatandaşının istemediği hiçbir şeyi yapmayacağının altını çizdi. Gerek firma ile gerekse vatandaşlarla görüşmelerin devam ettiğine dikkati çeken Başkan Aydın, “Burada bir fiili durum var. Oturup doğruyu bulmak lazım. Taraflar bir araya gelerek konuşup sorunu çözmeli. Koronavirüs salgınıyla mücadele ederken bu işin gündeme gelmemesi lazımdı. İnşallah oturup ortak bir karar alınır. Son noktayı da devlet koyar. Devletimiz ne derse o olur” ifadelerine yer verdi. 

Alpaslan YILDIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.