SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa'nın en iyisi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Müze Akademisi (EMA) toplantısı kapsamındaki yarışmada Enerji Müz

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2013 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2013 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Müze Akademisi (EMA) toplantısı kapsamındaki yarışmada Enerji Müzesi, Avrupa’nın bu alandaki en iyi 6 müzesi arasına girdi. 


Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 7 ay önce hizmete açılmasına karşın hızlı bir şekilde gelişme ve kurumsallaşma sürecine giren Enerji Müzesi, Avrupa genelinden yarışmaya katılan 31 müze içinden finale kalan 6 müze arasına girmeyi başardı.
Avrupa Müze Akademisi’nin Türkiye temsilciliğini yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde iki gün boyunca Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Avrupa Müze Akademisi, yıllık toplantısının ödül töreni de Mudanya Montania Otel’de gerçekleştirildi. Avrupa Müze Akademisi tarafından 1996 yılından bu yana Avrupa’daki endüstri, teknoloji ve bilim müzelerine verilen ‘Micheletti Ödülü’ töreni, heyecanlı ve sevinçli anlara imzasını attı. Dünyanın müzecilik alanında en prestijli ödüllerinden biri olan ve 18 yıldır aralıksız verilen Micheletti Ödülü ise bu yıl Almanya Dresden’deki Askeri Tarihi Müze’ye gitti. Yarışma kapsamındaki bir diğer ödül olan Dasa Ödülü’nü ise İspanya Granada’daki ‘Parque de las Ciencas’ Müzesi kazandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 7 aydır faaliyet gösteren Merinos Enerji Müzesi ise Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz ve Slovenya’dan katılan müzelerle birlikte Avrupa’nın en iyi 6 müzesi arasına girerek Bursa’ya büyük sevinç yaşattı.

“BURSA AVRUPA MÜZE AKADEMİSİ'NİN BAŞKENTİ HİSSİNİ VERDİ"
Ödül töreninin ardından konuşma yapan Avrupa Müze Akademisi Başkanı Andreja Rihter, yarışmaya Avrupa genelinden katılan 31 müzeyi teker teker incelediklerini ve çok zor bir seçim yaptıklarını söyledi. Bilim ve endüstri açısından Avrupa’nın en önemli ödülleri için seçim yaparken, bilimsel kültür ile müzecilik ve modern toplum ilişkisine çok önem verdiklerini belirten Rihter, “İki gündür sürdürdüğümüz yoğun çalışmalarda Bursa, hem muhteşem ev sahipliği hem de müzecilik konusundaki tecrübeleri ile bize Avrupa Müze Akademisi’nin başkenti hissini verdi” dedi.

MERİNOS ENERJİ MÜZESİ'NİN BÜYÜK BAŞARISI
Avrupa Müze Akademisi Türkiye Temsilcisi, Türkiye Tarihi Kentler Birliği Müzeler Danışmanı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Merinos Enerji Müzesi’nin önemli bir başarıya imza attığını ifade etti. Her yıl yapılan Avrupa Müze Akademisi Toplantısı ve Micheletti Ödül Töreni’nin Bursa’da büyük ilgi gördüğünü belirten Erdönmez, “Micheletti ödülleri için bu yıl 31 ülkeden farklı müzeler yarıştı. Bursa olarak biz de Merinos Enerji Müzesi ile bu yarışmaya katıldık. Enerji Müzesi, Avrupa’nın sanayi mirasının korunmasına katkı koyan en iyi 6 müze arasına girdi. Bu başarının Bursa için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bilindiği gibi Avrupa, müzelerin en önem verildiği bölge. Bu dev müzeler arasında kendimizi ispat etmek önemliydi. Ayrıca Avrupa 17. yüzyıldan bu yana müzecilikle ilgili çalışmalar yapıyor. Biz daha bu konuda yeniyiz, bununla birlikte Merinos Enerji Müzesi henüz 7 aydır faaliyette olan bir müze. Bu büyük bir başarıdır” diye konuştu.

BURSA'YA TEŞEKKÜR
Micheletti 2013 Ödülü’nü kazanan Almanya Dresden’deki Askeri Tarihi Müze Direktörü Matthias Rogg, Bursa’da çok güzel bir program gerçekleştirildiğini ve kentin tarihini de bu sayede yakından tanıdıklarını ifade ederek, insan odaklı faaliyetler yürüten müzelerinin ödülü kazanmasından dolayı da çok heyecanlı olduklarını söyledi.
Avrupa’dan, Balkanlardan, Ortadoğu’dan ve Kuzey Afrika’dan gelen müzecilerin katılımıyla gerçekleştirilen programda EMA Başkanı Andreja Rihter ve EMA Direktörü Massimo Negri de Bursa’da çok özel bir programın gerçekleştirildiğini belirterek, organizasyona ev sahipliği yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiler.
Öte yandan, başkanı olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nce Muğla’da gerçekleştirilen toplantı nedeniyle ödül törenine katılamayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törene bir mesaj göndererek yarışmaya katılan ve ödül alan müzeleri kutladı. Bakan Altepe mesajında, “Avrupa Müze Akademisi’nin yıllık toplantısının yapılması ve müzecilik alanında dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan Micheletti Ödülü’nün Bursa’dan sahiplerini bulması, Bursa’nın bu alanda önemli mesafeler kat ettiğinin de bir göstergesidir. Avrupa Müze Akademisi yetkililerini kutlar, yarışmaya katılan ve ödül alan tüm müzelere başarılarının devamını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.