SON DAKİKA
Hava Durumu

25 Kuruşluk Satışa Mimarlardan Tepki

Paşa Çiftliği'ndeki 191 metrekarelik alanın İller Bankası'na satılmasına tepki gösteren Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2013 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2013 15:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
25 Kuruşluk Satışa Mimarlardan Tepki
Paşa Çiftliği'ndeki 191 metrekarelik alanın İller Bankası'na satılmasına tepki gösteren Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, "Ülke ve kent yöneticilerini sağ duyulu davranmaya davet ediyoruz" dedi. 

Geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde Paşa Çiftliğine ait 191 dönümlük iki parselden oluşan alanın İlbank'a tapu harcı karşılığında 943 TL’ye satışı yapıldığını belirten Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, "Paşa Çiftliğine ait bu alanın komik bir rakama satıldığı, metrekaresi sadece 25 kuruş ettiği bilgisi şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Halbuki Acemler Köprülü Kavşağının kamulaştırılmasında mal sahipleri ile imar planı değişikliği ve kamulaştırma rayiç bedelinde uzun süre uzlaşılamamış ve milyon liralar kamulaştırma bedeli ödenmişti. Bu bağlamda Paşa Çiftliğinin 1/6 sına tekabül eden 191 dönümlük alanın ederi ve konumunun ne kadar kıymetli olduğundan artık bahsetmenin anlamı yoktur. Çünkü bu alanın talanı ile İller Bankası A.Ş. ve mal sahibinin ortak çıkarları doğrultusundaki büyük bir rant söz konusudur" dedi.

CENTRAL PARK ÖRNEĞİ
Bölgenin Soğanlı Botanik Parkı/Merinos ve Kültür Parkları ile ilişki kurabilecek bir konumda bulunması nedeniyle şehir için önem arz ettiğini ifade eden Kaya, şöyle devam etti:
"Tüm bu yeşil alanlar ile bağlantı kurularak Bursa’nın kalbinde tüm Bursalılara hizmet edebilecek bir park oluşturabilmek ve kent merkezinde yer alan tüm dünyanın özendiği sadece kendi halkına hizmet etmekle kalmayıp her yıl milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan New York Central Park örneği ile benzeşen bir düzenleme yapmak mümkün iken, tam tersi yönde karar ile bölgenin 1. derece sit alanı statüsünden çıkartılarak imara açılması tarafımızca asla kabul edilemez. Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak, Paşa Çiftliği Bölgesi Bursa Nilüfer Çayını da kapsayan çok etkin bir yeşil alan bantına sahip olabilir görüşündeyiz. Kent arsasını kimliksiz yapı blokları ile doldurma yoluna gidileceği endişesi taşımaktayız. 1/1000 ölçekli geliştirilen projenin ne olduğu konusu, projelerin daha inceleme sürecinde olduğu bahanesi ile sır gibi gizlenmektedir. Öncesinde ciddi bir çalışma ve planlama ile Bursa’nın neye ihtiyacı olduğu ve nasıl değerlendirilme yapılacağı belirlenmelidir. Ülke ve kent yöneticilerini bu konuda sağduyulu davranmaya, rant yerine bilimi, toplum çıkarlarını dikkate alan projeler üretmeye davet ediyoruz."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.