SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahmet Ercan deprem için tarih verdi

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara’da deprem ihtimalinin 2033 yılından 2075 yılına kadar dağ

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2017 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2017 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ahmet Ercan deprem için tarih verdi
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara’da deprem ihtimalinin 2033 yılından 2075 yılına kadar dağıldığını ancak muhtemel yılın ise 2045 olduğun söyledi.

Canan Güleç   

Türkiye’nin önemli bilim adamlarından, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Ergünkent İnşaat aracılığı ile Bursa’ya geldi. Osmangazi’ye bağlı Akpınar Kentsel Dönüşüm Merkezi'nde deprem ve kentsel dönüşüm hakkında konuştu.

BURSA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Prof. Ercan, Bursa’da kentsel dönüşüm sürecinin beklenen hızda olmadığı söyledi. Bunun ana nedeninin Bursa’da oturduğu konutun sahibi olanların oranın yüzde 33 olduğunu, bu yapıların eski yapılar ve bu yapılardaki kişilerin yaşlandığını, düzenlerini bozmamak için sorumsuzca davranan bu kişilerin kentsel dönüşümü yavaşlattığını savundu. Halkı daha iyi bilinçlendirmek gerektiğini ve “Yarın öleceğini bilsen bile bir ağaç dik” felsefesiyle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Ercan, dönüşümü hızlandırmak için halka faydalarını anlatmak gerektiğini söyledi.

MARMARA DEPREMİ

Türkiye kamuoyunda sık sık gündeme gelen ve en çok merak edilen konuların başında yer alan büyük Marmara depremiyle ilgili de konuşan Prof. Ercan, “Marmara’daki fay hatlarının şuanda gergin olmadığını, 2045 yıllarında büyük bir deprem yaratacak kadar gerginliğe ulaşabilme ihtimalinin olduğunu söyledi. 2033-2075 yılları arasında büyük Marmara depreminin olabilme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

DEPREME KESİN ÖNLEM

Amerika’da depremin en yoğun olduğu bölgelerde çelik evler yapıldığına dikkati çeken Ercan, depreme kesin önlemin betonarme yapıdan çelik yapıya geçmek olduğunu söyledi. Bunun ana nedeninin betonarme yapının içinde çok fazla bileşenin yer aldığını ve çelik yapılarda bu bileşenlerin daha az olduğundan dolayı daha güvenilir olduğunu söyledi. Çelik yapının maliyetinin, betonarme yapılardan daha da ucuz olduğunu sözlerine ekledi. Çelik yapılaşma teknolojisin Türkiye’de mevcut olduğunu fakat halkın bunu tam olarak anlayamadığı için beton yapıları tercih ettiğini belirtti. Ercan; “Herkes alışılmışın peşinden gitmektedir bu alışkanlıklardan vazgeçilmelidir” dedi.

HER DEPREM YENİ BİR DEPREMİN HABERCİSİDİR

Ercan; “Bir yerde deprem olduysa, gelecekte de o yerde en az o büyüklükte deprem olabilir” dedi. Bursa’da 15. ve 16. yüzyılda büyük depremler meydana geldiğine işaret eden Ercan, 1855 yılında ise ‘küçük kıyamet’ olarak nitelendirilen yaklaşık 7.5 büyüklüğündeki depremde 1000’den fazla insanın öldüğünü vurguladı.  1855 depreminde Bursa Ulu Camii’nin kubbelerinin zarar gördüğünü ve çok sayıda Osmanlı eserlerinin depremden etkilendiğini anlatan Ercan, Bursa’nın bu depremlerden ders alması gerektiğini de sözlerine ekledi. Ercan, vatandaşları deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve ev satın alırken, olabilecek depremlere karşı dayanıklı evler alması konusunda uyardı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.