SON DAKİKA
Hava Durumu

Adalet, Hayri'nin peşini bırakmıyor

Alpaslan YILDIZ Mudanya’da açık çay bahçesi olarak kiraya verildikten sonra tamamen kapalı hale getirilen ‘Güldoğan Bahçe’ i

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2018 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2018 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Adalet, Hayri'nin peşini bırakmıyor
Alpaslan YILDIZ
Mudanya’da açık çay bahçesi olarak kiraya verildikten sonra tamamen kapalı hale getirilen ‘Güldoğan Bahçe’ isimli çay bahçesiyle ilgili müfettişlerin yaptığı incelemenin ardından CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi. Mudanya Belediye Meclisi’nde alınan karara atıfta bulunularak verilen izinle ilgili Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ile İmar ve Şehircilik Müdürü Hacer Özkan içinde soruşturma izni verildi.
Mudanya’da, CHP’li Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın uygulamalarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın verdiği soruşturma izinlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez kamuoyunda bir dönem çok tartışılan Güldoğan Bahçe’nin kiralandıktan sonra tamamen kapatılmasıyla ilgili yapılan bir şikayet üzerine Mülkiye Teftiş Kurulu tarafından görevlendirilen müfettişlerin hazırladığı rapor üzerine, yapılan işlemin yasa ve kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle soruşturma izni verildi.
MECLİS ÜYELERİ MUAF TUTULDU
Mülkiyeti Mudanya Belediyesi’ne ait olan Ömerbey Mahallesi Halitpaşa Caddesi No: 87/1 adresinde yer alan 1494 ada 8-9-10 parseldeki toplam 865 metrekare alana sahip ve imar planlarında park olarak işlenmiş taşınmazın (Güldoğan Bahçe) ihale edilerek tamamının kapatılması üzerine bakanlığa gönderilen şikayetlerin değerlendirilmesi ve ön inceleme raporu hazırlanmasının ardından; CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ile İmar ve Şehircilik Müdürü Hacer Özkan hakkında soruşturma izni verildi. Mudanya Belediyesi’nin usulsüz uygulamayla ilgili Mudanya Belediye Meclisi’nin kararına atıfta bulunması nedeniyle yapılan incelemede ise mecliste alınan kararın parkları kapsamadığı gerekçesiyle olumlu oy kullanan 18 meclis üyesi hakkında soruşturma izni verilmesine gerek olmadığı kararına varıldı.


“BU ŞEKİLDE KULLANILAMAZ”
Müfettişlikçe görevlendirilen bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda Mudanya Belediyesi’ne ait olan parsellerin, Mudanya İlçesi Kıyıbandı Sahil Düzenlemesi Amaçlı Uygulama İmar Planına göre park alanında kaldığı vurgulanırken, yürürlükteki imar durumunda ilgili yönetmelik gereğinde park olarak belirlenen parsellerin sadece 0.03’lük kısmına sökülüp takılabilen sistemlerle yapı yapılabilmesine izin verilmesi gerekirken tüm alanın kapatıldığının tespit edildiğine yer verildi. Bahse konu yer ve işletmenin Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 21. Maddesinde belirtilen hükümlerin kapsamında bulunmadığı da tespit edilirken, söz konusu yerin belediye mülkiyetinde bulunduğu gerekçesiyle Mudanya Belediyesi tarafından olduğu gibi kullanılamayacağının altı çizilerek, bu tür hallerde bile ancak 250 metrekareyle bu iznin sınırlı olduğu kaydedildi. Yapılan incelemede bu alanın tamamının kapatılmasının yasal mevzuata aykırı olduğuna hükmedildi.
MECLİS YANILTILDI MI?
Mudanya Belediyesi, Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda belediye meclisinin 3-6-2016 tarihinde aldığı karara istinaden iznin verildiğine yönelik açıklamasının da gerçekleri yansıtmadığı raporla ortaya çıktı. İlgili meclis kararının sadece ayrık nizama tabi bölgelerde konut kullanımı yapıların bodrum ve zemin katında faaliyet gösteren ticari mahallerin cephe aldığı ön ve yan bahçelerde kat maliklerinin onayı ve yönetimin kararı ile sökülebilir takılabilir yapı elemanları kullanılarak sadece gölgelik amacıyla üstünün örtülebilmesi hususunda karar verildiği, belediye meclis kararının park alanlarını kapsamadığı vurgulandı. 18 Meclis üyesi için soruşturma izni verilmemesi ve hazırlanan rapor doğrultusunda; ‘Türkyılmaz ekibi meclisi mi yanılttı?’ sorularını akıllara getirdi.
TÜRKYILMAZ, KARADEMİR VE ÖZKAN İÇİN SORUŞTURMA İZNİ
Toplam 8 sayfalık raporun sonuç bölümünde; yapılan uygulamanın mevzuata uygun olmadığı, Mudanya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü görev, çalışma, usul ve esasları yönetmeliğinin 14. Maddesine göre bu yönetmeliğin hükümlerinin belediye başkanı, belediye başkan yardımcısı ve ilgili müdür tarafından yürütüleceğinin hüküm altına alındığı, dolayısıyla zikredilen belediye görevlilerinin sorumlulukları bulunduğu anlaşıldığından Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ve İmar ve Şehircilik Müdürü Hacer Özkan hakkında soruşturma izni verilmesine karar verildiğine yer verildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasını taşıyan soruşturma izniyle ilgili ilgili isimlerin Danıştay’a başvurma hakkı olduğu da belgede yer aldı.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.