SON DAKİKA
Hava Durumu

Aroma'nın sıfır zammına işçi grevle karşılık verdi!

Türkiye meyve suyu pazarının yüzde 30’una sahip Aroma’da 6 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. 290 i

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2017 22:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2017 23:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Aroma'nın sıfır zammına işçi grevle karşılık verdi!
Türkiye meyve suyu pazarının yüzde 30’una sahip Aroma’da 6 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. 290 işçi dün sabah greve başlarken, firmanın masaya sıfır zam teklifiyle geldiği bildirildi. Yıllık cirosu 300 milyon TL’lere ulaşan Duruk Grubu’nun Aroma fabrikalarında çalışan işçilerin bin 600 lira ile 2 bin lira arasında maaş aldığı öğrenildi.
Bursa’nın önde gelen markalarından biri olan ve meyve suyu sektöründe yüzde 30’luk pazar payına sahip Aroma’da şubat ayında başlayan toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Tekgıda-İş Sendikası üyesi işçiler greve başladı. Fabrika önünde toplanan işçiler, "Bu iş yerinde grev vardır" yazılı pankart açarak, grevi başlattı.
İŞVEREN OLUMLU ADIM ATMADI
Aroma Fabrikası önünde TEK GIDA-İŞ Sendikası yetkilileri ve işçilerin katıldığı bir açıklama ile grev resmen başlarken, sendikanın Bursa Şube Başkanı Zeki Ertürk, yaptığı açıklamada, işverenle yaklaşık 6 aydır toplu iş sözleşmesi müzakerelerini sürdürdüklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Bu süre zarfında işverenin olumlu adım atmadığını savunan Ertürk, "İşverenden zam teklifi gelmedi. Biz de bu durumu kabul edemeyeceğimizi beyan ettik. Son aşama grev kararı aldık. Firmanın 2 fabrikasındaki 290 işçi grevde. Bu grev, tüm emekçilere hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.
SIFIR ZAM TEKLİFİ GELDİ
Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan TEK GIDA-İŞ Bursa Şube Başkanı Zeki Ertürk, ikinci ayda başlayan toplu sözleşme görüşmelerine işverenin sıfır zam önerisi ile geldiğini söyledi. Aylarca işverenin her masaya gelişinde başka bir teklifte bulunmadığını anlatan Ertürk, bu teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını, işçinin de buna rıza göstermeyeceğini kaydetti. Sendika olarak 600 lira seyyanen zam ve kıdem yılbaşına da 20 lira talepte bulunduklarını anlatan Ertürk, işverenin buna da hiçbir şekilde yanaşmadığını kaydetti.
SON GÖRÜŞMEDE 275 LİRA ZAM ÖNERİSİ
Geçen hafta yapılan son görüşmede işverenin 275 lira seyyanen zam önerdiğini anlatan Ertürk, yaptıkları değerlendirmenin ardından kendilerinin de taleplerini yenilediklerini anlattı. TEK GIDA İŞ olarak 600 liralık seyyanen zam talebini 460 liraya 20 liralık kıdem yıl talebini de 13 liraya çektiklerini ifade eden Ertürk, işverenin buna yanaşmaması nedeniyle iplerin koptuğunu aktardı. Bunun üzerine grev kararı aldıklarını anlatan Ertürk, “Biz işçimizin haklarını korumalıyız. İşverenin de üretimi sürdürmesi gerekiyor. Bu dengeyi gözetiyoruz ancak bugün çalışanların yaşamlarını sürdürmeleri için aldıkları ücretlerin iyileştirilmesi gerekiyor. Çarşıya pazara çıktığında insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor. Bunları hesap ederek bir zam talebinde bulunduk. Amacımız işvereni zor durumda bırakmak, üretimi yapılamaz hale getirmek değil tabiî ki. Ancak fedakarlığı hem işçinin hem de işverenin yapması gerekiyor” dedi.
GEÇİCİ İŞÇİLER KADROYA ALINSIN
İşverenden fabrikalarda çalışan 43 geçici işçinin de kadrola alınmasını talep ettiklerini ve bu zamların onlar içinde uygulanmasını istediklerini anlatan Ertürk, bu taleplerinin de kabul görmediğini söyledi. Halen Aroma işçisinin bin 600 lira ile 2 bin lira arasında maaş aldığının altını çizen Ertürk, bu rakamların işçinin geçimini sağlamaya yetmediğine dikkati çekti. İşverenle diyalog kapısını kapatmadıklarını da dile getiren Ertürk, görüşmelerin süreceğini ve önümüzdeki süreçte bir uzlaşmanın sağlanmasını umut ettiklerini ifade etti.
FABRİKA AÇIKLAMA YAPMADI
Şehir Gazetesi’nin ulaştığı Aroma yetkilileri ise hukuki bir sürecin yürüdüğüne işaret etti. Şu aşamada kamuoyuna bir açıklama yapılmayacağını dile getiren yetkililer, önümüzdeki günlerde gerek duyulması durumunda basına ve kamuoyuna açıklama yapılacağını bildirdi. (Zeynep GÜMÜŞ)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.