SON DAKİKA
Hava Durumu

Arılar yok oluyor!

Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak, Türkiye genelinde geçmiş yıll

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2015 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2015 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Arılar yok oluyor!
Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak, Türkiye genelinde geçmiş yıllarda yüzde 10 ile 20 arasında değişen arı ölümlerinin bazı bölgelerde yüzde 70’lere kadar çıktığını söyledi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve yönetim kurulu üyeleri, Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme - Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) yönetimi ile bir araya gelerek yapılan çalışmaları değerlendirdi. Toplantıda bölüm ve yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren AGAM Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak, Amerika ve Avrupa’da son yıllarda artan arı ölümlerine paralel olarak Türkiye’de de yüksek boyutlarda arı ölümleri görülmeye başlandığını vurguladı. Çakmak, geçmiş yıllarda yüzde 10 ile 20 arasında değişen arı ölümlerinin Türkiye’nin bazı bölgelerinde yüzde 70’lere çıktığını belirtti.Giderek artan arı ölümleri için henüz resmi ve bilimsel olarak tamamlanmış bir araştırmanın bulunmadığına dikkati çeken AGAM Müdürü Çakmak, “Dünya genelinde artan arı ölümleri, Türkiye’de de aynı paralelde artış gösteriyor. Ülkemizde henüz bilimsel bir araştırma tamamlanmış değil. Tahmini ve daha önceden ispatlanmış bulgular mevcut. Tarım ilaçları ve genel arı hastalıklarının ölümlere sebep olduğunu biliyoruz. Ancak eskiden bu oran yüzde 10 ile en fazla yüzde 20 oluyordu. Şimdi ise Türkiye genelinde bazı bölgelerde temas kurduğumuz arıcılar yüzde 70’lere varan ölümler yaşadıklarını bizimle paylaştılar. Genel anlamda bir artış var ve biran önce bu artışın sebebini öğrenmemiz gerekiyor. Biz AGAM olarak araştırmaları başlattık. Kesin ölüm sebepleri bulacak ve önüne geçmek için yapacağız” şeklinde konuştu.
AGAM KONUYLA İLGİLİ ARAŞTIRMA BAŞLATTI
AGAM Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak, aynı zamanda bal arılarının ilginç özelliklere sahip olduğunu ve arıların sebep olduğu tozlaşmanın ekonomiye büyük katkılar sağladığını hatırlatarak, “Ülkemiz bu konuda büyük bir potansiyele sahip. Fakat yeterince değerlendiremiyoruz. Bu yüzden de arıcılık konusunda özellikle saha çalışmalarında tecrübeli araştırmacı sayısı son derece az. Yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmek için önceliklerimizden birisi de sahada çalışacak tecrübeli araştırmacıların sayısını arttırmak” dedi.Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da üniversite bünyesinde yapılacak her türlü araştırmanın sonuna kadar destekleneceğini belirtti. Ulcay, daha geniş araştırma yapılması için bütün birimlere talimat verdiğini, üniversite olarak araştırmacı ve akademisyenlerin yanında yer alacaklarını belirtti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.