SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Günay: Bursa simge bir şehir...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa'dan gelen ziyaretçi sayısı itibariyle Türkiye'nin dördüncü sırada olduğunu belirterek, "Yun

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2012 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2012 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa'dan gelen ziyaretçi sayısı itibariyle Türkiye'nin dördüncü sırada olduğunu belirterek, "Yunanistan ve Mısır'ı üçe katladık. İtalya, İspanya ve Fransa ile yarışıyoruz" dedi. 

Sultan külliyelerinin tüm sorumluluklarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devralan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren “Muradiye Külliyesi” ile ilgili projenin startını verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin Muradiye Külliyesi'nde yapacağı restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına ilk harç ise, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından atıldı. Törende konuşan Bakan Günay, sözlerine “Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakarak anlaşılıyor” diyerek başladı. İnsanların geriye bakarak kendini iyi gördüğünü söyleyen Günay, “Son zamanlarda geriye bakışımızı, tarihe sahip çıkışımızı daha kararlı bir rotaya oturtturmaya çalıştık. Türkiye’nin her tarafında hangi dönemden kalmış olursa olsun bütün tarihi eserlere ayrımsız sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ne varsa bu topraklarda insanlığın bize emanetidir. Korumaya çalışıyoruz. Mitinya’dan Roma’ya, Selçuklu’ya, Osmanlı’dan erken Cumhuriyet dönemine kadar bu topraklarda ne varsa ihya etmeye çalışıyoruz. Daha birkaç gün önce Edirne’de Selimiye Camii ve külliyesi çerçevesinde Türk-İslam eserleri restorasyonunu bitirdik. Türkiye’nin doğusuna ve batısına, kuzeyine, güneyine ayrımsız anlayışla sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

“BURSA SİMGE BİR ŞEHİR”
Geçtiğimiz sene Konya Çatalhöyük’teki 9 bin yıl önceki insanlık hazinesini UNESCO Dünya Mirası’na kazandırdıklarını hatırlatan Günay, “Umut ederim Bursa’dan da önemli bir tarihsel mekan Dünya Miras Listesi’ne girecek. Bursa, Türkiye’nin müstesna şehirlerinden birisi. Osmanlı bağlamında düşünürsek bizim için önemli. Son bin yıl bence yakın dönemdir. Çünkü Anadolu’nun on binlerce yıllık geçmişi var. Son bin yıllık süreçte Bursa beylikten devlete geçişimizin simgesi olan şehir. Osmangazi diyoruz, Orhan Gazi diyoruz, Sultan Murat diyoruz. Bir devlet başkanı sıfatı Murad Hüdevandigar, 1. beylikten devlete geçişimizin merkezi, ilk başkentimiz aslında Bursa’dır” şeklinde konuştu.

Bursa’nın tüm ilçelerinde tüm tarihi mekanları ayağa kaldırmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Günay, “Bursa’da son zamanlarda yanlış planlama anlayışıyla İstanbul’un başına gelen geliyor. Bir felaket ile karşı karşıya. Doğa açısından biraz sıkıntılı gelişimi güzel bir sanayi şehrine dönüştü. Bursa sanayi mekanlarıyla doldu. Bu Türkiye tarihindeki planlama yanlışıydı. Kimi sanayiden vazgeçmedi. Bursa’nın tarihine ve tabiatına, bitki değişikliğine, dağ ve kış turizmi potansiyeline sahip çıkmak lazım” dedi.

Türkiye’nin dünya turizminde önemli bir merkez haline geldiğini dile getiren Günay, “Avrupa’dan gelen ziyaretçi sayısı itibariyle dördüncüyüz. Yunanistan ve Mısır ile yarışmıyoruz. Yunanistan’ı ve Mısır’ı neredeyse üçe katladık. İtalya, İspanya ve Fransa gibi üç ülkeyle yarışıyoruz. Dünyada da iki kıta var. Çin ve Amerika. İkisi de devlet, ama kıta gibi. Bunlardan sonra Türkiye geliyor. Türkiye’nin turizmdeki yakaladığı bu ivmeyi Anadolu içlerine çekmesi lazım. Bursa bu yeni atılımda önemli potansiyeli yakalayacak şehirlerden birisi. Bursa’nın tarihi mekanlarının iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Muradiye Külliyesi’nin ihyası için başvurdu. Ben tereddütsüz karar verdim. Bu hazineyi ayağa kaldırıyoruz. Bu çok güzel bir işbirliği” ifadelerini kullandı.

“2013 SONUNDA BİTECEK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, ecdattan emanet alınan kent ziynetlerini birer birer ayağa kaldırdıklarını belirterek, “Mezarlıkların restorasyonu ve diğer bölgelerdeki çevre düzenlemeleri yapılacak. En çok ziyaret edilecek mekanlardan birisi olacak. Ecdadımıza, Bursa’ya ve kültürümüze yakışan bir restorasyon olacak. 4 milyon 800 bin liraya mal olacak olan projeyi önümüzdeki yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Vali Şahabettin Harput da, Bursa’nın restore edilen tarihi yapılarla yeniden kendi kimliğine döndüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Günay, restorasyon çalışmaları kapsamında ilk harcı attı. Ardından külliyeleri ve türbeleri gezerek dua eden Bakan Günay, yetkililerden restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Muradiye Türbeleri restorasyon ve çevre düzenleme uygulama inşaatı kapsamında aynı zamanda türbelerin bulunduğu alanın ışıklandırması da yapılacak. Ulucami, Emir Sultan Camii, Yeşil Türbe ve Saat Kulesi gibi tarihi mekanları ışıklandırma sistemleri ile gece de farklı bir görüntüyle kent siluetine kazandıran Büyükşehir Belediyesi, benzer uygulamayı Muradiye Türbeleri’nde de hayata geçirecek. Yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alan Muradiye Külliyesi, çalışmaların ardından hem gündüz hem de gece bölgeye ayrı bir değer katacak. Bölgede Fatih Sultan Mehmed’den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad’ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih’in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid’in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid’in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid’in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid’in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile saraya mensup kimselerin (cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi olmak üzere toplam 12 türbe bulunuyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.