SON DAKİKA
Hava Durumu

Aksu elden geçiyor

Bursa’da, tarihi ipek yolu üzerinde 600 yıllık yerleşim yeri olan Kestel'e bağlı Aksu köyünde bulunan Osmanlı ilk dönemine ait cami, imam ev

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2013 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2013 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’da, tarihi ipek yolu üzerinde 600 yıllık yerleşim yeri olan Kestel'e bağlı Aksu köyünde bulunan Osmanlı ilk dönemine ait cami, imam evi ve hamam restore ediliyor. 


Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik yetkililerden bilgi aldı. Akdemir, “Aksu köyümüz tarihi açıdan önemli eserlere sahip nadide köylerimizden biri. Osmanlının ilk dönem yaptığı cami, imam evi ve hamam var. Ayrıca köyümüzde harap halde bulunan, ama zamanında önemli bir işlevi bulunan bir de han var. Geçmişte Bursa- İnegöl ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Aksu köyü aynı zamanda bölgeden geçenler için hem korunma, hem de dinlenme merkezi olarak fonksiyon kazanmıştır. İl Özel İdaresi olarak bu tarihi yapıları restore ederek günümüze kazandırmış bulunuyoruz” dedi.
Genel Sekreter Çelik ise, “Aksu köyü, Osmanlı henüz devlet olmadan önce Bursa'nın ikmal ve ticaret yollarından biri. Geceleri can ve mal emniyetinin olmaması, bakım, onarım, yiyecek-içecek gibi zaruri ihtiyaçların buradan temin edilebilmesi Aksu'yu zaman içerisinde merkez haline getirmiş. Bir dönem gül bahçeleri yetiştirilip gül yağı üretiminin yapıldığı bilinmektedir. 1499 yılı öncesinde Aksu bölgesine Yahya Fakih Efendi’nin hakim olduğu, Yavuz Sultan Selim döneminde ise Şeyh Muslihiddin Efendi'ye mülk olarak verildiği, onun vefatıyla oğlu Mevlâna Şemseddin Efendi'ye miras kaldığı, 1609 yıllarında ise eski Rumeli Beylerbeyi Nişancı Mehmet Paşa'nın mülkiyetine geçtiği, 1656 senesinde Has Odabaşı Hasan Ağa'ya verildiğini öğreniyoruz. Aynı zamanda Mekke-Medine fukarasına vakıf olarak tescil edildiği de bilinmektedir. Şimdi böyle bir tarihi öneme sahip köyümüzde bulanan tarihi eserlerimizi restore ederek hem Bursa'mıza, hem ülkemize ve dünya mirasına kazandırmış olduk” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.