SON DAKİKA
Hava Durumu

5,5 asırlık tarih ortaya çıktı

Muradiye Külliyesi restorasyonunda, kubbede yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendi

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2013 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2013 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Muradiye Külliyesi restorasyonunda, kubbede yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiği ortaya çıkarıldı.


 
 

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan Muradiye Külliyesi restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, 19. yüzyıl sonlarında yapılan bir tadilatla sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiğinin ortaya çıkarılması, tarihe yönelik yeni bilgilerin de kapısını araladı.

Barok desenler işlenmiş sıvaları özel yöntemlerle dilimler halinde kaldıran uzmanlar, sıvanın altındaki Osmanlı tezyinatının (bezekler, süsler) yapısal bütünlüğünün bozulmadığını, bilinenin aksine 1855 depreminin, türbelerin kubbelerine yapısal bir zarar vermediğini belirledi.

Muradiye Külliyesi

Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan Muradiye Külliyesi, Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor.

Külliyede Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad'ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih'in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid'in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid'in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid'in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (Cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.