SON DAKİKA
Hava Durumu

10 Numara Tehlike !

Büyükşehir’in otobüsçülere duyarsızlığı şehir içi ulaşımda esnafı  10 numara yağ kullanımına itiyor, Bursa caddelerinde 10 numara tehlike y

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2011 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2011 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
10 Numara Tehlike !
Büyükşehir’in otobüsçülere duyarsızlığı şehir içi ulaşımda esnafı  10 numara yağ kullanımına itiyor, Bursa caddelerinde 10 numara tehlike yaşanıyor…

Halk otobüsçüleri çaresiz. Akaryakıt fiyatlarındaki dur durak bilmeyen zamlar, Yüzde 8 artı Kdv komisyon ve ÖTV’ler den bunalan Özel Halk Otobüsçüleri Odasına kayıtlı şoför esnafı Büyükşehir Belediyesi’ne sesini duyurmak için özel rapor hazırladı. Fakat Büyükşehir’in duyarsızlığı karşısında bir arpa boyu bile yol kat edemeyen Otobüsçüler, tek çare  10 numara yağa yöneldi. BURULAŞ ile imzaladıkları taşıma sözleşmesi çerçevesinde Büyükşehir tarafından uygulanan Bütünleşik Bilet Sistemine dahil olan özel Halk Otobüsçüleri Odası’nın Başkanı Ramazan Çalan  10 numara yağın sakıncalarını vurgularken bu tehlikenin aşılmasının yolunu da gösterdi.                       “Tehlike ortadan kaldırılmalı! ”  Odaya üye şoför esnafının dışında tamamı neredeyse kayıt dışı olan diğer ulaşım araçlarının da kayıt altına alınması, ÖTV ve Kdv’ler de iyileştirmeye gidilmesi ve toplu taşımaya  devlet desteğinin bir an önce  sağlanması ile şehirde kol gezen 10 numara yağ tehdidinin ortadan kaldırılacağını vurgulayan Ramazan Çalan;   Bursaray’ın etaplarının genişletilmesi ile birlikte yolcu sayılarında önemli oranda düşüş  yaşadıklarını belirterek “Hak ve teknolojinin arkasındayız. Ancak içinde bulunduğumuz sistem doğru uygulanmıyor.10 numara yağ acı bir tabloya neden olabilir. Esnaf çaresiz ve isyanda.  Acil çözüm bekliyoruz” uyarısında bulundu.

10 Numara yağ nedir?
10 numara yağ yıllık tüketiminin 10-15.000 ton/yıl olan oldukça düşük viskoziteye sahip (akışkanlığa karşı direnci yüksek olan) bir tür madeni yağdır, atık motor yağlardan, yanık ve    işlenmemiş ham yağlardan oluşmaktadır. 10 numara yağ çevreyi de çok ciddi bir şekilde   kirlettiği bilinmektedir. Yağın motorda yakılmasıyla açığa çıkan kükürt ve ağır metaller    de insan sağlığı açısından son derece zararlıdır;    ayrıca trafik kazalarında 10 numara yağ kullanan araçlarda yanma ve patlama olabilmektedir.


 

Akaryakıt fiyatlarındaki dur durak bilmeyen zamlar, Yüzde 8 artı Kdv komisyon ve ÖTV’ler den bunalan Özel Halk Otobüsçüleri Odasına kayıtlı şoför esnafı sesini çözüm ortağı olarak gördükleri Büyükşehir Belediyesi’ne  duyurmaya çalıştı. Başkan Recep Altepe ile yaptıkları görüşmede mali sıkıntıları  içeren raporu sunan ve sorunların giderileceği yönünde söz alan özel halk otobüsçüleri,  uzun süren bir bekleyişin ardından Belediye’nin duyarsızlığı nedeniyle isyan etti. Eli kolu bağlanan şoför esnafı büyük tehlike 1o numara yağ kullanımına yönelince, özel halk otobüsleri şehirde adeta patlamaya hazır birer bomba misali kol gezmeye başladı. Oda Başkanı Ramazan Çalan 10 numara yağ kullanımı konusunda  kayıtlı esnafı sürekli uyardıklarını ancak evine ekmek götürme derdindeki esnafın çaresiz kaldığını söyledi.

Sorunu başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe  ve  Vali Şahabettin Harput’ta da ilettiklerini ancak yağ kullanımı nedeniyle araç başına 1400 TL cezayla yüzleştikleri söyleyen Ramazan Çalan tehlikenin ortadan kaldırılması için  acil çözüm beklediklerini vurguladı. Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Ramazan Çalan 10 numara yağ tehtidinden kent içi ulaşımdaki mevcut tabloya kadar tüm detayları ŞEHİR Gazetesi’ne anlattı.

Pınar Yeniyiğit(P.Y):Oda Başkanlığına seçiliş sürecinizi kısaca anlatır mısınız?

Ramazan Çalan(R.Ç.):2003 yılında çok sayıda meslektaşımızın bir araya gelerek kurduğu odanın kurucu yönetim kurulu üyesiyim. Bu görevime 2007 yılına kadar devam ettim. 2010 yılında yapılan başkanlık seçimi neticesinde oda başkanlık görevine getirildim.  Başkanlığa seçilmemle birlikte Bursa’lı meslektaşlarımızın hizmetlerini daha rahat yapabilmesi adına çalışmalarımızı hızlandırdık.

AKILLI KARTA ZORLU GEÇİŞ DÖNEMİ

(P.Y);Araç olarak minibüslerle hizmet verirken özel halk otobüslerine geçişte hangi aşamalar  yaşandı? 

(R.Ç);2002 yılı entegrasyonu öncesinde Bursa merkezinde 1214 olan minibüs ile hizmet verirken Bursa Rayın devreye girmesiyle batı bölgesinde hizmet veren 600 minibüsü her türlü maddi manevi zorluğa rağmen üyelerimizin gösterdiği büyük fedakârlık sonucunda 300 adet otobüse çevirerek bizden talep edilenleri yerine getirdik. Böylelikle zor bir geçiş dönemi yaşadık . Hem biz hem de üye esnafımız başlangıçta talep edilen ve üzerinde uzlaşma sağlanan 7 metrelik otobüsler bir yıl gibi kısa bir süre sonra mevcut araçların kapasitesinin düşük ve yetersiz olduğu gerekçesiyle 9 metrelik otobüslerle değiştirilmesi konusunda esnafımız zorlandı. Zaten borçlu olan esnafımız daha da büyük bir yükün altına girerek, bu talebi de karşıladı ve 2005 yılında bütünleşik bilet sisteminin devreye girmesiyle esnafımız tamamıyla kayıt altına girdi.
10 NUMARA TEHLİKE ŞEHİRDE KOL GEZİYOR
(P.Y);Peki 10 Numara Yağ kullanımı büyük tehdit. Bu hayati  sorunun giderilmesi için oda olarak hangi girişimlerde bulundunuz?

 (R.Ç); BURULAŞ ile imzaladığımız  taşıma sözleşmesi çerçevesinde Büyükşehir tarafından uygulanan Bütünleşik Bilet Sistemi’ne dahil olunca bir havuz sistemi ile tüm esnafımız eşit ücretlendirilmeye başlandı. Ancak akaryakıt fiyatlarındaki bitmek bilmeyen artış, ÖTV VE KDV’ler, Büyükşehir’in esnafın brüt hasılatı üzerinden kar alması, bazı illerde işletim bedeli %1 iken bizde %8 olması şoför esnafının belini iyice büktü.  Esnaf ne yaptı ? Evine ekmek götürme derdiyle kendi aracını kendi kullandı, şoför çalıştırdı olmadı. Akaryakıt tek çözüm olarak gördüğü 10 numara yağa yöneldi. Bu yağı kullanan esnafı odaya çağırarak sürekli uyarıyoruz. Ancak çaresizliklerini anlatıyorlar ve Betpas kullanımın önüne geçemiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’yi ziyaret ettik ve bu korkutucu tabloyu anlattık. Çözüm önerilerimizi sunduk. Hazırladığımız mali raporu kendilerine ilettik. Sıkıntıların giderileceği yönünde söz aldık. Ancak uzun zaman geçmesine rağmen çözüm yok. Sn Valimiz Şahabettin Harput’u da ziyaretiz oldu. Şehirde yaşanan 10 numara yağ tehlikesini kendisine ilettik. Şoför esnafının neden bu kullanımı seçmek zorunda bırakıldığını maddeler halinde sıraladık. Ancak sadece 10 numara yağ kullanan araçlara ceza kesildi. Esnaf araç başı 1400 TL gibi bir cezayla yüzleşti. Tamam bu cezalar kesilmeli ama Otobüsçülerimizin sıkıntılarına da çözüm üretilmeli,yaşama geçirilmeli.  

‘KDV VE ÖTV’DE İYİLEŞTİRME İSTİYORUZ’

(P.Y);Büyükşehir Belediyelerinin denetiminde yürütülen bir havuz sistemi söz konusu özel halk otobüsleri için. Bu sistem nasıl işliyor Peki?

 (R.Ç); Uygulanan  sistemde yaptığımız rotasyonlarla ve eşit dağıtım sistemiyle biletsiz yolcu taşıma gibi uygulamalar ve yolcu kapma yarışı da olmuyor. Rotasyon sayesinde taşınan yolcu sayısı tek bir havuzda birikir ve her işletmeci eşit şekilde payını alır. Gerçekten çok sağlıklı ve adil bir sistem. Bu uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşması halinde zaman zaman izlediğimiz kimi zamanda istenmeyen görüntülere sahne olan yolcu kapma yarışları sona erdiği gibi, hem esnafımızın yüzü güler hem de vatandaşlar daha kaliteli hizmet alır. Yani neresinden bakılırsa ülke menfaati ön planda olan bir sistem. Tek isteğimiz KDV ve ÖTV gibi vergi sistemlerinde azda olsa iyileştirme iddia ediyorum mevcut durumdan daha kaliteli hizmetler ortaya çıkacaktır. Bu konularda girişimlerimiz sürüyor.

‘BURSARAY GENİŞLİYOR, BELİMİZ BÜKÜLÜYOR ‘
(P.Y); Bursaray’ın şehrin geneline yayılması özel halk otobüsçülerine nasıl yansıyor?


(R.Ç); Bursa Ray ile ilgili elbette ki sıkıntılarımız oluyor her açılan etap bizim yolcu sayılarında ciddi düşüşler yaşamamıza neden oluyor. Örneğin 19 eylül sonrası Uludağ Üniversitesi etabının devreye girmesiyle haftalık yolcu kaybımız neredeyse 100 bin civarında. Bunun üzerine açılacak her yeni etap bizim kaybımızın büyümesine neden olmaya devam edecektir. Burada çözümü tek başımıza üretemeyeceğimiz için bu konuları Belediye Başkanımıza iletiyoruz ve ortak bir çözüm üretileceği yönünde iyi niyetli girişimler var. Öncelikle burada gerçekleşen yolcu kaybımızı tespit edip sıkıntılarımızı giderme yolunda adımlar atılacağının sözünü verdiler. Hatta bizim çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi de dikkate almak adına bizim önerilerimizi aldılar. Bizim oda olarak sunduğumuz çözüm teklifi hem kaybımızı telafi anlamında hem de şehir merkezindeki trafiğin yoğunluğunun azalması doğrultusunda kamu kuruluşlarında yer alan personel servislerinin kaldırılması oldu. Öncelikle büyükşehir Belediyesi bu uygulamaya kısmen geçmiş durumda. Biz diğer kamu kuruluşlarının da bu yönde adım atmasını bekliyoruz. 355 adet otobüs ile bursa halkına hizmet veriyoruz bizim araçlarımıza binerek kart okutan her yolcu öncelikle şunu bilsin ki yaptığı harcamanın her kuruşu kayıt altında ve Bursa’ya hizmet için kullanılıyor.

(P.Y); Oda olarak 2011 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan söz eder misiniz?

(R.Ç); Yaşam Boyu Eğitim projesi kapsamında üyelerimize bir hafta boyunca toplam 46 saatlik bir eğitim süreci yaşattık. Üyelerimiz aldıkları eğitimlerle daha kaliteli hizmet vermenin mutluluğunu yaşıyor. Bu  konuda odamıza destek veren Birlik Başkanımız Arif Tak, Bursa Valiliğine ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkürü borç biliriz. Biz işimizi severek yapıyoruz sürekli hizmet ve araç kalitemizi yükseltme anlamında çalışmalar yapıyoruz bu noktada büyüklerimizden bizim bu amaçlara yönelik çabalarımızı destekleyici politikalar üretmelerini istiyoruz.

(P.Y); Odanız araç takipleri konusunda nasıl bir yol izliyor?

(R.Ç); Araçlarımız GPRS sistemiyle sürekli takip edilmekte yeni bir projemiz daha var çok yakında tüm araçlarımıza kamera sistemini de yerleştirerek olabilecek olumsuzlukları takip etme fırsatı bulacağız. Yaptığımız her uygulama vatandaşımızın rahatı ve güvenliği için.

 

ARA PARAGRAFLAR

1)      Mali sıkıntılar nedeniyle 10 numara yağ kullanımına itilen şoför esnafının araçlarını yenileme konusunda da ciddi zorluklar çektiğini ifade eden Ramazan Çalan;  “Örnek vermem gerekirse deniz taşımacılığında uygulanan ÖTV muafiyeti bizim sektörümüzle de ilgili uygulanabilir” mesajını verdi.

2)      Toplu taşımacılıkta Türkiye genelinde yüzde 90 kayıt dışılığın söz konusu olduğunun altını çizen  Başkan Çalan;  Yapılacak teşviklerle bu oranlar hızla düşürülerek kayıt altına alınır ve  uygulanan bütünleşik bilet sistemiyle tamamen kayıt altına alınabilir ve böylelikle ülke ekonomisi de bundan nasibini alır” önerisinde bulundu.

3)      10 numara yağ kullanımının şehir içi ulaşımda büyük tehtit olduğuna işaret eden Ramazan Çalan;  esnafın sorunları giderilirse, büyük tehlike ortadan kalkar’ değerlendirmesinde bulundu.

4)       Şoför esnafının çaresizlik nedeniyle tek çıkış yolu olarak 10 numara yağa yöneldiğini kaydeden Başkan Çalan şehirde tehlike saçan bu tabloya bir an önce çözüm beklediklerini anlattı.

 

RÖPORTAJ-fotoraflar ; Pınar Yeniyiğit 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.