SON DAKİKA
Hava Durumu

Zeytinliklere uzanan ellere Soylu’dan soruşturma izni!

Mudanya’da zeytinliklerin imara açılarak yok edilmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı’nın 56 meclis üyesine verdiği soruşturma izni, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın Danıştay’a yaptığı itiraz nedeniyle eksik incelemeden dolayı iade edilmişti. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı yeni ön inceleme raporuyla Mudanya Belediye Meclis üyelerinin yanı sıra ilgili dönemde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde evet oyu veren 227 meclis üyesi için soruşturma izni verildi.  

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2019 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2019 21:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Zeytinliklere uzanan ellere Soylu’dan soruşturma izni!

Mudanya’da son yıllarda binlerce dönüm birinci sınıf zeytinlik arazisi rant uğruna imara açılarak betonlaştırıldı. Zeytin kanunu ve değerli tarım arazilerinin korunması kanunu ortadayken Mudanya’da yaşanan zeytinlik katliamıyla ilgili Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusu üzerine, savcılık soruşturma için İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık müfettişleri tarafından yapılan ön inceleme raporu sonucunda bakanlık Erol Demirhisar, Hasan Aktürk ve Hayri Türkyılmaz döneminde mecliste görev yapan ve zeytinliklerin imara açılmasına evet oyu veren 56 kişi için soruşturma izni vermişti.

TÜRKYILMAZ İTİRAZ ETTİ

Tebligatların yapılmasının ardından Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve meclis üyeleri Danıştay’a itiraz etti. Alt belediyelerin yaptığı imar planlarının Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe girmesini gerekçe göstererek yapılan itiraz Danıştay tarafından kabul edildi. Bakanlığa dosya iade edilerek eksiklerin giderilmesi istendi.

BAKANLIK DOSYAYI YENİLEDİ

İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, Danıştay’ın isteği doğrultusunda ön incelemeyi genişleterek Büyükşehir Belediye Meclis üyelerini de buna dahil etti. Bu kez tam 227 meclis üyesi ve eski belediye başkanı da dosya kapsamına alındı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzası ile soruşturma açma izni verildi. Meclis üyelerine tebligatların yapıldığı öğrenilirken, itiraz için 10 günlük süre var. Danıştay, itiraz edilmesi durumunda yeniden dosyayı inceleyerek karar verecek. Danıştay, bakanlık dosyasını yeterli bulursa ilgili 227 meclis üyesiyle ilgili dosyayı Mudanya Cumhuriyet Savcılığı’na gönderecek. Bu da yargılama sürecinin başlaması anlamına geliyor.

BİNLERCE KONUT YIKILABİLİR

Her konuşmasında  “Bir karış alanı dahi imara açmadık” diyen Türkyılmaz’ın da dahil olduğu soruşturmada 227 meclis üyesi,  612 zeytinliği vasıf değişikliği yaparak arsaya çevirmek ve 107 parsele mahkeme kararını hiçe sayıp konut izni vermekle suçlanıyor. Yeni hazırlanacak dosya da parsel sayısının artabileceğini ifade edilirken, zeytin arazilerinin üzerinde inşa edilen binlerce konutun da yıkım riskiyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. 7 Şubat 1939 tarihinde yürürlüğe giren "Zeytinlikleri Koruma Kanunu", bugüne kadar hiç değiştirilmeden uygulanıyor. Ancak Mudanya'da 600’ün üzerinde zeytinliğin vasıf değişliği yapılarak arsaya çevrildiği biliniyor.

DOSYADA NE VAR?

Savcılığa sunulan dosyada Mudanya Belediyesi'nce 2008 ve 2017 yılları arasında alınan meclis kararlarında 1/25000, 1/5000 ve 1/1000’lik planlar hazırlanırken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün görüşünün alınmadığı, üst ölçekli plan notlarında “özel ürünler açısından önem taşıyan özel araziler korunacaktır” denilmesine rağmen, alt ölçekli planlarda uyulmadığı, bu durumda alt ölçekli planlar ile üst ölçekli planların uyumsuz olduğu, 3573 sayılı kanunun dikkate alınmadığı, Alt ölçekli planlar içerisindeki zeytinlik alanların 3573 sayılı kanunda belirtilen yüzde 10 alt yapı ve sosyal tesis için kullanılabilir maddesine uyulmayıp, zeytinlik alanların büyük kısmına konut yapıldığı, Mudanya Belediyesi’nin zeytinlik alanlarının arsaya dönüştürülmesi için encümen kararı aldığı, Mudanya Tapu Müdürlüğü’nün de 612 adet zeytinlik vasıflı alanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün görüşü alınmadan vasıf değişikliği yaparak arsaya çevirdiği, Mudanya Belediyesi'nce 51 parsele konut izni verildiği, mahkeme kararının hiçe sayıldığını yer alıyor. Yeni dosyada Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu usulsüz imar değişikliklerine evet diyen meclis üyeleri de soruşturma dosyasına dahil edilmiş oluyor.

Alpaslan YILDIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.