SON DAKİKA
Hava Durumu

3 milyon ekmek çöpe gidiyor

Fırıncılar, ekmekte tuz düzenlemesine ayak uydururken, kepekle ilgili yeni düzenlemede bir zorluk yaşanmayacağına dikkat çekiyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2013 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2013 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fırıncılar, ekmekte tuz düzenlemesine ayak uydururken, kepekle ilgili yeni düzenlemede bir zorluk yaşanmayacağına dikkat çekiyorlar.



Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zammın gündemde olmadığını kaydederken, her gün 6 milyon ekmeğin israf edildiğini, bunun yarısının fırınlarda gerçekleştiğini ifade etti.
Bursa'da konuşan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, merdiven altı fırınların ve sektörün yüzde 15 kapasite ile çalışmasının en büyük sıkıntıları olduğunu bildirdi.
Kaçak fırınlara karşı İçişleri Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını anlatan Balcı, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın genelgesinden sonra bakanlık da genelge yayımlayacak. Ruhsatsız üretim yapan işletmelerin üretimine son vermeleri konusunda gerekli uyarı ve denetimler gerçekleşecek. İsrafa paralel olarak halk sağlığı açısından da risk oluşturuyor. Ne şekilde üretim yaptığı belli olmayan işletmenin bir saat bile üretim yapmasına izin vermemiz mümkün değil. Bu anlamda kaçak fırınlar ekmek israfını da etkiliyor” dedi.
"SEKTÖR YÜZDE 15 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYOR"
Balcı, federasyon olarak dört yıl önce başlattıkları ‘İsraf etme, insaf et’ temalı israf kampanyasının önem kazandığını ifade ederek, "Kampanyada yıl sonuna kadar önemli sonuçlar elde edeceğiz. Başbakanımızın katkısı da büyük. Her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. 3 milyon adedi fırınlarda yapılan israf. Bununla ilgili yasal hazırlıklar yapılıyor. 2013 sonunda kampanyadan son derece ümitliyiz. Rakam konusunda ciddi bir düşüş olacağını, bunu başarmak için de yüzde 50 oranında fırınlardaki israfın önüne geçmemiz gerektiğini biliyoruz. Fırınlarda gerçekleşen 3 milyon ekmeğin israfının ana sebebine gelince; fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. Mevcut fırınlarımız yüzde 15 kapasiteyle çalışıyor. Bir fırın yüzde 15 kapasiteyle çalışırsa kendi hayatini devam ettirmek için belli bir ekmek üretme arzusuyla o ekmeği üretiyor. Satamadığı zaman ekmekler hayvanlar için yem olarak kullanılıyor. 3 milyon ekmek hiçbir şekilde değerlendirilmeyip atılan ekmektir. Hayvanlara yem olarak verilen ekmeği de israfa katmak lazım. Buğday var, işçilik var. Ekmek yaptıktan sonra bayatlatıp hayvanlara yem olarak kullanıyorsanız bu da israftır. Fırın enflasyonunun önüne geçmek gerekiyor. Bir işletme 3 bin ekmek üretiyorsa maliyet farklıdır, 10 bin ekmek üretiyorsa maliyeti farklıdır. Fırınlarımızın kapasitesi günlük 6 bin olursa 3 yıl boyunca zam yapmadan enlasyonu göğüsleriz. Düşük kapasitede çalışmak ekmek israfını ciddi boyutlara taşıyor,ekmeğin maliyetlerini artırıyor ve fırıncı esnafının gelişmesine engel oluyor” diye konuştu.
"EKMEĞE ZAM YOK"
Ekmekteki tuz ve kepek oranlarını düzenleyen tebliğin önümüzdeki 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, esnafın ekmekteki tuz oranına, geçen yıldan beri uyduğunu kaydederek, "Yapılan denetimlerde tuz oranına yüzde 90 oranında uyulduğunu görüyoruz. Kepek konusunda da bir sıkıntı yok. Undaki kepeği fazla bırakacaklar. Fırıncı esnafı açısından tebliğin hayata geçirilmesinde bir zorluk görünmüyor. Bu tebliğden dolayı bir zam söz konusu yok. Uzun zamandır ekmekte zam yapılmadı. Zaman zaman illerde fiyat değişikliği olabiliyor. Hiçbir şey artmasa çalışanlara yapılacak zamla artış söz konusu olabiliyor. Ekmek fiyatları geçmişe göre yılda 2-3 defa zamlanmaktan çıktı. Artan fiyatlar da işçilik maliyetlerinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.