SON DAKİKA
Hava Durumu

'Aşağılanan çocuk suç işlemeye meyillidir'

 Eğitim seminerlerine devam eden Bursa İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, Alanyurt Kocatepe ilk ve ort

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2013 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2013 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Eğitim seminerlerine devam eden Bursa İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, Alanyurt Kocatepe ilk ve ortaokulu öğrenci velilerine seminer verdi.



 

Seminerde konuşan Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli polis memuru Mustafa Çubuk, aşağılanan çocuğun suç işlemeye meyilli olacağının altını çizerek, ailelere bir takım uyarılarda bulundu.
Kocatepe ilk ve ortaokulu çok amaçlı salonunda düzenlenen seminere Emniyet Müdür Yardımcısı Tuncay Gönültaş, Toplum Destekli Büro Amiri Suat Nail Tekin ile polis memurları, Okul Müdürü Günay Koçak, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı. Seminer öncesi Okul Müdürü Günay Koçak'ın selamlama konuşmasının ardından Emniyet Müdür Yardımcısı Tuncay Gönültaş, mahalle sakinlerine ve velilere yönelik eğitim seminerlerini devam ettiklerini ifade etti.
Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli polis memuru Mustafa Çubuk ise, seminerine hırsızlık olayları ile ilgili uyarılarda bulunarak başladı. Hırsızlık olayları konusunda alınması gereken tedbirlere dikkat çeken Çubuk, özellikle apartmanlarda komşuların birbirlerini koruması, kollaması gerektiğini ifade etti.
Tanınmayan bir kişinin zile basarak komşusunu soran kişilere dikkat etmesi gerektiğini belirten Çubuk, “Kesinlikle bu gibi durumlarda komşunuzun evde olmadığını söylemeyin. Eğer siz komşunuzun evde olmadığını, hatta 10 günlüğüne memlekete gittiğini söylerseniz, onların işlerini kolaylaştırırsınız. Ayrıca üst katlardaki evler için balkon ve cam parmaklıkları ile elektrik direkleri de tehlikelidir. Buralar sayesinde kötü niyetli kişiler kolayca üst katlara tırmanabiliyorlar. Hırsızlıklarla ilgili vatandaşlarımız üzerine düşeni yapıp, gerekli tedbirleri aldığında, bu tür olayların yüzde 80 azalacağını ifade etmek isterim. Hırsızlara prim vermeyin" dedi.
Dolandırıcılık olaylarına da değinen Çubuk, son dönemlerin en moda dolandırıcılık tekniği olan telefonla arayarak kendini hakim, savcı, polis gibi tanıtıp, hesaba para aktarma konularına dikkat çekti.
Velilere, Banka ve telefon dolandırıcılıklarına kanmamaları noktasında uyarılarda bulunan Çubuk, "Sizleri arayarak kendini hakim, savcı, polis gibi tanıtabilirler. Bunlar çok basit şeyler, artık internete girdiğinizde polis telsizi sesini bulmanız çok kolay. Eğer bir suç işlenmiş ise, kimse sizi telefonla aramaz gelip alır. Polis, savcı, hakim sizden telefonla talepte bulunmaz” şeklinde konuştu.
Özellikle çocukların eğitimi konusuna değinerek, velilere bir takım uyarılarda bulunan Çubuk, “Öğretmenlerin okulda verdiği eğitimle ailede verilen eğitim çok farklıdır. Çocuğunu okula gönderen bir anne-baba görevini yerine getirmiş olmuyor. Çocuk yetiştirmek anne karnında başlar. Ailenin çocuk üzerinde etkisi çok önemlidir. Öncelikle sevgi, kabullenme ve koruma konusuna dikkat etmek gerekir. Çocuğun kendisinin korunduğunu bilmesi ve kendini güvende hissetmesi lazım. Eğitim konusunda çocuk gelişimi için önem arz ediyor. Çocuk, bazı eğitimleri okula gitmeden aileden almalı. Bunlarda ailenin tutumları konusunda büyük rol oynar. Ebeveynlerin tutumlarını incelersek, şöyle bir sonuç çıkıyor önümüze; Koruyucu anne-baba tutumu, çocuğu özgüvensiz yapıyor. Her an çocuğunun üzerine titreyen anne-baba, çocuğunun kendine olan güveninin kırılmasına yol açar. Reddedici anne-baba tutumu, çocuğun yaptığı, istediği her şeyi reddedip kabullenmeyen anne-baba tutumudur. Bu tutumda yetişen çocuklar suç işlemeye meyilli olarak yetişir. İlgisiz anne-baba tutumu ise, ilgisiz bir ailede yetişen çocuklar da insanların dikkatini çekmek ister. Bunu yaparken de dikkat çekmek için çevrelerine zarar verirler. Ayrıca sosyal ilişkileri zayıf, hayattan beklentileri olmadan yetişiyorlar. Otoriter anne-baba tutumu; bu tip anne-babanın çocukları da stresli, tedirgin, aşağılık duygusu içerisinde, küskün, boyun eğen veya isyankar oluyor. Dengesiz ve kararsız anne-baba tutumu; bu tutum anne ve babanın fikirlerinin örtüşmemesidir. Babanın çocuğuna yapma dediği şey için annesi ‘Oğlum baban yokken yap ben izin veriyorum’ derse, o çocuk iki arada kalır. Mükemmeliyetçi anne-babanın çocukları da yanlış yapmaktan çekinerek büyürler ve o duygudan kurtulamazlar. Sağlıklı anne-baba tutumu ise; çocuklarda sevgi ve saygıya dayanan, güven veren, kendi haklarını savunan bir kişilik oluşturur. Eğitim, sevgi temelleri üzerinde kurulmalı, hatalar uygun dille anlatılmalıdır” diye konuştu.
ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞLARI İLE MUHAKKAK TANIŞIN
Çocuklarına zaman ayırmaları konusunda da ailelere önerilerde bulunan Polis Memuru Mustafa Çubuk, “Onlarla birlikteyken başka bir şeyle ilgilenmeyin. Pahalı hediyeler yerine ortak faaliyetler yapın. Aşağılamayın, suçlamayın, en önemlisi de kıyaslamayın. Çocuğunuzun arkadaşları ve aileleri ile muhakkak tanışın. Üzerlerinde fazla para ve değerli eşya taşımalarına kesinlikle müsaade etmeyin” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.