SON DAKİKA
Hava Durumu

Antik kentte inşaat devam ediyor

 Bursa’nın Mudanya ilçesinde, antik kent kalıntıları ortaya çıkan alanda alış veriş merkezi inşaatı devam ediyor. 

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2013 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2013 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Bursa’nın Mudanya ilçesinde, antik kent kalıntıları ortaya çıkan alanda alış veriş merkezi inşaatı devam ediyor. 


3. derece arkeolojik SİT alanına yapılan AVM inşaatı sırasında Myrleia antik kenti duvarına ve kalıntılarına rastlanmıştı. Bir süre inşaatı durdurulan alışveriş merkezi için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını verdi. Kurul, Myrleia antik kenti duvarının cam çerçevede alışveriş merkezi içinde sergilenmesine ve antik kent üzerinde yapılan AVM inşaatının devam etmesine karar verdi. Bunun üzerine AVM inşaatına kaldığı yerden devam ediliyor.
Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde 1. derece sit alanı olan bölgenin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesini teklif etti. Bunun üzerine bölgede incelemelerde bulunan koruma kuruluysa tarihi limanı 3. derece arkeolojik sit alanı ilan ederek imara açtı.
Bölgenin imara açılmasıyla Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi de 23 Eylül 2012 tarihinde aldığı ruhsatla bölgede AVM yapmak için inşaata başladı. Ancak AVM’nin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile taş heykellere rastlanınca bölge halkı AVM inşaatının durdurulması için koruma kurulu ile Müze Müdürlüğü’ne başvurdu.
Şikâyetler üzerine bölgede incelemede bulunan Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, bölgede yeniden değerlendirme yapmak üzere 3 Aralık 2012 tarihinde inşaatı durdurma kararı aldı. Ancak inşaat alanında incelemede bulunan kurulun kararında herhangi bir değişiklik olmadı. 2 ay süreyle bölgede incelemede bulunan koruma kurulu, tarihi Myrleia kentinin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak antik kent üzerine yapılan alışveriş merkezinin devam etmesi için inşaat izni verdi. Temel kazıları sırasında bölgede çıkan tarihi eserleri müzeye nakleden kurul, ayrıca Myrleia kenti duvarlarının cam çerçevelerde korunarak alışveriş merkezi içerisinde sergilenmesi kararını aldı.
Kurul tarafından inşaatın devam etmesi için izin kararı verilmesi çevre örgütlerini ayağa kaldırırken, alışveriş merkezi yapmak isteyen Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi ise AVM’nin bir an önce bitmesi için inşaat çalışmalarına başladı.
‘KUZUYU KURDA EMANET ETTİLER’
Bölgede yüzey incelemelerinde bulunarak limanın 1. derece sit alanı ilan edilmesi için kurula teklifte bulunan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Mustafa Şahin, bölgede yeterli sondaj yapılmadan kararın alındığını söyledi. Şahin, “Bölgede yeteri kadar sondaj yapılmadan inşaata izin verilmesi suçtur” derken, Mudanya Halk Meclisi sözcüsü Levent Kayak ise, “Kurul aldığı bu kararla kuzuyu kurda emanet etmiştir. Tarihi eserlerin bir firmanın malıymış gibi alışveriş merkezi altında sergilenmesi son derece yanlış bir karar. Halk meclisi olarak bütün hukuki yollara başvuruda bulunacağız” diye konuştu.
İnşaata devam kararının koruma kurulunca verildiğini belirten Bursa Müze Müdürlüğü, gün yüzüne çıkarılan eserlerin müze envanterine geçirildiğini, duvar kalıntılarınınsa yağmurdan zarar görmemesi için örtüyle kapatıldığını bildirdi. Kötü hava şartlarından dolayı restorasyon yapamadıklarını bildiren müze yetkilileri, temel kazısında bulunan Myrleia duvarını yazın restore edeceklerini bildirdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.