SON DAKİKA
Hava Durumu

Alioğlu: 'Doğru mantolama yaparsak paramız ülkede kalır'

Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, “Müdür Yollarda” kod adı ile 30 günde 30 şehir gezerek, daha kalın manto

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2018 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2018 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Alioğlu: 'Doğru mantolama yaparsak paramız ülkede kalır'
Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, “Müdür Yollarda” kod adı ile 30 günde 30 şehir gezerek, daha kalın mantolama malzemesi ile daha fazla enerji tasarrufu yapılacağını ve kaplama maliyetinin kısa sürede amorti edileceğini anlattı.
Esra ECER

Enerji kaybı sorununa ve enerji tasarrufunda ısı yalıtım malzemesinin doğru seçilmesine dikkat çekmek için “Müdür Yollarda” kod adıyla motosikletle 30 günde 30 şehir gezen Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, deneyimlerini sektörün diğer firmaları, dernekler, STK’lar ve yöneticilerle paylaşacağını söyledi. “Isı yalıtımı, ülke kazanımı” sloganıyla gerçekleştirilen yolculuğu önceki gün Bursa’da noktalayan Alioğlu, bayiler, uygulayıcılar ve tüketicilerle bir araya geldi. Enerji tasarrufu sağlanması amacıyla uygulanan mantolama sistemlerinde kullanılan ısı yalıtım levhalarının önemine ve yalıtım kalınlıklarına dikkat çekecek, Türkiye’nin illere göre ısı yalıtım kalınlığı haritası ve EKB hakkında bilgi paylaşımında bulunacak Alioğlu’nun 30 günlük serüveni, @muduryollarda sosyal medya hesabından kamuoyuna aktarıldı.
KALIN MANTOLAMA, DAHA ÇOK TASARRUF
Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız nedeniyle ciddi milli servet kaybı yaşandığına dikkat çeken Alioğlu, mantolama yaparken ne kadar uygun malzeme seçilirse, enerji kullanımının da o kadar düşük olacağını belirtti. Ülkemizde 4 santim kalınlığında yalıtım malzemesinin yaygın kullanıldığını anlatan Alioğlu, kalınlık 8-10 santima çıktığında tasarrufun da 2 kat arttığını söyledi. Alioğlu mantolama yaptırmanın anında tasarruf etmek olduğunu, 2 kat daha kalın mantolama yaptırıldığında 2 kat daha fazla tasarruf edildiğini, maliyetin düşünüldüğü gibi 2 kat değil sadece %15 arttığını sözlerine ekledi.


“TÜKETİCİ YETERİNCE BİLİNÇLİ DEĞİL”
Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu projenin ilk etabının il il gezmek ve gittikleri şehirlerde uygulayıcıların ve tüketicilerin nabzını tutup bilgilendirme yapmak olduğunu dile getirdi. Genel Müdür Alioğlu 4 haftalık yolculuklarının son noktasında olduklarını söylerken,  ‘Bu konuşmalarımızdan anladığımız kadarıyla tüketici tasarruf ve mantolama konusunda bilinçli değil. Tüketicide enerji tasarrufu bilinci var ama bunu nasıl yapacağını bilmiyor. Bu tüketicinin suçu değil. Bunu anlatmak bizim görevimiz. Konutlarda tükettiğimiz enerjinin yüzde 70’ini ısıtma soğutma amaçlı kullanıyoruz. Yani binanızın bütün elektriğini baştan aşağı ledle değiştirin, musluklarınızın hepsini fotoselli yapın binanın ancak yüzde 30’una katkıda bulunursunuz. ‘ dedi.
YAPTIĞIMIZ İŞLE GİTTİĞİMİZ ARAÇ BİRBİRİNE UYUŞUYOR
Özgür Kaan Alioğlu bu yolculuğa motosikletle çıkma amacının konuyu tüketiciye indirgeyebilmek ve dikkat çekmek olduğunu belirtirken ‘Köy kahvesine gittiğimiz zaman da dikkat çekiyor şehirde gezerken de… En azından birisi bize bakıyor, biz de o sırada mantolama kalınlıklarını anlatıyoruz. Motosiklet de az yakan verimli, kendince tasarruflu bir araç. Yaptığımız işle gittiğimiz araç birbirine çok uyuşuyor. ‘ dedi.

‘Müdür Yollarda’ isminin çıkışına da dikkat çeken Alioğlu ‘Bizim ülkemizde ister lojistik müdürü ol ister otopark müdürü ister genel müdür ol bir müdür kavramı var. Müdür aşağı müdür yukarı… Arkadaşlar da dediler ki madem böyle bir şey yapıyoruz sen de müdürsün o zaman ismi Müdür Yollarda olsun. Biz de sevdik bu ismi ve kullandık.’ dedi.


BİNANIN NEFES ALMASI DİYE BİR KAVRAM YOK
4 haftalık yolculukları boyunca tüketicilerden en çok alınan sorunun mantolama yaptırdıktan sonra binanın nefes alıp almayacağı olduğunu dile getiren Alioğlu, “Mühendislikte binanın nefes alması diye bir kavram yok. Binaların su buharı geçirgenliği diye bir kavram var. Bir dairenin duvarlarından bir gün boyunca yaptığı soluma miktarı camı açıp kapatmak kadar. Doğalgazlı evlerin camında menfez var zaten. Endişe doğru evet, ama kaygı yersiz.” dedi.

Özgür Alioğlu ayrıca belli bir kalınlıktan sonra mantolamanın zararının bulunmadığını, mantolamanın amacının evi ısıtmak ya da soğutmak olmadığını söyleyerek şunları ifade etti: ‘O görev ısıtma ve soğutma cihazına, ondan önce de pencerelere ait. Yalıtımın görevi ısıyı istediğiniz noktada tutmak.

Kalın mantolamayı yapmanın ustalar için daha kolay olduğunu belirten Alioğlu, “Ürün hakkında satıcının bilgisi var. Ustalara da anlatmamız gerekiyor. İnce yalıtım malzemesi ile çalışmak daha zor ve işin süresi uzuyor. Yapmamız gereken tek şey ustaların tüketiciye neden kalın mantolama yapmaları gerektiği konusunda bilgi vermesini sağlamak, ustaları bu konuda bilgilendirmek. Bütün sistem çalışıyor zaten. Sadece birinin tetiklemesi gerekiyor. Bu yüzden biz de bir kıvılcım çaktık. Çok hızlı yol alacağımızı düşünüyorum.’
SİHİRLİ BİR DOKUNUŞ
Alioğlu, “Bu operasyonda tüketici kazanıyor, işi yapan, uygulayan usta kazanıyor, memleketin ekonomisi kazanıyor, memleketin milli güvenliği kazanıyor, çevre, doğa kazanıyor, biz üreticiler de kazanıyoruz. Tam bir sihirli dokunuştan bahsediyoruz. Fakat bugüne kadar bizim sektörün içinde dedikodu boyutunda kalmış ‘Olsa ne güzel olur, niye olmuyor’ diye kalmış bir olaydan bahsediyoruz. Biz şimdi bununla ilgili Türkiye’de bir kıvılcım yakmaya çalışıyoruz. Bu bir günde olmayacak ama başlamazsak da hiç olmayacak. Bizim amacımız da bu süreci başlatmak, bununla ilgili bir yola çıkmak.’ diyerek sözlerini noktaladı.



 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.